29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
ponedjeljak, 25 Novembar 2013 20:48

Nova markica nameta u Zenici

Stanovništvo našeg grada dobilo je račune za komunalne usluge ALBE. Ono što se pričalo proteklih dana sad je ozvaničeno i "napismeno". Nakon što su na mala vrata izreklamirali odvoz kabastog otpada, nova evropejska usluga nam se vratila kako su skeptici i očekivali - na računu.

 

Dodatna 1 KM na računima za "odvoz kabastog otpada" znači 12 KM za domaćinstva. Građani su nas pitali ko je verifikovao ovu odluku, a za sada nema reakcije nikog od vijećnika Općinskog vijeća, koje zasjeda u srijedu. Uostalom, kako se "progutalo" 3 KM za deponiju Mošćanica, koja je izgrađena kreditnim sredstvima, koja se plaćaju i vraćaju iz budžetskih sredstava, vjerovatno će i ovo. I dok građani grada najbližeg Regionalnoj deponiji mjesečno plaćaju 3 KM, uz 6 KM po kanti (za domaćinstvo), manje naknade imaju u gradovima udaljenijim od deponije. A sad još jedna, 10. KM.  Zanimljivo.


Detalji o novoj ALBA 1 KM možete pročitati OVDJE NA LINKU.


U jednom od emailova sa upitom "otkud novo poskupljenje" jedan sugrađanin nas je pitao i sljedeće, a mi javno proslijeđujemo upit: 

 

- Ako smo kao korisnici koji uredno izmiruju obaveze za odvoz smeća, dužni da se bez svoje saglasnosti solidarišemo sa Općinom, komunalnim preduzećem za odvoz  i komunalnim preduzećem za skladištenje, te cijelom regijom u gradnji i otplati Deponije za skladištenje otpada, možemo li kao davaoci materijala - otpada da učestvujemo i u dobiti nastaloj recikliranjem kabastog, papirnog, plastičnog i metalnog otpada, koje komunalno preduzeće, pod patronatom Općine, selektuje, a potom balira, pakuje i prodaje na tržištu? 

 

Odgovor sigurno znate. Umjesto našeg odgovora, napominjemo vas da su "paušal" u međuvremenu uveli i JP Grijanje i JP Vodovod. Jedni 10 posto od "nečega", a drugi 3 KM za baždarenje vodomjera. Prethodno, odluka je glasila i na izdavanje i obračun računa, ali su ombudsmeni osporili taj dio odluke. Vodovodna matematika kaže - 3 KM x 12 mjeseci x 5 godina, svakih koliko je potrebno baždarenje, odnosno čišćenje, kalibriranje i uštimavanje vašeg vodomjera. Dakle, odgovor glasi 180 KM, a vodomjer, nov, upakovan košta dvostruko manje.