Printaj ovu stranu
petak, 05 Decembar 2014 23:43

Video: Nijemac pjeva Zenica bluz

Njemačka fondacija za međunarodnu pravnu saradnju (IRZ-Fondacija) zajedno sa Pravnim fakultetom Univerziteta u Zenici i Njemačko-bosansko-hercegovačkim udruženjem pravnika organizovala je danas u novoj zgradi Pravnog fakulteta "Dan njemačkog prava u Bosni i Hercegovini" na temu "Zaštita potrošača: evropski, njemački i regionalni aspekti".

 

Cjelodnevni program je obilježilo uvodno predavanje dr. Štefana Purnera, direktora njemačke IRZ Fondacije. Naime, ovaj Nijemac se kratko zahvalio domaćinima, da bi potom rekao da je o BiH i pravu "počeo saznavati kroz pjesmu jednog bosanskog benda". 

 

- Slušao sam pjesmu koja govori o zatvoru upravo ovdje u Zenici, suđenju, presudi. Preveli su mi pojam "teške robije", pa mi je bilo nejasno, jer u njemačkom pravosuđu ne postoji taj pojam. Onda sam se zainteresovao za vaše pravosuđe, kazao je smrtno ozbiljan Purner, dok se u prepunoj sali prolamao smijeh onih koji su shvatili da govori o pjesmi "Zenica bluz" benda "Zabranjeno pušenje", ali i zbunjenost stranih stručnjaka i diplomata. Potom je Purner nastavio: 

 

- Danas bolje poznajem i učestvujemo u zajedničkim projektima, a umjesto nekog govora ja ću vam praktično ispričati svoja iskustva o pravosuđu BiH kroz sljedeći tekst, kazao je, a potom pred zapanjenom publikom iz kofera izvadio gitaru i zapjevao obradu "Zenica bluza" sa svojim tekstom, ali na poprilično dobrom bosanskom jeziku.

 

Nakon pjesme rekao je kratko "ja završio", praćen aplauzom i ovacijama svih učesnika. Skupu u Zenici prisustvovali su pravni eksperti, predstavnici pravosudnih organa, te pravnici i profesori iz Makedonije, Srbije, Hrvatske, Crne Gore, BiH i Slovenije, te eksperti EU i Njemačke.

 

Posljednje od

Povezani članci (by tag)