25 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
četvrtak, 04 Decembar 2014 19:54

Bauk FemiNauk

Na Katedri za opću kulturologiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Zenici održana je  promociju stripa Edicije Bauk Feminauk , u saradnji sa Transkulturnom psihosocijalnom fondacijom i u okviru projetka Inicijativa za kreativni dijalog i edukaciju IKDE .

 

TPO Fondacija Sarajevo ima za cilj da kroz implementaciju istraživačkih, edukativnih i mirovnih programa i aktivnosti doprinese razvoju demokratskog civilnog društva.

 

16 dana aktivizma je svjetska kampanja borbe protiv nasilja nad ženama. Obilježava se u preko 100 država svijeta. Počinje 25.nvembra Danom protiv nasilja nad ženama i završava 10.decembra Međunarodnim danom ljudskih prava.

 

U sklopu ove kampanje i projekta Inicijativa za kreativni dijalog i edukaciju IKDE, TPO Fondacija organizuje promociju stripova za mlade, Bauk FemiNauk i Nira. Strip Bauk FemiNauk je premijerno predstavljen na Katedri za opću kulturologiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Zenici.

 

O stripu su govorili jedna od tekst

 autorica Nermina Trbonja i strip crtač Jakov Čaušević.

 

Edicija Bauk FemiNauk grupe Brkate ima za cilj da kroz duhovite stripovske situacije izaziva ljude da propituju predrasude o feminizmu, rodnoj ravnopravnosti i poziciji žena u savremenom bh. društvu, jer često čak i slučajni pomen riječi feminizam izaziva val stereotipnih reakcija. Oni koji vrlo malo znaju o feminizmu obično su najžešći kritičari i kritičarke, a temeljni stav feminizma je da su i žene ljudi i da trebaju imati jednaka prava i mogućnosti kao i muškarci.

 

Feministički nauk doista nije nikakav bauk, samo što su oni na pozicijama moći od feminizma napravili bauk kako bi onemogućili ženama da ravnopravno sudjeluju u svim oblastima života zajedno s muškarcima. Ova edicija nije ništa više nego preslikavanje situacija s kojima se feminističke aktivistice, ali i svi oni koji taj identitet javno ne ispoljavaju ali se zalažu za rodnu ravnopravnost, svakodnevno susreću.


Enes P. za Zenicablog