28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
subota, 04 Maj 2013 08:04

To je ČELIK

 

Čelik iz Zenice je jedan od najpopularnijih nogometnih klubova u BiH. U bivšoj državi je nekada bio član republičke, a nekada savezne lige. Uvijek je bio prepoznatljiv po navijačima, koji su ga pratili ma gdje god igrao. Najveći uspjeh Čelika prije rata, je osvajanje Srednje-europskog kupa, i to dva puta.

 

U sezoni 1970/71, Čelik je u finalu ovog kupa savladao Salzburg, dok je naredne sezone odbranio ovu titulu, pobjedom protiv Fiorentine. Ovaj kup je inače preteča današnjeg Intertoto kupa. Početak devedesetih je na našim prostorima, nažalost bio u znaku rata, pa smo se svi u Bosni u tom periodu, bavili samo jednim sportom, a taj sport se zvao borba da ostanemo živi. Ipak, kada su se 1994.godine stvorili minimalni uslovi za igranje nogometa, Čelik je osvojio titulu prvaka, što ponavlja i naredne dvije godine. Uz ove dvije titule prvaka, osvajač je i dva kupa, i to 1994 i 1996.godine. A onda, započinje post Čelika u osvajanju titula, koji traje do današnjih dana.

 

Čelik je ipak u sezoni 2001/02, učestvovao u Intertoto kupu, gdje je čak dva puta savladao Turski Denizlispor, ali nakon pobjede protiv Genta od 1 : 0 u Zenici, u Belgiji su doživjeli poraz od 2 : 0, čime su završili svoj put u Europi te godine. Od te sezone Čelik nije imao nekih značajnijih rezultata, uglavnom je završavao sezonu u sredini ili u donjem dijelu tabele. Da bi u sezoni 2007/08, Čelik opet izborio mjesto u Intertoto kupu, međutim, neoprostivo je da su ispali od Grbalja iz Crne Gore. Nakon sezone 2007/08, Čelik ponovo pada u duboku krizu. Navijačima Čelika je bilo teško gledati svoj klub na 13 i 14. mjestu. Čini se da su neprofesionalizam, loše vođenje kluba te loš odabir pojačanja u proteklim godinama, glavni razlozi slabih igara ovog kluba. U periodu od kraja rata pa do današnjih dana, Čelikom su prodefilovali mnogi, kako bh tako i strani igrači. Ali, rezultata nije bilo. Nekako je bilo vidljivo nepovjerenje prema Čelikovoj djeci, koja su često zbog ne povjerenja prema njima, napuštala Čelik, čak nekada i sa suzama u očima, da bi svoje karijere gradili po nekim drugim klubovima. Čini se da je to nešto što Čelik mora promijeniti u narednom periodu. Da se ne uvrijede drugi, ko će više voliti Čelik od onih koji su rasli sa Čelikom, uz Čelik i za Čelik. Osim toga, česte promjene trenera, nisu donijele ništa dobro. Čelik je vjerovatno jedan od klubova koji je promijenio najviše trenera u BiH, u posljednjih 10 godina. Nekako smo između ostalih, zapamtili staru Zeničku legendu, Kemala Hafizovića, koji je u nekoliko navrata ostavio Čelik u ligi, te Abdulaha Ibrakovića koji je doveo Čelik do finala kupa u sezoni 2010/11.

Kako je vremenom Čelik bio sve lošiji, tako se i broj navijača na tribinama stalno smanjivao, pa je od onih iza rata čestih 10.000-12.000, ostalo tek nekoliko stotina onih najvjernijih. A kako bi i dolazili, kada je Čelik često gubio bodove na Bilinom Polju, što ni jednom Robijašu nije lako padalo. Jedine svijetle tačke Čelika u tom sivilu proteklih godina su bile dobre partije, nekih igrača kao što su, Nermin Šabić, Senad Brkić, Admir Hasančić, Dario Purić i Avdija Vršajević. Čak je u jednom periodu blizu uprave Čelika, bio i poznati Zenički glumac Tarik Filipović te menadžer Bekim Pašalić, ali ni oni nisu imali lijeka za Čelikove probleme. Ovaj kratki pregled Čelikove historije nam je potreban da bi bolje razumjeli one koji vole Čelik, ali i kako bi razumjeli pozadinu euforije ili nade koja trenutno pogađa Robijaše.

 

U 2011.godini se počelo nešto mijenjati, pa je za direktora Čelika imenovan mladi ali perspektivni Alija Porča. U junu 2012.godine na kormilo Čelika dolazi Banjalučanin Vlado Jagodić, što se već prošle sezone osjetilo, jer se stanje u Čeliku počelo stabilizirati. U ovoj se sezoni Čelik vratio u vrh bh fudbala. U proljetnom dijelu prvenstva, crno-crveni su osvojili do sada 20 bodova, po čemu je od njih jedino bolji Željo koji je osvojio 23 boda. Čelik je trenutno peti, sa četiri boda manje od trećeg i četvrtog Olimpica i Borca. Treće mjesto vodi u Europsku ligu, pa su se pet kola prije kraja prvenstva, a na bazi dobrih rezultata u ovom dijelu sezone, u Čeliku rodila nada da Čelik može doći do treće pozicije. Zato se nameće pitanje, da li je treća pozicija iluzija ili realnost ? Čelik ima nešto lakši raspored u narednih pet kola u odnosu na Olimpic i Borac, uz četiri boda manje od svojih konkurenata. Osim toga, u posljednjem kolu Čelik ide na Otoku upravo kod Olimpica, a pored ove utakmice, Čelik još ide u Prijedor, dok je domaćin Radniku, Gošku i Gradini. S druge strane Borac je u preostalih pet kola domaćin Leotaru i Travniku, dok gostuje Veležu, Širokom Brijegu i Gošku. Treći konkurent za treću poziciju Olimpic, je domaćin Željezničaru, Zrinjskom i Čeliku, dok gostuje kod Slavije i Radnika.

Tako će narednih pet kola biti izuzetno zanimljivo, jer će Čelik pokušati stići i prestići Borca i Olimpica, ali im neće biti nimalo lako, jer su i ova dva kluba ove sezone pokazali da su kvalitetne ekipe i da nisu slučajno u vrhu bh fudbala. Bilo kako bilo, Čelik se ima pravo nadati Europi naredne sezone, jer nije grijeh se nadati nečemu što je dobro.

Za bh fudbal je najvažnije da sve naredne utakmice do kraja prvenstva budu fer i korektne, a neka nas u Europskoj ligi predstavlja najbolji od ova tri kluba. Ipak, sva tri kluba prethodno trebaju riješiti sve potrebne stvari da bi dobili licencu za nastup u Europskoj ligi, pošto trenutno ni jedan od ova tri kluba, ne ispunjava potrebne uslove. Ostaje nada da ćemo se nakon uspjeha reprezentacije, naredne sezone radovati i dobrim rezultatima naših klubova u Euro takmičenjima.

 

Izvor: Sport24.ba