24 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
ponedjeljak, 22 April 2013 12:29

Video: Dan planete Zemlje

Danas je Dan planete Zemlje. Naš sugrađanin iz Tetova poslao je ovaj video naglasivši da je ovo "način pomaganja lokalnog nogometnog kluba". Našalili smo se i rekli da je klub barem oslobođen kupovine baklji za navijače, a kako to izgleda, sredinom aprila u Tetovu, na stadionu lokalnog kluba "Borac" pogledajte u amaterskom videu našeg sugrađanina. 

 

 

 

 

Na današnji dan obilježava se u svijetu Dan planete Zemlje. Tradicija je počela 22. aprila  1970. godine u SAD-u, na poticaj senatora Gaylorda Nelsona, ekološkog aktiviste. Tih godina u SAD-u su bili popularni različiti antivladini protesti, naročito protiv rata u Vijetnamu. Senatora Nelsona na pokretanje obilježavanja Dana planeta Zemlje potaknula je velika ekološka katastrofa koja se dogodila godinu ranije, kada se pokraj kalifornijskog grada Sante Barbare izlila velika količina nafte iz podmorske bušotine. Bio je to najveći izljev nafte u dotadašnjoj istoriji SAD-a (kasnije su ga nadmašili Exxon Valdez i naročito BP-ova platforma u Meksičkom zaljevu 2010. godine). 
Prvi dan planete Zemlje obilježilo je oko 20 miliona Amerikanaca i postignut je veliki uspjeh. Dan je navodno odabran po tome što na njega ne pada nijedan vjerski praznik, a i nalazi se u vrijeme kad na školama i fakultetima nema ispita. Antikomunisti su kritikovali datum jer na njega pada Lenjinov rođendan, pa su čak optužili osnivače da su skriveni komunisti. Godine 2009., na prijedlog bolivijske vlade, Generalna skupština Ujedinjenih naroda službeno je proglasila 22. april, međunarodnim Danom planete Zemlje.