24 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
srijeda, 16 Januar 2013 21:38

Načelniče, jel tebi hladno?

Ljut sam, ljut i nervozan. Valjda zato jer sam prehlađen, a prehlađen sam jer nemamo grijanje. Ne znam da li ste primjetili dragi sugrađani, ali još od subote su nam radijatori hladni. Zato sam ljut, a ljut sam i jer šutimo, trpimo i opet igramo po onoj staroj bosanskoj „Dobro je, samo neka ne puca.“. Tako i ja kažem, neka sam ja prehlađen, ali neka su mi djeca zdrava. 

 

 

A ljut sam ja i na našeg načelnika Husu jer i on šuti, pet dana se smrzavamo, a on ni riječi nije uputio. Znam ja da nas riječima ne može ugrijati, ali nas može malo utješiti, može obećati da će istražiti uzroke ovolikog zastoja u grijanju, da će kazniti odgovorne, da će bilo šta učiniti. Ali ništa Huso, a ko zna možda je i na skijanju, raspust je? 

U novembru prošle godine građani Maribora su masovno izašli na ulice jer je njihov gradonačelnik Franc Kangler odlučio da privatnoj firmi prepusti naplaćivanje kazni od prebrze vožnje u gradu. Digao se Maribor, 20.000 ljudi na faceboku i nekih 10-15.000 na ulicama su se sedmicama sukobljavali sa organima vlasti i  na kraju uspjeli u svom naumu. Smjeniše Kanglera. Građanska svijest i hrabrost, svaka čast Mariborčanima. 

 

U Zagrebu već danima traje saobraćajni haos i kolaps jer je snijeg napadao do koljena. Gradonačelnik Bandić je svakodnevno u medijima, daje izjave, otpušta odgovorne iz zimske službe koji su dozvolili da ih snijeg iznenadi u januaru, prijeti da će se i sam popeti na grtalicu i čistiti snijeg. Tako valjda svoj posao rade gradonačelnici u civiliziranim državama. 

 

A naš šuti, tješim se da je na skijanju, ne zna ni šta mu se dešava u ćaršiji. A i ne očekujem ja da naš Huso uzme kutiju sa alatom i aparat za varenje i uputi se put Mittala da sam popravi kvar. Nije on čovjek od alata i zanata, a ne vjerujem da ima i položeno za varioca. Očekujem, kao i svaki građanin, da nam se bar obrati, da nam pruži toplu ljudsku riječ. Nemoj načelniče da te u medijima gledamo samo kad se lijepe stvari dešavaja, uhvati se malo i rješavanja problematike nas običnih smrtnika koji smo te birali. A opet navikli smo da šutiš ... a i mi s tobom šutimo. 

 

Pozdrav 

Kenan Ć.