19 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
utorak, 18 Novembar 2014 10:48

Zeničanin u internacionalnom timu

Devetnaestogodišnji Zeničanin Belmin Kozlić član je 11-članog internacionalnog tima mladih programera, koji su osmislili i kreirali video igru, koja se ovih dana "pušta" na tržište putem najvećeg svjetskog online servisa za igre "Steam", koji ima više od 80 miliona korisnika. 

 

Kozlić je u ovom razvojnom timu glavni "level dizajner" više od dvije godine, a video igra "Siege of Inaolia" će u narednih nekoliko mjeseci provesti uokviru tzv. "Steam Early Accessa". Preduvjet da budete član internacionalnog tima programera bio je znanje, komunikativne i stručne sposobnosti, jer tim koji je proizveo nikada nije "sjeo za isti sto", nego je sva komunikacija rađena online.

 

- To je poseban sistem uokviru kojeg postoji mogućnost da stvorite odnos na relaciji proizvođač-kupac. Igrači trenutno mogu kupiti igru po cijeni od 22,99 eura i uokviru toga samim proizvođačima, to jeste nama, pružaju uvid u stanje igre i omogućavaju nam da dodatno unaprijedimo igru za finalno izdavanje, kazao nam je Kozlić.

 

"Siege of Inaolia" je avanturistička igra koja omogućava igranje do tri igrača. Tim programera dolazi iz različitih krajeva svijeta, a iako su se vidjeli samo "skajpom" i nisu trenutak proveli zajedno, funkcionišu kao odličan tim.

 

- Aaron Dordi, Adrian Nantchev, Lloyd Knott, Rostislav Trifonov i Christopher Matthews su iz Velike Britanije, Matthew Clode sa Novog Zelanda, Rick Church i Chris Cunningham iz SAD, Iman Shabani iz Irana i ja iz BiH. Javio sam se na poziv za razvojne programere, dok je igra bila samo ideja. Krenuli su kontakti, razmjene ideja i pokazivanje "koliko se zna". Okupio se tim, te se krenulo u realizaciju zamisli. Uloga glavnog "level dizajnera" jeste kreiranje koncepta, pripremnog dijela, testne faze i samog finalnog kraja "levela", odnosno vizualne dopadljivosti, strukturnu smislenost, te podržavanje svih gameplay elemenata koje igra sadrži - kazao nam je Kozlić.

 

546b14cd-0074-47da-a24b-01f3b0765237-soi02

 

AVAZ