28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
petak, 21 Novembar 2014 17:49

Formiran SAKUD Zenica

Održana je press konferencija novoformiranog Saveza kulturno-umjetničkih društava Grada Zenica (SAKUD), na kojoj su učešće uzeli predstavnici kulturno-umjetničkih društava koje su članovi SAKUD-a.

 

SAKUD Grada Zenica ima osam članova tj.kulturno-umjetničkih društava sa područja Grada Zenica. Članovi SAKUD-a su KUD Plamen, KUD Mošćanica, KUD Gradina, Ansambl Bosnia Folk, KUD Slapovi-Orahovica, KUD Ibrahim Perviz, KUD Gorica i KUD Gračanica. 

 

Na press konferenciji se govorilo o budućoj saradnji i zajedničkim aktivnostima kulturno-umjetničkih društava koji zajedno broje oko 1.000 članova ( rukovodioca društava, djece i roditelja).


Prva aktivnost koju će realizovati Savez kulturno-umjetničkih društava Grada Zenica jeste prva smotra folklora SAKUD-a Zenica koja će se organizovati krajem novembra 2014. Tokom kalendarske 2015 godine, SAKUD Grada Zenica planira veliki broj aktivnosti edukativnog karaktera, veliki broj muzičkih i kulturnih manifestacija.

 

Udruživanje i zajednička saradnja kulturno-umjetničkih društava će u budućem periodu nadamo se će poboljšati stanje u kulturno-umjetničkim društvima koji u posljednjih nekoliko godina sve teže funkcionišu zbog nedostatka finansijskih sredstava kao i sve slabije podrške  nadležnih institucija.

 

Portparol SAKUD-a Zenica