28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
utorak, 16 April 2013 08:48

VIK nam ga viknu

 

Mnogi građani ovih dana dobijaju sa Općinskog suda u Zenici, Rješenja o izvršenju za naplatu duga za vodu, uz traženje troškova za izvršenje u iznosu od 20 KM. Ništa neobično, da bajni direktor JP „VIK“ – Zenica, Ekrem Kahriman, nije tužio sve one koji su u periodu od 1.1. – 30.1.2009.godine imali bilo kakav dug od 5,10 20 ili 45 KM, za koji iznos sam ja utužen. Uz traženje naplate glavnog duga, zatezne kamate do isplate duga, traže i troškove postupka u iznosu od 20 KM.


Interesantno je da Općinski sud, kako sami kažu „pretrpani komunalnim predmetima“, prihvata takve mizerne tužbe (ispod 50 KM), koje su po meni čista glupost, jer se radi o iznosu 1 – 2 mjesečna računa za vodu jedne četveročlane porodice (dostavljač Rješenja o izvršenju kaže, da ima tužbi i na iznose od 5 ili 10 KM duga). Navedeni dug sam ranije platio, iako , po mom mišljenju, nisam bio obavezan da to učinim, jer je nastao zbog velikog računa koji je JP „VIK“ ispostavilo našoj zgradi, zbog pucanja cijevi glavnog voda ispred zgrade u Crkvicama, još davne 1998.godine, gdje smo tad stanovali.


Otišao sam u Poslovnicu „JP „VIK“ na Londži, da mi samo izdaju stanje računa na današnji dan, tj. potvrdu da nemam duga, jer mi posljednja uplata još nije bila uknjižena sa banke, premda sam službeniku „VIK“ – a na šalteru, predočio dokaz o plačenom računu. Vjerovali ili ne, rekao mi je da napišem zahtjev za to i uplatim 18 KM, da bi mi oni dali trenutno stanje mog računa za vodu. Ostao sam zapanjen! Prosto nevjerovatno! Kakva birokratija. Ovi su u drskosti prevazišli sve ostale lezihljebovičke Službe u gradu.

 

E, moj dobitniče Nagrade grada Zenice! Lako je biti menadžer firme koja radi na ovaj način, tužeći sve i svakog i za najmizerniji iznos, odbijajući bilo kakvu saradnju ili uslugu, bez traženja drske i bezobrazne uplate ili takse, kao što je ova od 18 KM, što se može uraditi sa par klikova mišem na računaru. Nije sporno da treba redovno plaćati normalne račune za vodu, ako se redovno isporučuje, ali tuživati napačeni i bijedni narod za dug ispod 100 KM, ili npr. tražiti 18 KM, samo da mi se da trenutno stanje na računu, po meni je klasična drskost i otimačina.


Ne zaboravi dobitniče Nagrade grada Zenice, da vi svoj ogroman prihod i zaradu, ubirete isporučujući nama, građanima vodu – „božiju blagodat“, a vaša je samo briga da cijevi i ventili budu ispravne. Pominjući Vaše zasluge što Zenica ima više vode, time što ste pokrpili cijevi na glavnim vodovima koje su puštale, je u najmanju ruku smiješno. Pa šta vam je onda drugi posao? Da li je to samo očitavanje brojila i uzimanje para. To što trenutno nema redukcija, zahvalimo se najviše dragom Bogu, koji daje snijeg i kišu, a da nije tako, bilo bi svašta. Smatram da takvih „menadžera“ ima na stotine, a da su pravi menadžeri, pregaoci u firmama koje ostvaruju odlične proizvodne rezultate, kroz proizvodnju i izvoz svojih proizvoda, od čijeg izdvajanja žive svi na budžetu, penzioneri, borci i ostala socijala.

 

Ali, kad bolje razmislim, niste Vi g – dine „blagodareni“ krivi što ste pokupili još jednu „blagodat“. Dodijelili su Vam je oni, koji pojma nemaju šta znači biti pregaoc i koliko je truda i znoja potrebno da bi se zaslužila jedna od najvrjednijih nagrada u ovom gradu. Nažalost, kod nas u BiH, a tako i u Zenici, vlada pravilo „ja tebi, ti meni“ i tako unedogled.

Na kraju, ne bi Vam bilo loše ni to, da se možda malo više molite Bogu i upućujete dove za kišu, jer bi onda za godinu – dvije mogao „leći“ i „GRB GRADA ZENICE“.

 

N a z d r a v lj e !

I.S. – Z e n i c a