29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
četvrtak, 14 Februar 2013 13:49

Grijanje: povučen prijedlog

Zenicablog vam prenosi pismo koje smo dobili od direktora JP Grijanje Zenica, a potom i još nekoliko reakcija građana u vezi sa otvorenom temom grijanja, odnosno promjena odluka u vezi sa grijanjem tj. pismom našeg sugrađanina od jučer.

 

Poruka direktora Grijanja:

U proteklih nekoliko dana je svjedoci smo velikog negodovanja i prigovora povodom slanja  nacrta u javnu raspravu nove „Odluke o uslovima i isporuci toplotne energije“ u gradu Zenici. Slijedom toga JP Grijanje je još jednom preispitalo i zatražilo tumačenje od nadležnih institucija. Činjenica je da su neki prijedlozi u koliziji sa zakonom o zaštiti potrošača i shodno tom i preporukama nadležnih institucija donijeli smo odluku o povlačenju nacrta. Povlačenju našeg prijedloga u najvećoj mjeri je uticalo to da je u FBiH u toku donošenje zakona o energetici i da će po tom zakonu biti formirana regulatorna agencija za energetiku, u čijoj nadležnosti će biti sve važnije odluke u vezi, formiranja cijena, tehničkih uslova za isporuku toplotne energije, obaveze distributera i potrošača  za uvođenjem mjerenja količine utrošene toplinske energije i sva druga pitanja vezana za rad toplana. Očekujući u što skorije vrijeme donošenje zakona o energetici u tom smjeru smo i opredijeli naše dalje poslovanje i donijeli odluku o povlačenju nacrta „Odluke o uslovima i isporuci toplotne energije“ u gradu Zenici.

S poštovanjem
 Direktor
Sarajlić Kasim, dipl.ing.maš

 

 

 

Prva pristigla reakcija:

 

Poštovani, Vezano za vaš text   Otvoreno pismo dir.Grijanja, dijelim ogorčenost našega sugrađanina koji nije u sistemu grijanja, a koji uredno plaća paušal. Živio sam i radio u uređenoj zemlji i nisam se mogao načuditi odluci općinske vlade koja je odlučila o paušalima za ne korisnike usluga grijanja. Kao što nezadovoljni građanin kaže, nitko ne bi trebao imati pravo uređivati moj đivotni prostor. Moj stan je moje vlasništvo. Moja je odluka koji vid grijanja ću koristiti, a ne da mi to bude nametnuto. Obzirom da je tako kako jest, neuređena država, nesposobna vlast, neodgovorni političari, mislim da bi trebalo oformiti udrugu potrošača koji bi se u ovom kaosu brinuli o pravima običnih malih ljudi. Ti obični mali ljudi iz dana u dan postaju taoci nesposobnih političara i njihovih financijskih mecena u čijem interesu rade i donose nebulozne odluke. Napominjem da sam korisnik usluga JP Grijanje, ali potpuno sam na strani moga sugrađanina koji se s pravom javlja da nas upozori na samovolju prethodno prozvane klike.

Lijep Vam pozdrav i puno uspjeha u radu uredništvu Zenicabloga - Samo još jedan zabrinuti građanin

 

Druga pristigla reakcija :

 

Gospodin koji je napisao pismo direktoru Grijanja je upravu. Samo mi je zao sto to pismo nece procitati doticni gospodin, jer je to vec usvojen prijedlog i na kraju kao i za sve bude ,, pojeo vuk magarca,, . Ja bih pitala gospodina direktora grijanja kako ce stanarima koji se zale biti toplije ako on nama poveca pausal? Da li nas prisiljava da prikljucimo grijanje. Da li mi imamo ikakva prava ili nam samo tako mogu povecavati cijene kako oni hoce? Ja sam grijanje iskljucila zato sto zivim na zadnjem spratu , takodjer na Jaliji kao i gospodin koji je napisao pismo i zato sto su mi radijatori hladni a imam malu bebu. Zbog toga placam racun za struju 250 KM plus pausal grijanju 15 KM a cijevi su mu hladne, jer je i komsija preko puta mene iskljucio grijanje. Znaci placam pausal sto mi njihove ,, lijepe,, cijevi krase stan. Smijesno. Gospodine direktore izmjestite svoje cijevi iz mog stana . Hvala Vam sto ste poceli brinuti za stanare kojima je hladno ;)

S.T.

 

Treća pristigla reakcija :


7688888655Poštovani,
 u prilogu vam dostavljam kopiju moje primjedbe u postupku javne rasprave koju samo poslao 9.5.2012 Muberi Pezo iz općinske službe za kom.poslove i ekologiju.  Iako sam pravni laik, jednostavnim čitanjem državnog zakona o zaštiti potrošača BiH, pronašao sam nepravilnosti predložene odluke. Nekako mislim da se ta činjenica neće mnogo uvažavati. Imate dopuštenje da isto objavite, bez mojih ličnih podataka koji ostaju poznati vama.  I usput, kada vajni direktor Grijanje govori o gubicima u toplinskom bilansu zgrade stanova koji su isključeni, matematika i naučni princip pitaju sljedeće:
 
* ako se stan grije iz drugog izvora, o kakvim gubicima se radi? Da li je kalorija toplote iz JP Grijanje apsolutno neizmjerna pa je nijedan drugi izvor ne može zamijeniti?
 * ako se stan grije iz drugog izvora dok JP Grijanje plačljivo moli za Mittal o informaciji kada će kotao biti popravljen, ko narušava toplinski balans? Da li vlasnik grijanog stana može naplatiti paušal Grijanju?
 * jedini validni gubitak toplinskog bilansa je u slučaju da Grijanje isporučuje toplotu punom parom, a isključeni stan se ne zagrijava nikako ili nedovoljno. U tom slučaju bi trebalo vještačenjem prikazati taj toplinski gubitak, jer još uvijek negdje u Ustavu BiH piše (ili bi trebalo da piše) "Svako se smatra nevinim dok se ne dokaže suprotno"!!!





Četvrta  pristigla reakcija :


Ukoliko Skupšina grada donese ovu odluku više nego sigurno ću ih tužiti Sudu za ljudska prava i tražiti obračun prema jedinoj mogućoj kategoriji, a to je:
 -          Isporućena energija

Kako će tehnološki to postići zaista me ne zanima jer je to problem firme Grijanje i vodstva te firme.
 
Aktuelnog direktora površno poznajem ali moram reći da me zaista iznenađuje svojim stavovima od kada je postao direktor preduzeća Grijanje. Očito da još nije shvatio da su ga “gradski oci” ubacili na vatrenu poziciju da za njih završi neke stvari.
 
LP ! Emir K.


Peta pristigla reakcija:


Taj Kasim, što slovi za direktora tzv. "Grijanja" izgleda nema drugog načina nego da našem uvaženom Općinskom vijeću predloži da se paušal poveća na 30%.  Ovaj gospodin što se otvoreno obratio direktoru je apsolutno u pravu, jer on je rekao "otvoreno", a mi ostali "zatvoreno", da mu neću plaćati više grijanje samo neka ga poskupi.  Jer nema smisla zaista. Nadam se da smo dobili normalnije Općinsko vijeće od bivšeg saziva, pa će ovaj prijedlog odbiti. 
Jedno pitanje za njega:
"Šta bi bilo Kasime da ti indijac Mittal obustavi isporuku toplinske energije"???
Šta bi ste onda vi??? Šta bi onda bili??? Da ne kažem šta biste bili.
Nađi prave advokate pa naplati svojih 20-tak miliona potraživanja, zašto uvijek kažnjavate one koji redovno izmiruju svoje obaveze. Ovim poskupljenjem, ako bude, neće ti bolan više plaćati masa građana, jer ste zaista bezobrazni.
Prošle godine sam dobio tužbu sa Općinskog suda. Tužilo me "Grijanje" dug - 28,00 KM. Odem u preduzeće, pitam one lijepe djevojke da mi nađu za koji period nisam to platio 28 maraka, niko od njih troje, (kasnije je došao i jedan muškarac), nije mogao da mi nađe za koji period.     
E pa jeste stručnjaci stvarno...

Pozdrav za "Zenica blog". I. S.