19 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
četvrtak, 02 Avgust 2012 20:05

GGM građen mimo propisa?

Poštovani, Želim Vam skrenuti pažnju, da smo za sat vremena obilaska dijela gotovih i polugotovih radova na GGM-u, našli mnogo projektnih promašaja, koji su istodobno i promašaji projektnog nadzora i revizora projekta. Evo par primjera:

 

- Kod zgrade g. Čage (NLB banka), na ulazu u ul. fra Ivana Jukića, s desne strane je skošenje napravljeno vrlo strmo mimo postojećih propisa. Ranije skošenje je bilo po propisu!

 

- u ul. dr. Abdulaziza Aska Borića, trotoar je ispred rudničke samačke zgrade (na suprot KŠC-a) bitno sužen postavljanjem travnjaka između ceste i trotoaram a ostavljen je pristup (skošenje) širine preko 2 m na suprot KŠC za pristup snabdjevačkim vozilima. Taj trotoar je poznat po zakrčenosti nepropisno parkiranim vozilima posjetila četiriju kafića i drugih poslovnih prostora. Kada kamionet uđe na trotoar, neće biti prostora da prođe pješak. Tu nikada nije bilo tako široko skošenje za vozila, nego za pješake.

 

- Kružno raskršće kod Metalurg biznis centra je skoro u cijelosti nepropisno projektovano i izvedeno. Nama je bitno slijedeće: kod mosta su ranije bila dva skošenja na pješačkom prelazu, a sada nema ni jednoga, a pješački prelaz je nepropisno ocrtan na samom mostu (Zenica će po tome biti jedinstvena u svijetu!!:( ). Iz Agencije GGM-a na tri upita, tri različite osobe daju različita pravdanja, a ni jedna od tih osoba nema položen stručni ispit za nadzor i projektovanje saobraćajnica! Jedno od pravdanja je, kako je tehnički neizvodljivo, što nije istina, jer je istina da oni u projektovanju i u Agenciji nisu tehnički dovoljno obrazovani, niti poznaju postojeće pravne ni tehničke norme projektovanja i izvođenja saobraćajnica. Drugi odgovor je bio van svake stručne pameti, kako je konstrukcija trotoara nosivi dio mosta (znači i ivičnjaci). Treći odgovor je kako su ispod trotoara položebi važni vodovi. Taj nikada nije pogledao projekat mosta. Inače g. Heleg mi je tvrdio kako projekat i ne postoji!? Nemam komentar sem, da je u pitanju nepoznavanje i ljenost da se nađe projekat!

 

- Nije zaprijećeno parkiranje na proširenju trotoara, koji se nalazi uz most, a na suprot slastičarne Evropa. Ograda mosta i parkirana vozila spječavaju potrebnu daljinsku vidljivost, koja je minimalno 25 m a potrebno da je 50 m (prema Projektnim smjernicama saobraćajnica u BiH, koje su u primjeni već sedma godina).

 

Ima toga vjerovatno još, ali je teško u invalidskim kolicima sve sagleadti. Prema informacijama, izgleda da će se iste greške pojaviti i na raskrsnici sa kružnim tokom (rondo) kod Drvenog mosta itd.

 

GGM nama osobama sa invaliditetom ne donosi poboljšanja, nego pogoršanja.

 

Nije jasno, kako to nadzorni inženjeri, ako ih uopće ima, nisu do sada zamijetili.

 

Mi ćemo najvjerovatnije koncem augusta preko organizacije Vaša prava, pokrenuti tužbe protiv odgovornih osoba i institucija radi ne prijenjivanja zakonskih propisa i tehničke regulative. Tražiti ćemo punu odgovornost i ispravke grešaka na GGM-u.

 

Za par dana slijedi pismo ispred Koordinacionog odbora udruženja mirnodopskih invalida (KOUMI) sa ovom problematikom, a na sve relevantne adrese, odnosno organizacije i institucije, koje su propustile ispraviti projektantske greške i koje su možda od projektanta tražili ovakva rješenja. Trenutno je tekst u fazi stručne pravne i tehničke obrade.

Ovaj meil je paralelno proslijeđen svim udruženjima koja imaju elektronsku adresu i od njih očekujemo reagiranje - da nam se jave.

S poštovanjem,

 

Mirsad Đulbić
Udruženje paraplegičara i oboljelih od dječije paralize
Ul. 1.zeničke brigade 13-C
72000 Zenica
Bosnia-Herzegovina