23 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
petak, 21 Decembar 2012 00:39

Opasnost: kombinovani bojleri

Odlukom o zagrijavanju stambenog i poslovnog prostora grada Zenice i uslovima za isporuku i preuzimanje toplotne energije iz vrelovodne mreže, koju je usvojilo Vijeće općine Zenica na sjednici održanoj 12.09.2002, propisani su uslovi izgradnje, rekonstrukcije i održavanja objekata daljinskog grijanja stambenog i poslovnog prostora grada Zenice, isporuka i korištenje toplotne energije i međusobni odnosi subjekata u procesu zagrijavanja prostora daljinskim grijanjem. Nažalost, kada su u pitanju instalacije daljinskog grijanja, u praksi su svakodnevno prisutne zloupotrebe od strane nesavjesnih potrošača.

 


Pored problematike nelegalnog priključenja i korištenja toplotne energije koji JP Grijanje kao i korisnicima daljinskog grijanja nanose veliku finansijsku štetu, poseban problem istićemo bespravno, priključenje kombinovanih bojlera na cijevne razvode grijanja. Prema našim pouzdanim podacima u gradu Zenica, tačnije na mrežu daljinskog grijanja, je bespravno priključeno oko 3000 kombinovanih bojlera.


Osim što se narušava kvalitet grijanja u objektima, posebno u kupatilima, bespravno priključenje kombinovanih bojlera na instalacije daljinskog grijanja može uzrokovati posljedice štetne po zdravlje građana. Cilj naše kampanje ovaj put zaista nije finansijski aspekt, jer do sada nismo mogli uticati na svijest potrošača. Prvenstveno je cilj kampanje da zaštitimo naše potrošače od mogućih štetnih posljedica na zdravlje. U instalacijama daljinskog grijanja cirkuliše industrijska voda, koja je hemijski tretirana u  pogonima energetika proizvođača toplotne energije “ArcelorMittal”. U slučaju kvara ili pucanja cijevnog registra kombinovanog bojlera, voda iz instalacija grijanja može dospjeti u vodovodnu instalaciju i tada su posljedice nesagledive.

 

Na osnovu hemijske analize Instituta Kemal Kapetanović, Univerziteta u Zenici br. 315/12 H, voda koja se nalazi u sistemu daljinskog grijanja proglašena je kao voda izuzetno štetna po živi svijet. Voda iz sistema nije opasna za ljude i okoliš dok je unutar sistema i ne miješa se sa pitkom vodom i vodom za higijenu. Cilj ove naše kampanje protiv korištenja kombinovanih bojlera u sistemu daljinskog grijanja, je da apelujemo na građane da ne vrše ugradnju kombinovanih bojlera, te da već ugrađene kombinovane bojlere isključe sa instalacija daljinskog grijanja.

 

Tehnička služba JP “Grijanje” će svima koji prijave kombinovani bojler dati tehničku podršku na demontaži već ugrađenih bojlera

Pomoć takođe očekujemo od Odbora etažnih vlasnika i predsjednika kućnih savjeta kao i stanara.

 

Prema zakonu o komunalnoj djelatnosti broj: 01-02-37859/08  od 16.12.2008. godine Član 10.

 

“Priključenje i proširenje kapaciteta daljinskog grijanja bez prijave i saglasnosti Distributera smatra se ilegalnim korištenjem toplotne energije i protiv prekršioca će se poduzeti odgovarajuće mjere”.

 

  UPRAVA  JP “GRIJANJE” d.o.o. ZENICA


jpgz2