18 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
četvrtak, 14 Februar 2013 20:11

Zašto kažnjavaju platiše?

 Zeničanin (podaci poznati redakciji) godinama je redovan platiša obaveza Grijanja. Zbog stalnih upozorenja da će zgrada u kojoj živi biti isključena sa sistema, ljeti je pravio "pauzu" za dva-tri mjeseca, da bi to nadoknađivao kad grijanje proradi. I tako godinama. No, 14. februara 2013. on dobija poziv za sud za dug iz ljeta 2008. !? I to što je redovni platiša, što mu je dug NULA, što jedino može da prihvati par feninga "kamate", nije bilo dovoljno. Sud je sud.... Nadležni iz Grijanja sigurno imaju šta za reći. Pismo prenosimo u cijelosti.

 

Bio sam iznenađen, zbunjen pa i uvrijeđen danas kada mi se na vratima pojavio dostavljač sa suda i uručio mi rješenje o izvršenju. Utužen sam od strane grijanje za period januar - august 2008. god. Dug iznosi 221,00 KM dakle na prvi pogled ništa neobično osim što je od tada prošlo skoro 5 godina. Ali ono što me zbunilo i uvrijedilo je to što sam redovan platiša i što su praktično utuženi juli i august 2008. godine. Nikad nisam čuo da je neko bio utužen za avansnu uplatu robe ( usluge ) koja će možda biti isporučena. 


Jer svake godine su lijepili upozorenje da će zgrada biti isključena zbog velikog dugovanja pa mi je bilo krajnje glupo plaćati avans ako je upitno da li će grijanja i biti. Da su gospoda iz pravne službe i računovodstva Grijanja bar malo pogledali analitičku karticu vidjeli bi da sam u istom periodu u više navrata bio u pretplati i da je krajnje brezobrazno i nepravedno utuživati mene za avansnu uplatu. Ali čini se da je najbolje utuživati one koji redovno plaćaju svoje obaveze jer oni koji duguju hiljade maraka neće platiti, a ja ću sutra otići i platiti par feninga kamate i sudske troškove, a sve zbog svog mira.

 

Pozdrav !