29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
utorak, 14 Avgust 2012 09:32

Zatrpali jamu nakon priče

Ljudski ostaci koji su pronađeni u jami nedaleko od kuća u zeničkoj ulici Werostin put ipak potiču iz Kantonalne bolnice Zenica, a osobe koje su ih dobro zaštićene ukopavale u više navrata su zaposlenici «Gradskog groblja» Zenica, potvrdio nam je zamjenik direktora ove firme Atif Spahić.

 

- Ne vidim ništa sporno, niti ima razlike između dijela ljudskog tijela, posteljice, nekog patološkog ostatka i cijelog pokojnika. Postoji jasna procedura ukopavanja, te posipanja krečom. Ti ostaci su bezopasni kao i i cijeli pokojnik, smatra Spahić. On navodi da su njegovi uposlenici dobili od ljekara precizne instrukcije oko ukopavanja i oni ih se pridržavaju.

 

Mještani zeničkog naselja Werostin put u više navrata su primjetili «bijeli kombi sa ljudima u bijelim mantilima, kapuljačama, maskama i rukavicama» kako istovaraju, zakopavaju, a potom posipaju krečom ostatke tijela, medicinskog i drugog otpada, nedaleko od njihovih kuća, nakon čega su ti ostaci izgarali u zapaljenoj vatri.

Na upit zašto, ako su ostaci bezopasni, oni nose zaštitna odijela, maske i rukavice, Spahić odgovara -

 

- Pa ne možete biti sto posto sigurni. Ljeto je, moguća je infekcija! Drugi čovjek jedinog zeničkog komunalnog preduzeća za brigu o pokojnicima ipak tvrdi da je zemljište gdje su ostaci ukopani vlasništvo te firme, a da je susjedna parcela «blizu, nekoliko metara dalje».

 

- I ta parcela je sporna, ali da vas ne zamaram sa tom pričom. Provjerili smo, jeste da se nekom čini da je blizu ceste i kuća, ali to je naše zemljište i neki od grobova su bliži kućama, nego ova lokacija, kaže Spahić. On tvrdi da njegovi uposlenici nisu spaljivali ostatke, te da je moguće da je neko nakon njihovog odlaska zapalio travu, osušeno cvijeće ili ostatke buketa sa groblja.

 

Direktor Kantonalne bolnice Zenica Ibrahim Šišić dan ranije nam je kazao da sa «Gradskim grobljem» Zenica ima «ugovor o zakupu jednog grobnog mjesta» za odlaganje dijela otpada iz bolnice.

 

- Pa i ovo je grobno mjesto, nalazi se unutar našeg zemljišta, pojasnio je Spahić činjenicu da metrima unaokolo nema grobova, ali ima kuća i posjeda mještana Werostinog puta, dodajući «da nema potrebe ni za kakvom brigom».

 

U potrazi ko je nadležan da provjeri da li su radnici «Gradskog groblja» baš kako tvrde postupili «po zakonu», u Zavodu za javno zdravstvo ZDK nam je rečeno da bi oni intervenisali tek ako bi došlo do zagađenja ili zaraze, a da je za ovakav slučaj nadležna općinska komunalna inspekcija.

 

Ivica Dujmović, Šef službe za inspekcijske poslove u Općini Zenica kazao nam je da, ako je napravljen, policijski zapisnik ili bilo kakva prijava građana do njega i službe nisu još došli, služba nema zaprimljenu prijavu, a on je za slučaj saznao od novinara našeg lista.

 

- Poslije ovog razgovora uputiti ću se u komunalnu inspekciju i vidjećemo dalje korake. Ukoliko utvrdimo da je potrebno, inspektori će na licu mjesta provjeriti da li su poštovani propisi, ali to možemo uraditi tek u narednim danima, kazao nam je Dujmović.