19 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
petak, 19 April 2013 08:58

Ko je u Zenici ukrao 80.000 KM

 

Opet smo postali nijemi svjedoci rutinskog pljačkanja građana Zenice koji su prisiljeni koristiti usluge JP Grijanje. Iako je sezona zvanično trebala trajati do 15.4, svi radijatori su 15.4 ujutru već bili hladni. Očigledno stručnjaci iz grijanja smatraju da termin "do 15.4" znači do 00:00h 15.4, ali u ostatku civiliziranog svijeta to bi značilo do 23.59h 15.4.

 

Radi se o naoko minornoj činjenici, koju bi mnogi štovaoci bosankog mota "pusti kraju" nazvali zekeranjem, da je to period od 24 sata grijanja koja će biti naplaćena ali ne i isporučena. Prosta računica je cca 20.000 korisnika x 4 KM za dan negrijanja (oficijelna tarifa umanjenja računa JP Grijanja) = 80.000 KM.

 

Nije loše za 1 dan (ne)rada, zar ne?!

 

Uzmemo li u obzir da u toku sezone postoji nekoliko takvih "previda", suma se penje do astronomskih iznosa, možda već tolikim da će direktoru JP Grijanje donijeti prestižnu nagradu Grada Zenice "Najmenadžer 2014" i priliku da bude u društvu poslovnih giganata kao što je JP VIK...

 

Ako ne bude ništa od te nagrade, vjerujem da će direktor Grijanje za odgovor na pitanje "Zašto JP ne poštuje državni zakon o zaštiti potrošača", a koji je glasio "MI radimo po odluci Općinskog vijeća koje je osnivač JP Grijanje", sigurno ući u najuži izbor za odlikovanje povodom dana Republike Srpske!

 

Zašto? 

 

Pitajte bilo koga iz OV Zenica ko najviše ruši BiH kao državu, i 90% njih će reći Milorad Dodik, SNSD, SDS i slično.

Ali NE gospodo, vi ste ti koji rušite BiH kao državu, koji svojim odlukama hladno gazite po državnom zakonu, "jer je to realnost, mora se tako, tako je lakše i sl.".

To je suštinski pogrešno, ostatak nazadno-improvizatorskog mentaliteta koji nam ne da naprijed! Zakon je tu da se poštuje i provodi, ako ne valja i tada se mora provoditi sve dok se ne promijeni, ali opet propisanom procedurom a ne odlukama i uredbama sa 3 nivoa ispod potrebnog nivoa nadležnosti!

 

Da sutradan Milorad Dodik osnuje firmu, postavi Maksu za direktora i naloži Maksi da ignoriše državni zakon tako što neće plaćati carinu i PDV, svi bi vijećnici skočili i sasuli drvlje i kamenje na taj postupak, zar ne? Pogledajte se sami u ogledalo i upitajte se jeste li vi bolji?

 

Naravno, samo ukoliko nemate želju da grb Zenice ukrasite sa orlićima...

 

N.V. (podaci poznati redakciji Zenicabloga)

 

Zatražili smo komentar direktora JP Grijanje Kasima Sarajlića i prije objavljivanja mu prezentirali sadržaj pisma našeg sugrađanina - 

 

- Ne želim komentirati pisma nepotpisanih autora. Radimo sve u skladu sa zakonom i kao drugi, podložni smo provjerama nadležnih, kazao nam je Sarajlić.