18 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
ponedjeljak, 06 Avgust 2012 06:30

Prenosimo: Partner sa tri marke

Kako je u FBiH izbor strateških partnera u energetskom sektoru postao prvorazredni skandal, topile su se i šanse švajcarskog Kaztransgasa da dobije koncesiju za gradnju novih hidro i termo elektrana u FBiH. Poslednji pokušaj Kaztransgasovog ulaska u energetski biznis u BiH je sporazum sa opštinom Zenica o izgradnji termoelektrane na gas koja bi vodom zagrijavala Zenicu a struju izvozila.Memorandum o razumjevanju između opštine Zenica i Katransgas AG sa sjedištem u Švajcarskoj potpisan je 19. marta 2009. godine , dok je ugovor o zajedničkom ulaganju potpisan tri mjeseca kasnije, 3. juna 2009. godine. Riječ je o realizaciji projekta vrijednog oko 250 miliona eura, plinskom postrojenju koje bi trebalo proizvoditi 240 megavata električne energije i 170 MWth toplotne energije, što bi bilo dovoljno fleksibilno da odgovori promjenjljivim nivoima potražnje za energijom u BiH.

 

Trebaju li možda Zeničani tri godine kasnije da se zapitaju zasto je Radivoje Crnogorac promijenio prezime (Montenegro), otkud njemu BIH pasoš? Nema sumnje da je SDA odradila posao i da je to došlo preko Husejina Smajlovića. Dali postoji mogućnost da SDA ubaci novac iz crni fondova? Postoji, ali je sigurno obustavljeno zbog pada vlasti u ZE-DO kantonu.

 

Bankar sa tri marke na računu !

 

U Kabinetu ministra Dinkića susjedne države 2004 godine 'Blicu' je rečeno da nikakav komentar ministra finansija ne zaslužuju tvrdnje čovjeka koji je svojevremeno falsifikovao papire i koji je pogrešno misleći da kontrola tadašnje NBJ nikada neće imati dostup podacima, davao podatke da na računu 'Montenegro banke' u Podgorici ima 12 miliona tadašnji DM, a da je kontrolom utvrđeno da je imao samo 3,46 DM čime je ušao u anale bankarskog poslovanja. Branko Crnogorac poznat je poslovnoj javnosti po nekoliko neuspelih pokušaja bavljenja biznisom. Široj javnosti postao je poznat kao vlasnik BC banke, koja je zbog nelikvidnosti zavorena u vreme dok se na čelu NBS nalazio Mlađan Dinkić. Kako 'Blic' nezvanično saznaje, Crnogorac je tada tvrdio da novac (tri miliona DM) ima na računu filijale svoje banke u Prištini, ali je naknadnim proverama preko Kfora ustanovljeno ne samo da nema novca, već ni da ulica u kojoj se navodno nalazila filijala u Prištini ne postoji.

 

 zenicanke.blogspot.com (Izvor; žurnal info, blic.rs)