29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
utorak, 09 Juli 2013 22:04

Pobjednik: dupla puna ili vozači?

Zeničani se posljednjih mjeseci svakodnevno moraju prilagođavati novim privremenim saobraćajnim propisima u gradu. Izgradnja GGM-a, rekonstrukcija prilaznih ulica, ali i drugi radovi, uvjetuju svake sedmice, a pogotovo vikendom, obustave i preusmjerenje saobraćaja.  Tako se do nekih dijelova grada može doći samo uz mnogo strpljenja, više pokušaja i sreću da vas policajci ne «ulove» u prekršajima. 

 

I kad se radovi privedu kraju, iscrtaju nove linije, ne prestaje muka Zeničana. Tako su se sedmicama stanovnici ulice Aska Borića žalili na «reli vozače» koji su koristili novoobnovljenu cestu pored stadiona Bilino polje i Katoličkog školskog centra «Sveti Pavao»  za «mini utrke ubrzanja».  Međutim, «veselje» nadobudnih vozača trajalo je kratko, jer su na mjestu bivših asfaltnih «ležećih policajaca» vraćenje njihove «metalne kolege», pa su vozači primorani na prinudno usporavanje, ako ne žele oštetiti vozila. 

 

Ipak, cijelu lavinu negodovanja izazvalo je iscrtavanje novih «pravila» na raskrsnici Lukovo polje-kasarna-Drveni most, jer je na novoasfaltiranoj i rekonstruisanoj raskrsnici zabranjeno skretanje u Lukovo polje iz Crkvica, kao iz Lukovog polja ka Drvenom mostu, tj. centru grada. Umjesto toga, vozači moraju produžiti nekoliko stotina metara do najbližih kružnih tokova, te se onda «vratiti» u pravac kretanja. Naša ekipa je  za 15 minuta prvog dana «praćenja situacije» (četvrtak poslijepodne) zabilježila tačno 31 prekršioca, koji je prešao dvostruku punu liniju. Policajci još ne kažnjavaju prekršioce, ali zasigurno brzo hoće, jer su sada saobraćajke izvjesnije nego ikada. Na kraju će, najvjerovatnije popustiti džepovi vozača.