Printaj ovu stranu
petak, 03 Avgust 2012 20:52

ZB na svjetskoj mapi sajtova

Potražite Zenicablog.com na svjetskoj mapi sajtova. Pretraživa mapa interneta, s više od 350 hiljada siteova i dva miliona linkova iz 196 zemalja, pokazuje koliko je mreža velika i složena. Zanimljivo i za nas pohvalno je da, iako lokalni sajt sa lokalnim temama, naše uvezivanje pokazuje da smo blizu i citirani od strane velikih regionalnih sajtova. 

Kao i bilo koja druga, internetska mapa prikazuje relativnu poziciju objekata. No za razliku od stvarnih i virtuelnih mapa, prikazani objekti nisu poravnani na površini, već je - matematički rečeno - riječ o dvodimenzionalnom prikazu linkova između siteova, prema stanju zabilježenom krajem prošle godine, prenosi Tportal.hr.

Svaki site je predstavljen krugom, čija je veličina određena količinom saobraćaja - što je saobraćaj veći, to je i krug veći. Slični siteovi su bliže jedan drugome, a poveznicu stvaraju posjetitelji koji surfaju od sitea do sitea.  Očekivano, najveće nakupine (klastere) formiraju siteovi unutar nacionalnih domena. 

Autor mape Ruslan Enikeev je zainteresovanima ponudio i opis matematičkog modela korištenog pri izradi mape, kao i primijenjenog inženjerskog rješenja. Za prikaz je koristio engine Google Mapsa.

Iako je site online tek nekoliko dana, zanimanje je bilo toliko da je, čini se, internetski saobraćaj postao prevelik teret za njegovog tvorca pa Enikeev traži donacije da bi njegov nekomercijalan projekt ostao dostupan.

Internet mapu naći ćete OVDJE.

Posljednje od

Povezani članci (by tag)