28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
srijeda, 18 Decembar 2013 04:43

Korist vlasti ili građana ?

Vezano za tekst "SDP traži istinu o KTG" (http://www.zenicablog.com/zenica/politika/item/23035-sdp-tra%C5%BEi-istinu-o-ktg.html) na ZenicaBlogu pisao nam je sugrađanin i čitalac Žarko M.

 

Očito je iz postupaka aktuelne općinske vlasti da njih ne interesuje razvoj ovog grada. Već se vide informacije da BiH zauzima "visoko" mjesto na listi siromaštva a u BiH je Zenica među prvima. Siromaštvo je, između ostalog, i udisati otrovan zrak. Ta spomenuta elektrana, po meni nema nikakvog smisla. Grijanje će i dalje, kao i do sada, biti nusproizvod koji će samo dodatno povećati zaradu vlasnika elektrane.


Termoelektrana Kakanj ima problem s vodom za hlađenje postrojenja. Obzirom da nema prostora da izgradi ogromne hladnjake kao druge elektrane mora koristiti rijeku Bosnu. Na taj način podiže temperaturu rijeke na nedozvoljeni nivo, vjerovatno za 2 - 3 stepena Celzijusa. Njihov interes je da naši radijatori postanu hladnjaci za njihova postrojenja. U tom smislu bi se moglo pregovarati da Zenica dobije povoljne uslove zagrijavanja besplatna izgradnja toplovoda i značajno manja cijena grijanja).

 

Sada je samo pitanje da li oni koji odlučuju o zagrijavnju grada imaju koristi od izgradnje nove plinske elektrane ili će imati koristi od elektrodistribucije ako se odluka donese na brzinu i zamagle u pregovorima moguće povoljnosti izgradnje toplovoda od Ćatića do Zenice i u skladu s tim, manje cijene grijanja.