19 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
ponedjeljak, 11 Februar 2013 18:40

Nek je nama Duće vraćeno..

Ove sedmice u Žutoj minuti naš saradnik Kenan Ć. "skenira" dešavanja koja su obilježila Zenicu proteklih dana na jedinstveni, specifičan način. Pročitati obavezno !

 

 

Dring ... dring ... dring ...
-          Ured načelnika, izvolite.
-          Dobar dan, trebao bih načelnika
-          Načelnik je odsutan, slavi.
-          Molim? Šta slavi?
-          Zar niste čuli, vratili su nam Duće.
-          Gospođo on meni treba u vezi s ovim kamenolomom ...
-          Zaista nije tu, probajte sljedeće sedmice.
 
Dring ... dring ... dring ...
-          Ured načelnika, izvolite.
-          Dobar dan, skupljamo pomoć za bolesno ...
-          Stanite, stanite ... nema načelnika, slavi, vratili nam Duće
-          Ali ...
-          Ništa ali, probajte sutra
 
Dring ... dring ... dring ...
-          SDA, Hotel Balkan ... reci
/u pozadini se čuje čuveni Merlinov hit „ja bih svjetlo zvao mrakom, da te nije Alija“/
-          Trebam hitno načelnika oko ovog kamenoloma
-          Kakav crni kamenolom, vi namjerno nešto izmišljate probleme da bi ste pokvarili uspjehe koje načelnik postiže. Samo izmišljate – te cuke, te zagađenje, te kamenolom, te bolesti ... Šta vam je, Duće su nam vratili ... DUĆE ... slavite sa nama.
 
Tako je nekako izgledala protekla sedmica u našem gradu. Malo toga se desilo, a i ono malo što se desilo je svjesno urađeno u cilju da se pokvari radost načelnika i njegove svite zbog dobijene parnice i vraćanja zemljišta u Dućama u vlasništvo Općini Zenica – tako su nam bar prezentovali iz Hotela Balkan oni koji se bave marketingom „velikog vođe“. Ne razumiju osnovci, koji pišu dopise u ime SDA, da su Duće vraćene jer u susjedstvu djeluje pravna država koja će za par mjeseci postati dio EU. A za pravnu državu se, bar deklarativno, zalažu svi političari u BiH, zalažu i opstruiraju njeno uspostavljanje jer su svjesni da će, ako zaživi pravna država, većina njih završiti po zatvorima zbog pronevjera i lopovluka koje nam čine već 20 i kusur godina. Ovi tekstopisci iz Hotela Balkan čak ne znaju ni matematiku, pa proces Duće pripisuju našem „velikom vođi“, nije parnica pokrenuta uopće za njegovog vakta, nego ju je pokrenuo prošli načelnik. U stvari sve oni to razumiju, ali znaju da je narod pri-glup, pa taj „veliki uspjeh“ pripisuju Husi i kite ga tuđim perjem, a mi aplaudiramo kao da će svi naši problemi biti kao rukom odneseni. Neće više biti zagađenja, cuka lutalica, bolesti, naši vrtići i škole će biti novi, naša djeca sretna i zdrava.

 

A svi znamo da neće, jer načelnik je Duće već prodao, zarez'o im je cijenu i čeka mušteriju. Tim će sredstvima privremeno napuniti budžet, stvoriti novu bazu za megalomanske, utopijske projekte termoelektrane ili dogradnju Bilinog polja. Izaći će načelnik opet u medije i iz njegovih će usta izlaziti med i mlijeko, pričaće načelnik kako je u Zenici vrhunska baza za razvoj sporta, kako je napravljena vrhunska sportska infrastruktura, a neće ni spomenuti milione KM koji su nestali u NK Čelik, KK Čelik, pa evo sada i KŽK Čelik. Za te milionske cifre, koje su u proteklim godinama nestale iz budžeta sportskih kolektiva, a indirektno su za te cifre oštećeni i građani Zenice kroz Općinski budžet, nikad niko nije odgovarao, a sigurno i neće, bar dok je SDA (koja je postavljala te mahere lopovluka u klubove) na vlasti. A za to vrijeme će klubovi koji nose gordo ime ČELIK, biti srozavani na najniže moguće grane od postanka, dobijati šamare od okolnih sela i zaselaka, a mi ćemo se čuditi zašto je to tako s ekipama koje imaju „najbolje uslove u državi“. Ne čine ekipu „stabilni uslovi“, ekipu čine ljudi od najmlađih selekcija pa do upravnih odbora, a to je ono gdje zakazuje SDA već godinama. Ne može lopov napraviti sportistu, lopov može samo ukrasti, a najsvježiji primjer je pronevjera u KŽK Čelik. Uspjeli su maheri lopovluka uništiti jedan od rijetko stabilnih sportskih kolektiva u gradu, zakačili su na zid Hotela Balkan još jedan trofej uništenog kolektiva tik uz rame NK Čeliku, KK Čeliku, odbojkaškim klubovima Čelik, ženskom rukometnom klubu Čelik.

 

Zalaže se naš načelnik za razvoj sporta u gradu, zalaže i onda najtrofejniji sportski kolektiv Zenice, ragbijaše, protjera iza pruge, na „šljaku“. Pokloni im plac da prave ragbi stadion da mu ne bi uništavali atletski, kao da se na atletskom svaki dan održavaju mitinzi svjetske lige i kao da ragbijaši ne znaju šta će od novca pa im naumpalo da naprave sebi stadion.

 

Ko je sljedeći? Vjerovatno rukometaši, samo su još oni ostali kao krava muzara iz koje se može izvući novac. Već je počelo sa besplatnim ulazom na utakmicu, a jadna li je majka sportskom kolektivu koji dio novca za finansiranje ne stvara prodajom karata za utakmice. Samo pratite kad se uskoro počnu igrači smjenjivati kao na pokretnoj traci, to su prvi znaci lopovluka i skorog kraha.

 

I tako, zalaže se načelnik za sport i u klubove instalira Kokiće i slične njemu, koji operišu oči po Zagrebu, daju novce u piramidalne projekte, kupuju auta, stanove, vikendice, a za to vrijeme djevojke jedu bijelu rižu u podrumu škole Musa Ćazim Ćatić i čekaju platu. Čekaju, a dočekati neće isto kao što svoj nastup u tom klubu neće dočekati ni nova generacija Zeničkih djevojčica jer su isti Kokići i njima slični, ugasili juniorske selekcije kluba, a evo i seniorsku će.

 

A škola MĆĆ gdje se nalaze prostorije kluba, je ogledalo brige vlastodržaca o djeci, najstarija osnovna škola u centru grada izgleda kao ruševina, kao neki objekat iz horor filmova. Ako vam nije to dovoljan pokazatelj otiđite do obližnjeg vrtića u parku pa da vidite kako to zaista vlastodršci brinu o vašoj djeci u koju se zaklinju i kojoj stvaraju „vrhunske uslove“ za bavljenje sportom. Pogledajte malu djecu koja na WC idu na čučavac i koja se igraju igračkama i spavaju u posteljini od prije rata, dok im kroz prozore puše kao da su van objekta. Možete obići i Dom Zdravlja da vidite u kakvim uslovima se djeca liječe, sve vam je to u krugu 200 metara.

 

Jer njih ne interesuju vaša djeca, ne interesuje njih mala Amina koja skuplja za liječenje, ne interesuju njih djeca koja šetaju ovim gradom i čekaju da ih ugrize pas lutalica, a ako ih i ne ugrize sigurno će ih ugristi i za cijeli život obilježiti Mittalov dim. Njih to ne zanima, njih samo zanima „kralj novac“, zanimaju ih veliki projekti kroz koje uzimaju novac iz budžeta i tale ga među sobom. Ne interesuju ih vaša djeca, njih samo interesuje da svoju djecu pošalju na školovanje u inostranstvo i da pripreme Paše da vladaju rajom kad se kao veliki stručnjaci vrate u svoju zemlju.

 

Ali ništa ne brinite, doći će Duće i sve će se riješiti.

 

Kenan Ć.