28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
utorak, 11 Decembar 2012 18:05

Šta sve piše u udžbenicima (2)

Nakon što smo prošle sedmice u Žutoj minuti prenijeli Šta sve piše u udžbenicima, u prvom dijelu 22 citata, portal Prometej je nastavio natjecanje za najgluplji citat iz udžbenika. I ovaj put su navedena 22 citata. Obavezno pročitajte oba dijela ove zanimljive kolekcije. 

 

 

1. „Obilićevo ubistvo cara Murata, srpski narod je shvatio kao ideal junaštva koji treba da služi za uzor i spomen srpskom narodu, da se priča i pripovijeda 'dok je ljudi i dok je Kosova'.“ (Pravoslavna vjeronauka za 7. osnovne, N. Pajić / Promicanje ubojice kao uzora mladima i ideala junaštva)


2. „Živjela Bosna i Hercegovina! Bajram mubarek olsun!“ (Pravopis bosanskog jezika, S.Halilović / Promocija bh. patriotizma i islama čak i u knjizi koja ne bi smjela imati veze s tim)


3. „'Treba svaku ženu tući i jutro i uveče, čim obuče kotulu, dok se đavo u njoj ne smiri i ne crkne!' viče Goslava, kao da je zaboravila da je i sama žensko. Glava joj je hrapava kao reljef na karti Evrope. Kao da je muško, jer muškim jezikom govori, muškim srcem rasuđuje. (...) Kukavica, nije on čovjek nego jado, što joj glavu ne odsiječe, treba svako žensko konjima na repove, a što više ciči – znaj da više laže. (...) Preuzeto iz SVAĐA (odlomci) Radoslav Bratić“ (Čitanka za 8. osnovne, Šekara-Ličina-Stefanović-Gaković / Davanje primjera mladima kako postupati sa ženama, širenje stereotipa o ženama)


4. “Muslimani su se uspješno oduprli planskim nastojanjima da se sekularizira islamski svijet namećući mu tzv. svjetovni zakon.“ (Islamska vjeronauka, Sulejmanović-Kapetanović / Promicanje otpora građanskom društvu, sekularnoj državi i funkcionalnoj državnoj vlasti)


5. „U dramatičnim trenucima tokom najtežih turskih navala na BiH i Hrvatsku, Hrvati su iskazali nesalomljivu i zadivljujuću snagu duha. Zahvaljujući njihovim nebrojenim žrtvama, spriječeno je daljnje tursko nadiranje u Europu. Za te zasluge povijest im je dodijelila časni naslov: Predziđe kršćanstva (...) Pitanja nakon lekcije: Zbog čega Hrvati nose naslov predziđe kršćanstva? Na koji način bi to trebali biti i danas?“(Katolički katekizam / Inficiranje mladih prastarim nacionalnim mitovima)


6. „Dobro odgojena djeca sakupljaju videokasete islamskog sadržaja.“(Islamska vjeronauka za treći osnovne, Ćatić-Štulanović / Promicanje idiotizma koji nema utemeljenje u islamskoj tradiciji i svetoj knjizi)


7. „Sada ćeš učiti o svim glavnim gradovima srpskih zemalja: Beograd, Podgorica, Srpsko Sarajevo i Banja Luka... Potpisivanjem Mirovnog sporazuma i završetkom rata 1995. godine, dijelovi Srpskog Sarajeva pripali su Sarajevu koje se nalazi na teritoriji Federacije BiH.“(„Poznavanje društva“ za 4. osnovne / Falsifikacija povijesti)


8. „Kralj Aleksandar je u okviru priprema za odbranu od fašizma posjetio Francusku 9. oktobra 1934. Kralja je u marseljskoj luci dočekao francuski ministar Luj Bartu. Kada su njih dvojica sjeli u automobil, kralju je prišao terorista i pucao. Kralj je tu ubijen, a Bartu je kasnije podlegao ranama. Atentator je bio pripadnik fašističkog krila VMRO-a. U Francusku je ušao sa grupom ustaša. Ubistvo našeg kralja dokaz je pojačane agresivne politike fašističkih snaga u Evropi. Kralj Aleksandar je bio prva žrtva fašizma.“ (Srpska istorija za 9. osnovne, R. Pejić / Falsifikacija povijesti)


9. „Dok se hrišćanska crkva širila i jačala, crni oblaci Božijega gnjeva skupljali su se nad prestupnim jevrejskim narodom. Proročanstvo Spasiteljevo, da od Jerusalima i hrama neće ostati ni kamen na kamenu, ispunilo se doslovce.“ (Pravoslavna vjeronauka za 6. osnovne, N. Mojsilović / Antisemitizam na romantičarski način)


10. „Zato su muslimani poznati kao blag narod, koji prašta i koji svoju ljutnju brzo savlada.“ (Islamska vjeronauka za 6. osnovne, M. Čatović / Promocija vlastitog kolektiva kao bezgrešnog)


11. „Sektaši se međusobno razlikuju, ali imaju i nešto što im je zajedničko. Svima njima je cilj da razore one osnovne elemente ljudske egzistencije, kao što su PORODICA i DRŽAVA. (...) Znajući da je porodica stub i temelje svakog društva sektaši nastoje svim silama da unište porodicu i da naprave neslogu u porodici po njihovom principu: „Što gore – to bolje“. (...) One sekte koje propagiraju otvoreni satanizam idu još i dalje. U njihovim molitvama čuju se i sljedeće riječi: 'Iščupaj majku iz svog srca i pljuni u lice svoga oca'.“ (Pravoslavna vjeronauka za 9. osnovne, S. Vrhovac / Promicanje mržnje prema sektama)


12. „Svoj kulturni i svekoliki identitet Hrvati nastoje sačuvati preko hrvatskoga jezika i obrazovanja od vrtića do sveučilišta. Vi sigurno volite filmove i športske događaje i gledate ih na televiziji. Koji televizijski program vam je najdraži? Bilo bi vam drago da Hrvati imaju svoj program na državnoj televiziji, zar ne!“ (Zemljopis za 8. osnovne, A. Markotić i M. Markotić / Blesavo promicanje političkih ideja)


13. „Gubitak vjere je najveća nesreća za čovjeka. Taj grijeh protiv vjere zove se ateizam ili bezboštvo. Ovaj grijeh je veliki i neoprostiv a njega mogu kod čovjeka prouzrokovati razne okolnosti kao, npr., rđavo vaspitanje, zli primjeri u mladosti, jednostrana i površna učenost.“(Pravoslavna vjeronauka za 9. osnovne, S. Vrhovac / Promicanje mržnje prema ateizmu)


14. „Židovi prakticiraju vještičarenje i čarobnjaštvo, te slijede Sotonu. (...) Pitanje poslije lekcije: navedite neke odbojne karakteristike Židova. (...) Dajte neke primjere bezvrijednih religija, kakve su judaizam i kršćanstvo.“ (Udžbenik vjeronauke u Školi kralja Fahda, London/ Bez komentara)


15. „Čovjek se spasava samo vjerom, dobra djela nisu potrebna.“(Pravoslavna vjeronauka za 8.osnovne, V.Stojanović / Citat doista sve govori)


16. „Crkva u Hrvata suočila se za vrijeme i nakon Drugoga svjetskog rata s dva totalitarna i protukršćanska sustava: nacizmom i komunizmom. Odlučno se suprotstavila nacističkoj ideologiji nacionalne, vjerske i rasne diskriminacije te stala na stranu ugroženih i progonjenih.“ (Katolički katekizam / Šminkanje prošlosti)


17. „Odlomak iz pripovijetke Ive Andrića Priča o kmetu Simanu. (...) Evo kako je: četiri stotine godina ste vi jahali nas, sada ćemo četiri stotine godine mi vas, a poslije ćemo se razgovarati ko će koga jahati za onih trećih četiri stotine godina...“ (Srpski jezik za 8. osnovne, Kovačević-Savić / Selekcija citata koji mladima opravdavaju nasilne političke projekte)


18. „Neki narodi su shvatili post kao samomučenje ne jedući ništa duže vrijeme (budisti), drugi su sve jeli, izostavljajući samo meso i masti životinjskog porijekla (kršćani). Islamski post je jedini savršeni post i samo od takvog posta ima pune koristi.“ (Islamska vjeronauka za 6. osnovne, M. Čatović / Promocija vlastite religije kao najsavršenije naspram drugih)


19. „Prisustvo pravoslavne Dijaspore utiče blagotvorno i na narode među kojima i sa kojima pravoslavci zajednički žive. Tako danas imamo mnoge Nijemce, Francuze, Engleze, Amerikance i dr. koji su prihvatili drevnu i vječno novu vjeru svojih praotaca. Primajući Pravoslavlje oni se samo vraćaju sebi samima, svojoj hiljadugodišnjoj pravoslavnoj prošlosti, koja je docnije bila zamračena nepravoslavnim nanosima.“ (Pravoslavna vjeronauka za 6. osnovne / Promicanje shvaćanja vlastite vjere kao najispravnije, a drugih kao 'zamračenih')


20. „U vrijeme Kulina bana Bosnom su širili svoje vjersko učenje bogumili koje je Nemanja protjerao iz Srbije.“ („Poznavanje društva“ za 4. osnovne / Širenje neutemeljenih tvrdnji o povijesti poradi zlonamjernih ideološko-političkih projekata)


21. „Hrvatska politička (zlo)upotreba jezika“ (Naslov iz „Teorije književnosti“ za gimnaziju, Milatović-Savić, Istočno Sarajevo / Naslov sve govori)


22. „Odmah po izvršenju atentata austrougarske vlasti pozvale su Hrvate i muslimane da uništavaju sve što je srpsko. Hrvatski i muslimanski ološ pljačkao je i demolirao ne samo srpske trgovačke i zanatske radnje, već i porodične kuće.“ (Istorija za 1. razred srednje škole, R.Pejić / Poticanje na mržnju prema drugim narodima)

 

 Pripremio: Marijan Oršolić | Prometej.ba