16 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
utorak, 09 Juli 2013 01:07

Nepodnošljiva lakoća realitya

Nepodnošljiva lakoća realitya - Milan Kundera u svom neponovljivom romanu simboličnog naslova “Nepodnošljiva lakoća postojanja” pozicionira svoje likove u sasvim idealan život, sa idealnim poslovima, priznatim i poznatim u javnosti. Ispod te površine događa se apsolutni krah ljudskog duha u sredini sveopćeg medijskog ludila, rata i ideoloških tumaranja. No, važnije od toga jeste sintagma nepodnošljive lakoće. Kada život čovjeka postaje nepodnošljivo lak? Onda kad je sve na svom mjestu, kad ne postoje previranja, kad ne postoje uzbuđenja. Život čovjeka postaje nepodnošljivo lak onog momenta kad se čovjek smatra ispunjenim i okrene ka zadovoljavanju sitnih perverznih potreba, piše Darjan Minov

 

Prva na listi tih potreba je voajerizam. Većini glavna vijest današnjeg dana (8. jula/srpnja) je vijest o pobjedniku reality showa “Farma” i to akademskom slikaru Memi. Sulejman Haljevac je tako, ni kriv ni dužan, postao pradigmom svekupnog stanja kulture u maloj zemlji na brdovitom Balkanu. Akademski slikar učestvuje u voajerskom programu (na poziv direktorice programa TV Pink) da bi zaradio veliki novac umjesto da ga zaradi održavanjem izložbi i prodajom slika. I to je sasvim realno. Porazni dio priče je što je Stanija na drugom mjestu. Još poraznije je to što uopće znamo za te tipuse i što jednog akademskog slikara (bez obzira na kvalitet) gledamo istim očima kao i jednu personu poznatu samo zato što je... Pa, bila na TV-u.

 

Reality show u svojoj osnovi sadrži vrlo zanimljiv psihološki momenat. On gledaoce stavlja u poziciju moći. Gledalac je taj koji svojim pozivima (čitaj: trošenjem novca) određuje ko će ostati u programu a ko će “ispasti”. Gledalac je taj koji na trenutak zaboravlja na užase svakodnevnice i kroji tuđu sudbinu. Iz udobnosti kauča, preko mobilnog ili fiksnog telefona skupim pozivima i porukama, Mali Čovjek odjednom postane Veliki Brat. Onaj koji zna sve i koji upavlja svime. Onaj koji je personifikacija moći i božanske sposobnosti upravljanja tuđim životima.

 

Reality nam je potreban još od zore čovječanstva. Praljudi su živjeli zajedno i znali sve o svima, Rimljani i Grci su javno prozivali svoje sugrađane i živjeli u skoro pa otvorenim kućama. Zabava vladara je bila priča o događanjima na susjednom dvoru. Sjetimo se priča nena/majki/baka o svojim konama, sevdama, jaranicama i tome kako poznaju živote svih sustanara u zgradi ili naselju. U ljudskoj historiji, dvije su stvari nepromjenjive: fenomen trača i želja za sticanjem moći.

 

Opijat, kao i svaki drugi, reality programi nam daju na trenutak žezlo sudbine. Od perverznih trenutaka istine do pijanih ukućana, svi su oni u našim rukama. Pobjednik je onaj koji najduže izdrži. Pukim slučajem ima neki talenat koji, u konačnici, nije ni bitan. Bitno je koliko dugo biva u milosti instant bogova. Zgražavati se nad tim programima je čak neukusnije od hvaljenja istih. Kao i zgražavanje nad korisnicima opojnih sredstava dok kući posjedujemo i uživamo arsenal opijata, od elektroničkih uređaja do knjiga, od bogova do ljudi, od kofeina do nikotina.

 

Privatnost u eri infromatizacije svakog aspekta ljudskog života je postala eksces. Tajne se ne kriju, lične informacije su dostupne svima, ponašanja i navike analiziraju svi. I upravo zato su nam potrebni reality programi. Potrebni da bismo osjćali da mi gledamo i analiziramo nekoga a ne neko nas. Ko će kome da smjesti, kako se ko ponaša, govori, radi, s kim spava, kako spava, kakve čarape nosi - sve je to odraz karaktera. Era kiča ne preza od zahvatanja u najintimnije. Sve je otvoreno, sve se dekonstruira, mitovi se obaraju, žar i zanos prerastaju u golu borbu za novac.

 

Reality program je vrhunac televzije. Nakon što se instalirala u gotovo svaki dom, sad gotovo svaki dom prenosi drugim domovima.

No, nije poenta u kvalitativnom raspravljanju o reality programu, kiču i šundu. Taj miks primitivizma i zadovoljavanja najosnovnijih potreba jeftinim sadržajima postojat će sve dok je elitna kultura, intelektualna kultura, u šakama onih koji za nju skoro pa i ne znaju. U mtvačnici zvanoj kultura Bosne i Hercegovine trune sve što na vrijednosnoj skali pripada gornjem dijelu. Insitucije su na izdisaju, ako već i nisu umrle. 

 

Ta visoka institucionalna kultura uvijek je bila potreba čovjeka ali čovjek za nju zna tek kada se sve ostale potrebe zadovolje. Tek kada se obrazovanje, ekonomija, zdravstvo, komunalije i insfrastruktura srede, tek tada ima mjesta za velike izvođače i stvaranje velikih imena. Do tada ona ostaju sporadični slučajevi. Zbog toga i nemamo parametre kvaliteta. Zbog toga kulturom upravlja ko stigne. Glavni zadatak naših 12 (slovima: DVANAEST) ministarstava kulture je rasporediti nešto sitnog novca (čiji je ukupni iznos jednak zbiru novčanih nagrada pobjednicima realitya, ako ne i manji) raznim kvaziumjetničkim folklorno-nacionalističkim grupama i ponekoj instituciji koja molećivo gleda i kaže: “Oprostite, ali mi imamo neke stvarne rezultate, zašto i mi da ne dobijemo koju kintu?”

 

Reality je neophodnost društva. Reality smiruje, ne podstiče na proteste, ne podstiče na promjene, ne traži novo i ne preispituje staro. Ne traži kritičko gledanje i nadgradnju intelektualnih sposobnosti. Nije skupa karta, skoro je besplatan, osim onog novca koji trošite na poruke i pozive. Pogodan je za reklamu svima i antireklamu svima. Ima suza, psovke, seksa, ljubavi, fizičkih izazova i pijanih ispada. Povezuje narode i narodnosti bolje no i jedna partija ili vlada.

 

Zato naprijed Farme i Velika Braćo! Naprijed! Farmom protiv promjena! Kulturni sistem nam ne treba, vrijednosni sistem propada. Kad je zlo svugdje oko nas neka ga i na TV ekranima. Neka opravdanja za legalno voajerstvo i javnu perverziju. Neka se narod brine za nekog drugog kad se već ne brine za sebe. Neka realitya - hljeba i igara, jer život nam je nepodnošljivo lak.

 

Darjan Minov

student odsjeka za produkciju

Akademija dramskih umjetnosti

Univerzitet u Tuzli