Printaj ovu stranu
ponedjeljak, 31 Decembar 2012 02:35

Zenica: šta se događalo u 2012.

 Nalazimo se na prijelazu iz 2012. u 2013. Zenicablog je jedini zenički internet portal koji vam donosi vijesti isključivo iz našeg grada i vezane za građane našeg grada. U narednim redovima pročitati ćete kratak pregled protekle godine, prvi i jedini ovakav za Zenicu, za 2012. i ne samo nju. O čemu smo pisali - po rubrikama, to izgleda ovako - objavili smo ukupno  5.000 vijesti !!!  Prosječno, svakog od 366 dana 13, 66 vijesti, s tim da u tu cifru nisu uračunate najave svih događaja u našem gradu, koje imamo u zasebnoj rubrici, u donjem desnom dijelu naše homepage stranice. po rubrikama, logično, najviše je bilo Vijesti 1348, slijedi  Sport sa 1332. Potom je 551 vijesti iz biznisa. Tek onda slijedi Crna hronika sa 432, zabava sa 374, politika sa 298 (izbori 2012)  i kultura sa 280. To je još jedan dokaz protiv onih koji tvrde da preferiramo samo "crnjake" jer ova rubrika ima samo 8, 6 posto udjela u svim vijestima iz Zenice !!! 

 

Ipak, najčitaniji su "crnjaci", što je opet stvar ukusa, naobrazbe i opredjeljenja čitatelja. Specijalno i samo za čitaoce Zenicabloga izdvojili smo najčitanije naslove i teme iz našeg grada u protekloj godini. 

 

Januar 2012.

 

2012-01Cimos najavio posao sa Volkswagenom. BNP počeo godinu sa predstavama Govorna mana i Nora, Nora. Razbijena grupa, uhapšeno osam dilera droge. Ministrica  obrazovanja Galijašević najavila ulaganje 1, 7 miliona u obnovu škola. Općina najavila - do ljeta mjerne stanice za zagađenje u gradu. Optuženi za ubistvo Hajriz i Mešić na prvo suđenje dovezeni u lancima, psovali, pljuvali i vrijeđali novinare. Zavod za javno zdravstvo ZDK podijelio dva miliona KM za 17 ustanova. Uprava Doma na Liscu sabrala - 2.480 gostiju u prošloj godini. Nastavljena tradicija pravljenja ćetenije na Tvrtkovcu. Ibrahim Topčić pritvoren nakon što je pucao i teško ranio Fuada Zlotrga ispred Tena. Metalurški institut potvrdio - Zeničani u prošloj godini progutali sumpora za 10 godina! Zabrinjavajući podaci iz Općine - broj razvoda sustiže broj novih brakova. Vlada ZDK zaratila zbog kamenoloma Široke stijene, koju ŽGP nelegalno eksploatiše. Ivan Rozić iz Hrvatske i Danijel Amidžić iz Mrkonjić Grada  priznali pljačku zlatare u Titovoj, nakon što su uhapšeni. Zeničanka Dijana Hercegovac, Miss turizma Internacional, predstavlja BIH u Kuala Lumpuru. Vrhovni sud FBIH poništio sporazum suda, tužilaštva i auto-mafije. Premijer Fikret Plevljak izjavio - da smo (Vlada) firma, otišli bi u stečaj. BNP gostovao u Osijeku i Sarajevu.  Odlučeno da se u martu dodjeli pet nagrada i plaketa Zenice. Izabran Euroasfalt i partneri za gradnju GGM-a. U kući Emira Šabića policija našla raketni bacač i oružje, a tražili dokaze o pokušaju ubistva. Most na Kanalu, nakon što je opljačkana, dobio novu ogradu. Balašević tribute orkestar održao 13.koncert. Čelik 07 pobjedio u Holandiji. Ivančev se priključio rukometašima Čelika. Suspendovan Sulejman Čolaković iz NSBIH. Ujedinila se dva zenička plivačka kluba. 

 

Februar 2012. 

 

Najlošiji februar za privredu od rata, kažu u Privrednoj komori. GSS imala intervenciju na više lokacija. Zeničani se prisjetili Fadila Imamovića u IK Vrijeme. Počelo  prikazivanja filma Anđeline Đoli u Multipleksu Ekran. Izvedena Nora, Nora. U Dubrovniku svirao stari bend Gong. Dok BIH bruji o zagađenju u Sisku, mjerene  vrijednosti u Zenici više. Edhem Malkoč optužen za ubistvo prijateljice Branke Bogdanović. Emir Šabić negirao da je pokušao ubiti Sanelu Husaković. Uprkos ogromnom snijegu Messer iz Zenice dostavio potrebne plinove za mostarsku i sarajevsku bolnicu. Policija se pravdala oko zaustavljanja ministra Raifa Seferovića. Umjesto njega, sankcionisani policajci koji su ga kaznili. Pronađen fetus bebe na deponiji Mošćanica. Izgorila kuća Hasnije Husičić u Gradišću kod Zenice. Anđeliju Vujović udario voz, bez teških povreda. Radnici 21.decembra opet na ulici. Četrdeset prijavljenih za nagrade Zenice. Čobana Amela Durmiša spasili GSS-ovci. Turistička zajednica podijelila 281.139 KM za obnovu nasljeđa. Umro Galib Žiško iz Sušića mlina. Obustavljena nastava u školama zbog visokog snijega. počela sa radom ChocoLadia, prva fabrika čokolade u Zenici. Elektroprivreda najavila ulagnje 1, 5 miliona u instalacije oko GGM-a. Bivši radnik bacio bombu na kuću Ševkije Šišića u Gradišću. Manekenka Vernesa Osmanbegović, prikovana za kolica,  sa momkom Oliverom Krištom proizvodi oslikane satove po željama. Košarkašica Čelika Rada Vidović i atlletičar AK Zenica Hamza Alić proglašeni su za najbolje sportiste općine Zenica. Mervana pobjedila na turniru u Australiji. 

 

Mart 2012. 

 

Ćorkan i izložba za Džanku - Haris Burina. Tuča mještana u Gorici. Najavljeno Zeničko proljeće sa 39 programa. Metalno dobilo poslove širom Evrope. Studenti predvođeni Mirzom Begovićem napravili predstavu I skakavac ima dušu. Igra se bowling liga, Zenikom i Čelik vode. Kumite se iz Sarajeva sa karate kupa vratio sa 46 medalja. Zenički izviđači odali počast žrtvama cunamija na rijeci Bosni. Mujo Halilović se nije vratio u zatvor, uhvaćen i pritvoren. Ponovno bazne stanice telekoma na udaru pljačkaša. Pismo iz 1920. predstavlja BIH na teatar festu u Beogradu. Počelo preseljavanje stabala iz Sarajevske u Babinu rijeku. Osmi put zaredom Mahaluša puni BNP. Svaka peta marka iz budžeta ide za plaće administracije. Rafteri SRK Bosna na rijeci Bosni. počela procedura stečaja Zenicabusa. Vlada ZDK traži novi tender za Široke stijene - Babina rijeka. Ljekarskim pregledom utvrđeno - stotinjak policajaca formalno nesposobno za rad. Baton pokrenuo Batonove muhabete, razgovore sa zanimljivim gostima. Fahrudin Osmanagić u pritvoru zbog droge. Alojzije Kelava prijavio Hitnu pomoć Doma zdravlja, jer su odbijali doći pomoći. Massimo Savić održao sjajan koncert u BNP-u. Postavljene zastave BiH i Zenice na oba ulaza u grad. Hotel Zenica proslavio 4.rođendan. Opšta bolnica obilježila 50.izvođenje u BNP-u. Zenica 92 pobjedila na turniru povodom Dana nezavisnosti BIH. Košarkašice Čelika bile domaćin i došle do finala Final Foura regionalne lige, gdje su su ih pobjedile košarkašice Partizana Beograd. Dejan Mileusnić oborio bh. rekord, koplje bacio 74.14 metara. Dvanaest mečeva, šest kategorija, Čelična rukavica 2012 u Zenici. Košarkašice pobjednice Kupa BIH u Banjoj Luci. GKVS Čelik donosi 30 medalja sa državnog prvenstva. Vlatko Glavaš preuzeo Čelik. 

 

April 2012.  

 

Otvoren Aprilski salon, ove godine biće predstavljen i u Sarajevu i u Visokom. Policija zabilježila prvo hapšenje naakon što je zaprimila MMS poruku sa fotosom prekršaja kod Vranduka. Sindikat obrazovanja zatražio smjenu premijera Plevljaka.  Rudari zaprijetili Mittalu da će, zbog duga 1, 7 miliona KM, obustaviti isporuku uglja. Najavljena koprodukcija Dvanaest gnjevnih muškaraca, BNP i teatri iz Hrvatske i Srbije, pod patronatom SAD. Prva obustava saobraćaja u centru grada zbog  GGM-a. Amir Brka dobio književnu nagradu Zeničkog proljeća. Obilježeno tri godine smrti dr. Mustafe Omanovića. Održan uskrsni prijem u HKD-u. BBK Finish upriličio Biciklijadu. Premijera Neobične šume i vukove glume u BNP-u. Održan Kumite Kup 2012 sa četrnaest klubova. Na off-road takmičenju najbolji Amir Zukić. Kod Busovače se utopila Zekija Šido sa Hamide. Sud po ko zna koji put poništio zapošljavanje u MUP-u ZDK. U Muzeju Izložba modernih medija 20.vijeka. Na društvenim mrežama građani se pobunili zbog sječe kestenova u Sarajevskoj. Prvi dani kružnog toga izazvao nevolje u Zenici. Najavljeno - UNZE dobija Filozofski fakultet. Tužilaštvo potvrdilo da vodi istragu protiv bivših čelnika NK Čelik. Djevojčica prijavila bludničenje od strane amidže Saliha Delića u jednom selu kod Zenice.  Zenjička politička scena bogatija za Mirada Hadžiahmetovića: obećanja Diznilend, žičara ka Smetovima, tramvaj, zenički RTL... U Zenici formirana asocijacija Festivala nacionalnih drama regiona. Radnici Mittala optužuju Indijce da su izloženi pritiscima i mobingu. Tuzlak na studiranju u Travniku napao ženu, nakon objavljenog snimka otkriven i uhapšen. protesti bivših radnika turskih EUFOR snaga. Adrenalinsko takmičenje džipovima na Smetovima. U BNP nastupile Legende, gost bio Ivan Jelić. Jasmin Fejzić porinuo ilirsku galiju dugu dvanaest metara. Mještani Babina najavili, pa odustali od blokade ceste zbog kamenoloma Široke stijene. Održan ZEKON festival fantastične književnosti u Zenici. Održano takmičenje Čelikovo srce. BiH u Zenici pobjedila Izrael 42-3 u ragbiju. Zeničanke šampionke BIH u košarci. 

 

Maj 2012. 

 

Planet design dodjeluje plakete mladim aktivistima. Stipe Mesić u posjeti Zenici, položio cvijeće na Kameni spavač, bio na Vranduku, u BNP-u. Eko forum zatražio biciklističke staze na GGM-u. Bez odgovora nadležnih. Učenici KŠC nagrađeni u Gračanici. Hrabri policajci ostali bez godišnjih nagrada. Potvrđena optužnica protiv Tarika Talića, vlasnika Talić komerca zbog prevare. Ekipe FTV i BHT povrijeđene u udesu vraćajući se u Zenicu. Održani Dani Turske u Zenici. Održana komemoracija dr. Višnji Mehmedbašić. odata počast Augustu Strinbergu, organizator IK Vrijeme. Robert Krajinović upriličio izložbu Be Ha Ha.  Uhapšena Sarajka koja je drogu u KPZ unijela u analnom otvoru. Obilježena godišnjica smrti Matee Jurić. Stravična nesreća, poginuo Dino Serdarević, teško povrijeđeni Elvedin Krujeziu i Adnan Škaljo. Potukle se dvije učenice u Zanatskoj školi, treća snimila tuču i objavila je na Youtube. BNP se oprostio od Radmile Preininger. Podignuta optužnica protiv Fahrudina Čage i saradnika. Održan 11. festival BH drame. Zenička firma Pero se proširila i na Maglaj. SDP registrovao prvog Kineza za člana. Jerej Glišić se požalio na "čišćenje" Srba u Zenici. To je onaj jerej koji je odbio ustati na himnu BIH. Rudari zaprijetili štrajkom, traže upošljavanje još kopača. Albina spalionica dobila upotrebnu dozvolu. Obilježena godišnjica smrti komandanta Čalkića. Nakon našeg članka počela rekonstrukcija wc-a na Autobuskoj stanici. Glavaš otišao iz Čelika. AIK Čelik niže uspjehe. KK Kengur najbolji u Mađarskoj. Adnan Šabanović uvršten u reprezentaciju. 

 

Juni 2012. 

 

Zeničanka Belma Musić kreira uspješnu karijeru manekenke u Austirji, Njemačkoj, a potom u SAD. Alen Ruvić DJ Ruvex napravio sjajne numere za album Nene Murića i francusku Cello Music. Rudnik primio 50 kopača. općina kritikuje MLM, Zagrepčani kažu da ispunjavaju obaveze. PD Tajan organizovao transferzalu od Ovnaka do Lisca. Zenički karatisti u Škotskoj, Sarajevu, Novom Travniku... Održana Vrandučka ašlama. Mladi ZDK   upriličili Smotru stvaralaštva mladih. Sud objavio da traga za dvadesetak osoba. Zeničanka Ena Kučuković objavila drugu knjigu poezije. Aforističar Seid Imamović promovirao Zagonetni podsmijeh, knjigu aforizama. Održana sedma slikarska kolonija na Vranduku. Bisstours kupio četiri nova autobusa. Porodica dječaka Safeta Serhatlića sumnja da je njihov sin na ekskurziji umro utapanjem. Održan festival dječije pjesme Kad muzika svira. Mladi Reuf Ibreljić  promovirao zbirku priča Ruka. poslije Kružnog toka Metalurg, najavljena još tri. Počela izgradnja novog mosta na Pišću. Imenovani novi ministri u Vladi ZDK. Protest radnica Borca. Ponovno Kantonalni sud poništio odluku o otkazima policajcima sa konkursa. Karate Internacional iz Konjica donio trinaest medalja. Održana Nemilska alka u Omladinskom naselju. Održan gala koncert u pomen na Sanelu Redžepagić. Mostovi prijateljstva organizovali akciju za mališane Hercegovine. U kući Izeta Karića pronađeni laboratorija i plantaža marihuane. Papergirl najavili da će darovati slučajne prolaznike. 

 

Juli 2012. 

 

Zeničanka dobila presudu od 50.000 KM zbog greške ljekara KB Zenica. Haris Poturković iz Gimnazije Zenica pobjednik na Olimpijadi u Frankfurtu (Njemačka). Održana Lastavica 2012. Čelik na pripremama na Zlatiboru. Paraplegičari ZDK uspješni kod kuće, ali i u Sarajevu. Fotoreporter Mirza Subašić upriličio izložbu o Srebrenici na Vranduku. Održan Šesti sajam organskih proizvoda FBiH. U prvom roku na UNZE ostalo nepopunjeno čak 597 mjesta. po prvi put se okupili Maturanti prekinute Mature iz 1992. Knjigu promovirao i bivši muftija Halil Mehtić. Nakon što se predstavila Šapa, udruga za zaštitu životinja, u Zenici promovirana i organizacija - Stop ugrizu - za zaštitu ljudi od životinja. Lokalno omladinsko vijeće obilježilo godišnjicu Srebrenice. Planinarsko društvo Tajan organizuje Pohod na Lisac u četiri godišnja doba. U BNP-u program I Karmen bi zaplakala, sjećanje na Sanelu Redžepagić. Nermin prijavio nestanak nevjenčane supruge Dragane. U Biblioteci dodjeljeni certifikati David peace projekta. Održana treća noć roka na Vranduku. U Makarskoj pritvorena trojica Zeničana zbog navodnog silovanja. Na Trgu Alije Izetbegovića održan Skuter skup. Nakon roka, sevdah vikend na Vranduku. Amerikanci pomažu Jednostavno izviđaštvo Saveza izviđača Zenica.  Kantonalna bolnica kupila pokretne kade za kupanje nepokretnih pacijenata. Objavljena imena kandidata za načelnika Zenice. Policija uhapsila Senada Šahbazovića, menadžera i suvlasnika škole Tempo sport zbog pucnjave. Ka Potočarima krenulo 20 Zeničana, pješice. Mittal zatražio novu odgodu ugradnje filtera. HKD Napredak i BZK Preporod zajedno nastupili na Trgu kod RK Bosna. Zemljotresi u Zenici, tokom jula i kasnije, obilježili su ovu godinu. Panika, strah, desetine jačih i slabijih, oštećenja. Pioniri NK Čelik prvaci ZDK. Amar kubat iz TK Nec Zenica juniorski prvak BIH. pričalos e da Čelik preuzima Ćiro Blažević. Došao Vlado Jagodić. Mileusnić i Pezer oborili državne rekorde. Avdija Vršajević prešao u Hajduk. NK Čelik nije proslavio 67. rođendan.  Pezeru zlato i bronza u Turskoj. Tempo sport prvak FBIH. Bronza za AIK Čelik na EP. Na bazenima skokovi u vodu, vaterpolo..

 

Avgust 2012.

 

Sretko Radišić novi predsjedavajući Skupštine ZDK. Enes Begović oduševio mališane u udruženju Zvijezda. Bajramski koncert Preporoda u BNP-u. Mještani Vranduka sami sebi izgradili česmu. Besane noći za mještane više naselja. požari haraju iznad G. i D. Gračanice. U Obrenovcima tone hljeba bačene na livadu u po Ramazana. Najavljena nova sezona BNP-a. Tužilaštvo ZDK potvrdilo da je na slučaj Prusac stavljena tačka. Bajram u Zenici pod gustim dimom. Zeps i ove godine najavljen, uprkos recesiji. Eldina i Branko Blagojević, vlasnici agencije Braneli, na slobodi nakon višemjesečnog bjegstva. Konačno prva rata studentskih stipendija. BMW završio u rijeci Bosni. Dvije Zeničanke organizovale izložbu u Beču. Iz Gradskih grobalja Zenica priznali da odlažu ljudske ostatke na livadi ispod groblja Crkvice. Hanas Bošnjak bacao bombe na policajce, sudske izvršitelje, sestru... Posvađali se Safeta i Elvis u Lukovom polju, svađa okončala pucnjavom. U KPZ-u uprava prijavila vaspitača Seada S. da je uzimao novac od osuđenika da im sređuje otpust. Mališani dječijih vrtića napravili Morsku priču, predstavu izveli u humanitarne svrhe. Najavljen festival Zenica Zove. otkrivena droga vrijedna nekoliko miliona KM, uhapšeno pedesetak osoba. Mladen Pikulić priredio izložbu Psi koji vole Zenicu. Zeničani i mladi iz Prijedora i Babine Bašte zajedno na izviđačkom kampu na Boračkom jezeru. Neobični udes u Zenici - taksista "pokupio" bračni par koji je došao iz Njemačke i svi završili u Bosni. na Mittalovom vještačkom jezeru ukazao se labud. Općina najavila da će umjesto 300 zasaditi 600 stabala na GGM-u. Abid Jarić nagrađen za priču na Međunarodnom konkursu u Zagrebu. Zapaljen auto Rusmira Makaša. Sindikati budžetskih korisnika traže smjenu premijera Plevljaka. Dva manja potresa u Zenici. Dva manja samozapaljivanja auta u Zenici. Okupili se maturanti koji to nisu mogli 1992. Čelikovo srce na Bazenima. NK čelik otputovao na Zlatibor. Pezer peti na SP. Dino Marković 4. na EP u ubrzanom šahu. čelik najbolji na turniru u Vitezu. 

 

Septembar 2012. 

 

Miroljub Mijatović  režira Put do čarolije. Kandidat za načelnika Mirad H. ponudio porno klipove na svom sajtu, što je natjeralo CIK da ga isključi iz predizborne kampanje. Službenice Vodovoda optužene da su trošile novac potrošača, nedostaje 27.596 KM. Majka prijavila da je otac odveo (oteo) sina Dinu Kurtovića. Dok je brao šljive, pao i poginuo Mehmed Halilović u Barama kod Zenice. Zenički rafteri prvi na Panonskom jezeru. Malik Ejubović napisao knjigu o Sijuksima. Dragana Mirković najavila humanitarni koncert u Zenici. Psi lutalice izujedali Emsada Smriku na Velikoj brodi, zaklali mu petnaest kokoški. Čak 8.420 osoba iz budžeta dobija po 413, 5 KM regresa. Mittal u prijevremenu penziju poslao 344 radnika. BNP na turneji u Kragujevcu, Beogradu i Sarajevu. Načelnik Smajlović najavio da bi kinezi mogli finansirati gradnju Termoelektrane Zenica. Štrajkovali rudari Stranjana. Ubijen nedužni mladić, Amer Pivić. Ubio se, skokom  iz zgrade Kineski zid, Bahrija Džananović. Kasim Sarajlić na čelu OKK Čelik. Sanela Redžić, paraolimpijka iz Zenice na POI u Londonu. Mervana pobjedila u Njemačkoj. Kengur kup u Areni - 35 ekipa, pet država. Mlade Zeničanke treće u državi na Igrama mladih. Čelik demantovao laži da mu dolazi Fjorentina. 

 

Oktobar 2012. 

 

Zeps 2012 - glavna nagrada Kovanu iz Gračanice. U Ekranu čitali bajke. AHI i privrednici opremili 39 osnovaca u Zenici. Messer poboljšao otpadnu vodu Mittala ubacivanjem CO2 u bazene. Za goste uprava OPEN-sa planira 9.999 hurmašica. Saša Gudelj zasijao  konoplju u Sebujama, policija ga uhapsila sa ruksakom robe po branju. Turci donijeli ebru umjetnost, slikanje u vodi, u Zenicu. Lančani sudar pet vozila u Zenici. BNP Zenica tri noći zaredom puni sale BITEF teatra u Beogradu. Prvenstvo radioamatera BiH na Smetovima. Udruženje paraplegičara protestvovalo kod Općine, nisu im se pridružili političari. Dvije stotine srednjoškolaca na dan dobilo posao u firmama, institucijama. Taib Spahić promovirao knjigu stihova. Gradimir Gojer režira Put u raj u Zenici. UNZE promovirao 558 diplomanata, 39 magistara, pet doktora nauka. Zenički vatrogasci nagrađeni za intervencije u Hercegovini. Poginuo rudar Nisvet Odobašić u Staroj jami. Sanjin Behlić napao polubrata i njegovu djevojku nožem i sjekirom, u kući u Blatuši. Dž. Topić  uhapšen zbog silovanja 84-godišnjakinje. Husejin Smajlović izabran dvotrećinskim brojem glasača izašlih na izbore na novog-starog načelnika Zenice, treći put. Sanela 4. na paraolimpijadi. Održan turnir u košarci - Amna Fazlić, pobjedile košarkašice KŽK Čelik. Pezer prvi u Sarajevu. juniori AK Zenica najbolji u državi. 

 

Novembar 2012.

 

2012-11Otvoren sajam Open-s, dijeljeno 9.999 hurmašica. Životnu bitku izgubio Haris Nuhagić - Mrkva. Zatvoren Idriz Šaip Brzi zbog prijetnji i napada. Slavonci s Otočkog vira i njihovi prijatelji izlagali u Zenici. Ispred Olimpa ranjen mladić. Karatisti Internacionala uspješni u Baru, Crna Gora, a kluba Ha Se Karate Do u Maglaju. Članovi Skuter kluba Oktan nacrtali grafit za Amnu Fazlić na obali Bosne. Na čelo REZ-a došao Ismet Sarajlić. Papirna uvršetna na listu spomenika nacionalne kulture BiH. Mittalovi kotlovi ispali zbog kvara na struji, buka, zagađenje. Opet. Mještani Dolače sami uhapsili Kakanjca Šabana Kobilicu zbog sumnje da je vršio bludne radnje nad jednom djevojkom. Gošća Infoteke bila američka sutkinja Patriša Volen, koja je radila u Sudu BiH. Okupili se novi vijećnici OV Zenica. Osuđene ubice Admira Veličanina. Objelodanjeno da je Mittalu "odrezano" oko 600 hiljada KM za zagađenje Zenice po zakonu o okolišu, od čega samo polovinu uplaćuje. Od 300 hiljada KM, gle čuda, toliko dobio za eko-projekte. Sedma muslimanska obilježila rođendan. Noć teatra u BIH organizuje i koordinira zeničko BNP. Formiran Kantonalni savez izviđača ZDK. Tony Cetinski na rođendan Zenicabloga imao promociju CD-a u Ekranu. Svećenici i imami igrali humanitarni meč u Areni za vrtiće u Zenici. Privredna komora: ZDK prvi po izvozu, zadnji po plaćama. U Zenici ponovno nastupila Makedonka Kaliopi. Kikbokseri Partnera uspješni u Sarajevu. Zeničanka tuži bolnicu, greškom joj rekli da ima karcinom i slali je na kemoterapije. Zeničani protestvovali protiv Dejtona i protiv nasilja u Gazi. Završena i osma postavka Muzeja grada Zenice, bosanska kuća u seoskom ambijentu. Frljićevo Pismo na gostovanju u Sloveniji i Italiji. U Sarajevu otkriven ratni zločinac iz Batkovića, inače zenički Rom iz Blatuše, Džemal Zahirović. Jagodić suspendovao Kuduzovića. U zenici turnir u sjedećoj odbojci u pomen na princezu Dajanu. Pehar i 11 medalja u Kikindi za GKVS Čelik Željezara Zenica. Uspjeh bh. karatista u Čačku. Mervana pobjednica dubla u Francuskoj.  Šabanović prešao u Atletico Madrid. Šahovski turnir u Zenici. Igor Laikert  olimpijski stipendista. Čelik ispao od Širokog u Kupu BiH. Zeničanke odbile otputovati u Banja Luku. Amra Mehmedić i Alma Kovačević u Bugarskoj. Za Dan državnosti održane Druge  predškolske igre u organizaciji Društva pedagoga fizičke kulture  -  Sportske škole Zenica.

 

Decembar 2012. 


Omladinski Hor Zenica održao dva spektakularna koncerta, povodom dvadeset godina postojanja. Prije toga gostovali u lisinskom, na Sevdah u Lisinskom, a kraj decembra se spremali za nastup u Ankari, početkom januara. Zeničani održali najmasovnije proteste zbog zagađenja - došlo deset hiljada ljudi. Koncert Dragane Mirković obilježila višednevna afera oko troškova i "ostatka" za Narodnu kuhinju. Protestvovali i taksisti, traže uklanjanje "divljaka" iz saobraćaja. Protestvovali i radnici Mittala. Njihov broj uprava smanjuje iz mjeseca u mjesec. Aktivisti Ljubičice upriličili sjajan koncert Amara Jašarspahića Gileta u Trubaduru, humanitarni, za Mevludina Smriku. Vladimir Franjić vlastitim aparatom i novcem Zenici podario izložbu i kalendar. Zbog pucnjave u Busovači, uhapšen Zeničanin Robertino Pino Kljajić. Policija dobila sedam oktavija karavan. Zenički ortoped Nedžad Šabić uspješan na kongresu u Dubajiu. Svoje rođendane obilježili koncertima Osnovna i Srednja muzička škola, privatna škola Amadeus, koncert održao i Kamerni simfonijski orkestar... Planinari se družili na Liscu, Taxi bend svirao u Ekranu.  Božićni koncerti u KŠC-u, BNP-u... Sarajevski srednjoškolci najbolji na Festivalu filma mladih tehničara. U muzeju nastupio kvartet Amerikanki. Zilhad Ključanin predstavio Čarobnjaka vode. Pedagoški fakultet i zvanično postao Filozofski fakultet. pašović izveo Muju, sulju i Fatu iz viceva i doveo ih u sjajnu predstavu u BNP Zenica. DJ Ruvex radi Remix za Jelenu Rozga. prvi DJ party u Zenici pod maskama napravio G.Edd. Karate klub Kumite upriličio rođendansko kup takmičenje. Foto tim KŠC-a Creativeshooting imao izložbu u Mostaru, slijedi Sarajevo. Festival drame i lutke djece s posebnim potrebama u Zenici. Fotos Dade Ruvića među 95 odabranih u svijetu, od ove agencije. Obilježen dan Trećeg korpusa Armije.  Protestna šetnja i tribina solidarnosti sa Palestinom. Ekran podigao i uključio 15-kvadrata veliki ekran - displej na kojem prikazuje  trailere filmova, reklame... Zenički izviđači dobili još 4.300 kvadrata zemljišta na Boračkom jezeru. Nova godina u Zenici po treći put bez organizovane proslave u centru. OKK Čelik predao utakmicu kupa Širokom. Održan plivački skup Orka 2012. Šest medalja za karatiste Pantera. Igor Laikert peti u Norveškoj. U Zenici božićni turnir. Dominiković napustio RK Čelik. Veterani Čelik-Zenica pobjednici odbojkaškog turnira u Zenici. 

 

Postoji realna vjerovatnoća da smo, nenamjerno, neke događaje izostavili, pregledajući našu arhivu od 5.000 vijesti. Ukoliko smatrate da postoji bitan događaj u nekom od 12 mjeseci, kojeg smo propustili, molimo da nam ga dostavite, na naš email Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli. uz naše obećanje da ćemo povremeno bazu osvježavati novim informacijama. 

Posljednje od

Povezani članci (by tag)