25 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
petak, 18 Maj 2012 21:52

Između sremoša i mrazovca

Ovih dana smo preko sredstava za informisanje upoznati sa trovanjem sest izletnika u Republici Hrvatskoj, te dvoje u Gornjem Vakufu, do kojeg je doslo zbog nepoznavanja i razlikovanja medvjedjeg luka (sremosa) i mrazovca. Obe biljke imaju vrlo slicne listove s tom razlikom sto trljanjem lista sremosa imamo intezivan miris bijelog luka koji kod nas ljubitelja planina uziva poseban status za spravljanje delikates salata. Sam naziv mrazovac proizilazi da cvjeta kao i visibabe u rano proljece i ima intezivno ljubicastu boju cvjetova. Cvjetanje traje vrlo kratko a onda se razvijaju listovi bez cvijeta i upravo zbog toga dolazi do zamjene sa jestivim sremosom.

 

U odnosu na mrazovac sremos cvjeta u fazi branja listova i ima bijele cvjetove. Mrazovac u sebi posjeduje kolhicin alkoloid izuzetno jak otrov i u vrlo malim kolicinama redu velicine par miligrama moze biti smrtno otrovan. Uz mrazovac i djurdjevak ima listove slicne sremosu a kao i mrazovac posjeduje smrtne alkaloide. Mnogi izletnici ovih dana u crnogoricnim sumama beru proljetne izdanke smrce jele i bora i ako ne prepoznaju obicnu tisu (taxsus bocata) ciji su svi dijelovi ukljucujuci i izdanke smrtno otrovni zbog posjedovanja alkoloida koji izaziva zastoj srca. Navedeni izdanci izuzev tise pomjesan sa secerom ili medom koristi se za lijecenje bronhitisa i imunoloskog sistema. Zbog mogucnosti zamjene sa otrovnom tisom izletnicima preporucujem da beru izdanke borova uz preporuku da ne cupaju izdanak na vrhu jer time zaustavljaju rast bora za par godina. Na slici sa bijelim cvjetovima je medvjedji luk ili sremos, a ljubicasti je mrazovac a slika drveta predstavlja pepelarsku tisu obima 483 cm koja spada medju najstarije na svijetu.

 

Sremos kao i bijeli luk snizava krvni tlak i iz iskustva mog prijatelja koji inace ima nizak tlak a koristio je salatu od sremosa doslo je do naglog pada tlaka zbog cega je prijatelj pao u nesvjest, sto znaci da osobe sa niskim tlakom sremos koriste u malim kolicinama. Sremosa najvise ima na Liscu a moze se naci i u vlaznim dijelovima Smetova a mrazovca ima na svim predjelima Parka prirode BABINA. Savjet da sremos berete sa dobrim poznavateljima te biljke a njih ima najvise medju clanovima PD Tajan.


Zenica, 18.05.2012.god. Za NG Ekoloski pokret OTPOR ekolog Akif Smajlovic, prof.