29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
subota, 12 Januar 2013 20:15

Novogodišnje trovanje Zeničana

Eko forum je danas objavio zanimljiv grafikon. Tri dana uoči i tokom protesta, te tri dana Novogodišnjih praznika, kad je najviše Zeničana bilo vani. Iako vam to stručnjaci neće priznati, najvećem laiku savršeno je jasno da ovo kretanje krivulje zagađenja nisu "ložišta, ugalj Zeničana i vozila", nego kontinuiran cikličan proizvodni proces nekog velikog pogona. Vama na maštu - kojeg? . I za one koje kažu "bilo je prije rata gore" mala informacija.... na nivou sumpora zabilježenom 31.12. u 20 sati prije rata je svirana uzbuna, građani su voženi na Smetove. DESET PUTA VIŠE OD DOZVOLJENOG dragi sugrađani, deset puta.

 

I tada je bilo 25 hiljada, a ne dvije hiljade tamo. I tada nisu postojale tehnologije koje postoje tada. I tada je kompanija ulagala u stanove, Smetove, odmarališta, hotele, školovala djecu radnika, itd.... a danas....  Kako "stručnjaci" objašnjavaju prijeratnih preko hiljadu mikrograma, a proizvodnja nekoliko puta manja nego prije rata. Eko forum se pita, a i mi sa njima, da li ovaj grafikon bezobrazluka "gospodara naših pluća" znači dovoljan znak za novi protest?

 

Hajdmo za kraj malo matematike - hiljadu mikrograma je jedan miligram... dakle, jedan miligram u satu....  Za sat čovjek udahne pola kubna metra zraka.. dakle, pola miligrama sumpora je tog sata završilo u plućima ljudi koji su živjeli blizu mjerača...  kažu, dovoljno da u određenim okolnostima ubije....