19 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
petak, 08 Mart 2013 21:33

Pismo Zeničanina o JP Parkinzi

Vidim da nisam jedini koji ima kritike na Javno preduzeće "Parkinzi" Zenica, koje je s vremena na vrijeme postalo stvarno bezobrazno. Nekada se moglo svugdje parkirati, nisi morao da se zamaraš da li imaš sitnih para ili ne, jednostavno parkiraš i odeš, nema ni onih čika u zelenim prslucima, to je nekad bilo, e onda su oni došli, kaže sugrađanin koji nam je pisao večeras. I nastavlja.
 
Ljudima se bi teško priviknuti da plaćaš nešto što nisi do jučer plaćao, al haj, markica, pa ako ostaješ duže on produži, kad se vratiš platiš čovjeku, koji je bio ljubazan stalno, pa sam mu često znao i sam nekad halalit koju markicu, je***, valja se mrznut na minusu... 
 
Onda, odjednom, mjesta gdje prije nisi plaćao parking, imao si besplatno parkiranje, sad više nemaš. Rampe, kućice, čike unutra, malo im je bolje, imaju TV, grijalicu mogu sebi staviti, al i dalje plaćaš 1KM i parking je pod video nadzorom, bar tako piše. No, problem onda nastaje, sve više parking površina u Zenici postaje u vlasništvu JP "Parkinzi", tako da te peljuše kako stignu i jedva čekaju da okupiraju Zenicu sa svojim parkinzima. 
 
Bezobrazluk oko stavljanja lisica na točkove, zbog kašnjenja nekih 10-15 minuta jer dotični ne mogu shvatiti, da si parkirao auto i otišao poslovno i da sa posla, koji se odužio višom silom il ne, ne možeš otići sa isprikom: "Moram produžit parking, pa se vraćam..." 
 
Naravno i na to imaju rješenje, kažu uplati više, pa da im daš markicu-dvije džaba, jer si bez potrebe ostao, njima dobro, šta je njih briga. Sad kao na onom video klipu "bijelo g**** opet pada", pa kad Bosanac kaže, a onaj š**** ko da čeka iza čoška pa da dođe sa grtalicom, tako i ja kažem a ovi iz JP "Parkinzi", ko da čekaju negdje iza čoška, pa su tako brzi da stave te lisice nakon 10 minuta, SLUČAJNOG, ostanka duže... 
 
Zato su mi one čike prije bile draže nego ovi automati, bezveze su brate. Ali kad smo kod automata, automat koji je 'prelio čašu' je onaj od neki dan. Dolazim, parkiram auto, vadim 1 KM koju sam jedva našao u džepu, jer inače nosim karticu, dolazim do automata za parking i ibretom se ibretim.
 
Staviš marku, dobiješ priznanicu za 30 minuta parkinga. Brate moj, 30 minuta, marka. Šta reći? Pa dokle ide taj bezobrazluk? Prvo, okupiraju čitav grad, poskupi nam benzin, pa i to malo crkavice što naspeš u auto, gledaš da uštediš sa najbližim parkingom, da ne ideš negdje dalje, jer ti je lakše prošetat, i još ti opale cijenu na parking.
 
Da se razumijemo, prije je parking koštao 1KM - 60 minuta, a sad je 30 minuta, ponavljam jer mi nema smisla. Kažu EU standardi, pa kod nas je sve po EU standardima, kad su u pitanju cijene i modernizacija, a gdje su životni standardi po EU, plate, penzije, radno vrijeme od osam sati itd..? Nema, ne zna se kad će bit, al sada nema! 
 
Vidim dosta ljudi se ibreti s cijenom parkinga, pa rekoh, da opalimo koju javnu kritiku, ne bil spustili te cijene (a neće), a očito im je malo što su pola Zenice pretvorili u parking, pa onda, što su stavili automate pa tu klepali pare, pa nabavili lisice, pa i tu klepali pare, a sad i na fin način klepaju pare, poskupe parking. 
 
Nije meni ni do goriva, ma nije meni ni do parkinga, al kad govorimo o EU standardima, 1.5 € (1.5 KM - ako gledamo EU standarde i poređenja valuta EUR - DEM) platite za 90 minuta parkinga u Sloveniji, u centru Ljubljane, al mi smo prešli EU, mala maca, kod nas je pola sata 1 KM.
 
Što li je poskupilo?
 
Ime, prezime i adresa autora poznati redakciji ZB