25 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
nedjelja, 13 Oktobar 2013 08:23

Zenica zarađuje, troše drugi..

Zakon o pripadnosti javnih prihoda u Federaciji BiH uređuje raspodjelu javnih prihoda između većeg bh. entiteta, kantona, općina i kantonalnih direkcija za ceste. Vjerovatno jedino o čemu se slažu i pozicija i opozicija jeste da je ta raspodjela nepravedna, neekonomska i diskriminirajući i treba je pod hitno mijenjati.  Prema ovom zakonu, kantonima pripada 51,48 posto prihoda od indirektnih poreza s jedinstvenog računa za raspodjelu prihoda, 36,20 posto pripada FBiH, 8,42 posto općinama i 3,90 posto direkcijama cesta.

 

Pojedinačna raspodjela između kantona vrši se na osnovu formule u kojoj broj stanovnika kantona nosi 57 posto, broj učenika u osnovnom obrazovanju 24 posto, broj učenika u srednjem obrazovanju 13 posto i površina kantona šest posto. I ta formula bi donijela približno slične rezultate između Sarajeva, Tuzle i Zenice, međutim, Kanton Sarajevo prilikom obračuna ove formule ima povlašteni koeficijent 2, koji kao obrazloženje ima „posebne rashodovne potrebe Kantona Sarajevo“, a Bosansko-podrinjski kanton ima povlašten koeficijent 1,8 zbog teškog stanja u njemu. 

 

- U SBB-u podržavamo inicijativu za pravednijom raspodjelom prihoda, jer ona bi umnogome doprinijela ravnomjernoj podjeli novca na nivou indirektnih poreza. SBB jedini nema taj teret da su naši predstavnici učestvovali ili danas opstruiraju promjenu raspodjele - kaže Nasir Beganović, poslanik SBB-a u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH i predsjednik Zakonodavnopravne komisije tog doma. 

 

Inače, Skupština Zeničko-dobojskog kantona je još prije godinu jednoglasno pokrenula inicijativu za izmjenu raspodjele prihoda, ali je ona još na čekanju u Federalnom parlamentu. Jasmin Duvnjak, poslanik SDA u Parlamentu FBiH, također kaže kako je potrebno da kriteriji budu i parametri vezani za izvoz, proizvodnju, stvaranje nove vrijednosti...

 

- Imamo situaciji da kantoni, kao što je ZDK, u kojem je kompletan uvoz pokriven izvozom, koji ima velike kompanije, ima daleko manji povrat zbog postojećih zakonskih rješenja. ZDK i Tuzlanski kanton, koji su skoro isti po broju stanovnika i površini, imaju dva puta manje sredstava s jedinstvenog računa nego Kanton Sarajevo. Mi možemo razumjeti da glavni grad treba imati određenu povlaštenu poziciju, ali za državne i entitetske organe i institucije, nikako za kantonalne i općinske, nauštrb istih takvih iz drugih kantona i općina koji proizvode ta sredstva - smatra Duvnjak.

 

Dječiji doplatak u Zenici pet puta manji nego u Sarajevu

 

Rezultat dosadašnje raspodjele prihoda je da je dječiji doplatak u Zenici 11, a u Sarajevu 55 KM, da prosječna potrošnja po esencijalnoj listi lijekova za prosječnog osiguranika u Zenici iznosi 50 KM na godišnjem nivou, a u Sarajevu 159 KM...

 

 

Avaz