16 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
nedjelja, 13 Maj 2012 13:52

Turistička atrakcija u Zenici?

Zenica je nedavno dobila još jednu turističku atrakciju, koje nema ni u najbizarnijim u turističkim vodičima kao što je onaj agencije "Political Tours", koja za britanske turistime organizuje obilazak bivših ratišta u BiH. Dvorište bivšeg komunalnog preduzeća "Komrad" trenutno se koristi kao privremena grobnica najnovije žrtve bezobzirne politike. Ta žrtva je drvored divljeg kestena, koji je na Dan planete Zemlje posječen da napravi mjesta za kontroverznu cestu. Lokalni ekolozi su digli glas protiv gole sječe u centru grada, ali bez
uspjeha. Morali su ustuknuti pred "prosperitetom i boljom budućnošću", kao i prije sedam godina, kad su poklekli pred metalurškim gigantom koji enormno zagađenje nastalo pokretanjem željezare pravda sa 3000 radnih mjesta.

 

Nije čudno što se sijeku drvoredi, uostalom velikom broju mladih stanovnika BiH je prvi susret s prirodom bio kad ih je otac, s pilom motorkom u ruci, poveo u obližnju šumu, kriomice, da ih ne vidi šumar. Ono što je čudno je sudbina posječenih stabala, za koja se očekivalo da završe kao grede, daske ili slična drvena građa. Kubni metar daske
divljeg kestena može postići cijenu preko 500 KM, ali je drvored završio u kratkim trupcima pripremljenim za loženje, a zna se da je cijena ogrevnog drveta skoro deset puta niža od cijene drvene građe. Umjesto da postane namještaj, parket ili brodski pod, ovaj drvored će izgoriti u nečijem šporetu. U vrijeme stezanja kajiša, ekonomske krize i recesije, zenička vlast se rasipnički odnosi prema prirodnim resursima, pa tako plemenito drvo reže za ogrev, kamen iz kamenoloma daje bez koncesije, a zrak i vodu je odavno prepustila globalnom kapitalisti.

 

Nova zenička turistička atrakcija se nalazi u ulici Bistua Nova, u naselju Radakovo, a čuvaju je portiri koji su u novembru prošle godine prešli u novu firmu "Komgrad-ze". Ta firma je u većinskom privatnom vlasništvu, preuzela je djelatnost i skoro sve radnike "Komrada", ali ne i zaostala dugovanja. Tako su radnici još jednom prevareni, tako što su zaostale plate i neuvezani staž mijenjali za radna mjesta u novoj firmi i za 70-satnu radnu sedmicu. Sindikat nekadašnje firme se nedavno oglasio s pitanjem zašto se ne pokreće stečaj, jer je to jedina nada da radnici ostvare svoja prava, ali odgovor nisu dobili. Možda se odgovor krije u gomili trupaca divljeg kestena s naše fotografije? Je li nova djelatnost "Komrada" prodaja ogrevnog drveta ili bizarni eko-turizam?

 

-----------------------
(autor teksta poznat redakciji ali i općinskom rukovodstvu, nije plaćen za pisanje teksta, nema autorska prava na tekst i zato želi ostati anoniman)

ekotur1