29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
ponedjeljak, 29 Juli 2013 07:37

Zašto nas zakidaju na autoputu?

Tokom vikenda naša redakcija je dobila dva emaila sugrađana naa temu enormno skupih cestarina. Iz dva ugla, potpuno različita, naši sugrađai iznose srž problema, koji, nažalost, ne brine čak ni zeničke političare koji nas "predstavljaju" u Sarajevu. PROČITAJTE OBAVEZNO!

 

1.email

 

Postovani; u Vasem "hefticnjaku" br. 29 ste se dotakli teme o nasim saobracajnicama u izgradnji pa sam Vam se odlucio obratiti sa nadom da cete ovu temu jos dodatno obraditi jer smatram da je to nepresusan izvor kritika na nase izvodjace radova kao i na Javno preduzece "Autoceste FBiH". U "avaz"-u broj 6435 od 17.07.2013 na stranici br.7 direktor Javnog preduzeca "Autoceste FBiH" gosp. Ensad Karic (SDP) istice kako je doslo do neobjasnjivog  povecanja broja vozila na koridoru 5C, citiram njegovu izjavu;

"Otkako smo uveli zatvoreni sistem naplate, biljezimo konstantno povecanje prometa na koridoru 5C, sto je veoma zanimljivo. Nismo to ocekivali i nemamo objasnjenja za to."

 

E pa gosp. Karicu imam ja objasnjenje; ja, kao i mnogi drugi, koji putuju ovom dionicom ne mogu sebi priustiti placanje putarine u iznosi od 10,8 KM u oba smjera iako su cijene iste kao i u okruzenju jer moja plata nije ista kao u okruzenju tako da svojim putovanjem u Sarajevo trebam zaraditi 20 KM a od toga bi trebao vise od pola dati gosp. Karicu i tako odlucim putovati regionalnim putem koji je, gle cuda, u jeku sezone i godisnjih odmora, zatvoren za saobracaj zbog rekonstrukcije mosta. Ne bi to bio toliki problem da je obezbijedjen alternativni pravac  koji bi bio adekvatna zamjena postojecem i koji bi bio adekvatno oznacen odgovarajucim znakovima, nego je alternativni pravac ustvari autoput Kakanj-Visoko koji se naravno naplacuje prema vazecem cjenovniku. Da stvar bude gora pronasao sam ja alternativni pravac, nakon lutanja, koji ide kroz neka  manja naselja i koji ne odgovara ni konjskim kolima a kamoli saobracajnici koja sluzi kao alternativni pravac jer se doslovno putuje makadamom i kroz njive.

 

Pitam ja Vas gosp. Karicu jeste li se vi vozili tom nasom saobracajnicom da vidite u kakvom je stanju i pitam ja Vas kome ste napravili koridor 5C ako ga mi obicni ljudi nemozemo sebi ni priustiti? Prodjite samo ovom manjom dionicom i imacete odgovor na svoje pitanje kako je to doslo do povecanja prometa na koridoru 5C a da ne spominjem dijelove puta u Ilijasu gdje se naizmjenicno putuje jednom saobracajnom trakom koja tesko da se moze nazvati "saobracajnom trakom".

Da stvar bude gora cijene putarina u okruzenju su sljedece:

 

Slovenska godišnja vinjeta stoji 95 eura, austrijska 77,80 eura, slovačka 50 eura, bugarska 34 eura, a najjeftinija je rumunjska vinjeta za 28 eura godišnje, tako da recimo cijene  dnevnih vinjeta iznose, ukoliko kupujemo naj manje moguce trajanje vinjete, iznose: naj skuplja je Slovenija 2,14 eura na dan, zatim Češka (1,24 eura po danu), Mađarska (1,03 eura), Slovačka (1 euro), Austrija (0,80 eura), Bugarska (0,71 eura) i Rumunjska (0,43 eura). Dakle ako bi kupovao naj skuplju vinjetu (Slovenija)  put do Sarajeva i nazad bi me kostao oko 4,2 KM pa mi stvarno nije jasno po kojoj to logici gosp. Karic racuna cijene putarina u okruzenju? Zasto ne bi uveli sistem vinjeta za nas Bosance i Hercegovce jer mi svakako placamo sve te puteve kroz akcize na gorivo i kroz registraciju dok nam stranci prolaze kroz BiH i odlaze u Hrvatsku na more a da nece niti gorivo sipati niti ista kupiti a placaju samo 2,5 eura?

 

Srdacan pozdrav;    E. Đ.

 

 

2.email

 

Već duže vrijeme razmišljam da Vam s obratim za medijsku pomoć ili potporu kao jednom od najuticajnih lokalnih medija u Zenici, stoji u drugom emailu kojeg smo dobili tokom vikenda. Naime, obraćam vam se zbog problema finansijske prirode koji je donijela izgradnja auto-puta Zenica-Sarajevo, prevashodno Zeničanima koji rade u Sarajevu. Naime, cijene autoputa su postale pravo opterećenje za Zeničane koji rade u Sarajevu, a kojih u zadnje vrijeme ima sve više. Jednostavna kalkulacija kaže da je odlazak-dolazak dnevno košata skoro 11,oo KM. Ako se uzme 22 radna dana to je 231 KM. Ova cifra je ogromna kao izdatak samo za putarinu.


Potrebno je dodati da ovo nije cijena za gorivo a ako se na dnevne troškove cijene putarine dodatju troškovi goriva onda se radi zaista o značajnim tročkovima.
Potrebno je napomenuti i da nas većina ne radi na jaslama građana tj. državnim institicijama već u privredi, što će reći, ovo postaje naš trošak (moje porodice) a ne državni. Prije dvije godine, kada se naplaćivala dionica puta Kakanj-Sarajevo, dobio sam uvjerenja od marketing menadžera JP Autoceste Federacije BiH da će za stalne korisnike autoputa biti uveden 50% popust za jednodnevni prolazak ( u roku 24 h naprijed i nazad). Kalsičan slučaj, obećanje ludom radovanje.


Nedavno je bio komentar u Dnevnom Avazu o cijenama autoputa i komentaru građana da se radi enormno velikom cijenama za naš standard. Naravno, nije se ticalo Sarajeva, pa nikom ništa. Da ove cijene moraju plaćati Mostarci ili građani Sarajeva, GARANTUJEM da bi bilo sve drugačije. Ovako, Zeničani su ionako fukara koja puni federalni budžet.


Potrebno je ukazati i na DIrektora JP AC FBiH gosp. Karića , koji se uvijek poziva na cijene u susjedstvu. Obzirom da je on nekakav menadžer trebao bi da se razumije u GDP (PK) građana u okruženju i Bosne i Hercegovine koja je zvanično proglašena najsiromašnijom zemljom Evrope. Pozivanje na cijene okolnih zemalja je samo faktor koji pokazuje da se radi o nepismenom kadroviku koji nije bio u stanju formirati cijenu auto-puta za građane BiH. Naime, u ekonomiji jedan od značajnih stavki pri prodaji proizvada je formiranje prodajne cijene. Ovaj mednadžer je jednostavno formirao cijenu, google majka svih znanja.

Pretpostavljam da će te i vi ovo objaviti samo jednom i nikom ništa, ali bar da se zna da su Zeničani opet zakinuti.


Podaci poznati redakciji