19 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
utorak, 18 Novembar 2014 23:10

Kako će teći koncert u Areni

Krajem decembra stiže nam jedinstveni muzički spektakl: u Areni Zenica, 20.12.2014. godine u 20h, održava se prvi regionalni Red Bull Soundclash, na kojem će nastupiti Dubioza kolektiv i S.A.R.S. Red Bull Soundclash je originalni koncept živog nastupa u kojem se susreću dva benda različitih profila. Princip je: 2 benda – 2 stagea – 1 show. Dva benda se nalaze na dva stagea na suprotnim krajevima dvorane, s publikom između. Pred njima je nekoliko rundi izazova u kojima trebaju pokazati svoje umijeće, kreativnost i sposobnost improvizacije. Sviraju svoje i pjesme drugog benda, odgovaraju na teme koje im zadaju DJ i drugi bend, obrađuju klasične hitove, a sve to u različitim žanrovima – reggae, rock, jazz, funk, metal, ska... Naravno, riječ je o duhovitom prijateljskom nadmetanju, a ne smrtno ozbiljnom takmičenju. Cilj je, prije svega, dobra zabava i spontana muzička saradnja...

 

Red Bull Soundclash je originalni koncept živog nastupa u kojem se susreću dva benda različitog zvuka. Otud i naziv Soundclash (možemo to prevesti kao Sudar zvukova).

 

Osnovne postavke

Princip je: 2 benda – 2 stagea – 1 show. Dva benda se nalaze na dva stagea na suprotnim krajevima dvorane, a publika je između njih. U nekoliko rundi bendovi odgovaraju na različite izazove, demonstrirajući svoje umijeće, kreativnost i sposobnost improvizacije u jednoj vrsti muzičkog višeboja. Kao i svaki višeboj, Red Bull Soundclash ima više disciplina i neka pravila. A ona su sljedeća:

 

Predrunda: WARM-UP, odnosno ZAGRIJAVANJE

Svaki od bendova svira po tri svoje pjesme, onako kako ih inače svira, kako bi zagrijali sebe i publiku.

 

1. runda: COVER (u našem jeziku poznato kao OBRADA)

 

Kao što naziv jasno govori, svaki bend svira obradu neke poznate pjesme po svom izboru.

 

2. runda: TAKE OVER (to jest PREUZIMANJE)

 

Prvi bend svira jedan od svojih hitova. Usred pjesme, drugi bend preuzima i svira je dalje u svom stilu. Potom mijenjaju uloge – drugi bend počinje, a prvi preuzima pjesmu. I onda sve to ponove još jednom (s drugim pjesmama, naravno).

 

3. runda: SOUND CLASH (ili ti SUDAR ZVUKOVA)

 

U ovoj rundi svaki od bendova svira po tri svoje pjesme u tri različita muzička stila (npr. reggae, metal, jazz, rock, polka...) DJ pušta neku pjesmu kojom zadaje žanr, i potom bend svira neku od svojih pjesama u tom žanru. Kao što smo rekli, svaki bend svira tri pjesme u tri stila.

 

4. runda: WILD CARD (mi bismo to nazvali DŽOKER, ili POMOĆ PRIJATELJA)

 

Svaki od bendova izvodi još po jednu pjesmu sa specijalnim gostom kojeg su sami odabrali. Ko je u pitanju, saznaćemo pred sami početak ove runde.

 

Bendove i publiku kroz cijelo veče vodi host, koji najavljuje bendove i pojašnjava runde, a DJ je zadužen za muzičku podlogu i postavljanje zadataka bendovima.

 

Naravno, u svemu ovome riječ je o duhovitom prijateljskom nadmetanju, a ne smrtno ozbiljnom takmičenju. Cilj je, prije svega, dooobra zabava i spontana muzička saradnja.