Printaj ovu stranu
subota, 01 Novembar 2014 00:29

Mahaluša briljirala u Švedskoj

Na svojoj švedskoj turneji ansambl hit predstave „Ja, mahaluša“ sinoć (petak) je igrala svoju posljednju predstavu u gradu Vastarasu. Bila je to sedma predstava u organizaciji švedskog nacionalnog teatra Rikksteatern i bosanskohercegovačkih udruženja. Nakon izvanrednog dočeka u šest gradova ( Stockholm, Goteborg, Malmo, Karlskrona, Kristianstad i Kalmar)  s sinoćnjim "mahalanjem“ oprastili smo se za neko vrijeme od Švedske i naših zemljaka koji su svoju egzistenciju i drugu kuću našli ovdje. 


Do sinoć igrali smo pred više od dvije hiljade posjetitelja i pored sjajnog prijema Bosanaca i Hercegovaca, dobili smo odlične kritike Šveđana i švedskih medija. U Kalmaru je naš ansambl učestvovao u otvaranju novih prostorija organizacije NBV koja se zalaže za integraciju u švedsko društvo i koja je učestvovala u realizaciji dolaska „Mahaluše“ u ovaj grad u kojem je odnedavno gradonačelnica jedna Bosanka – Dženita Abaza. Neli Đenisijević je pripala ta čast da pozdravi sve okupljene ispred ansambla predstave i zahvali se svima koji su doprinijeli našem dolasku u Švedsku.

 

Nakon toga uslijedila je predstava pred prepunim gledalištem, a oduševljenje koje su izazvali glumci Nela Đenisijević kao Mahaluša i Nenad Tešić kao Mr BiHn, odzvanjalo je pozorištem. Svaki glumački geg, šala i replika izazvali su salve odobravanja i smijeha, a među publikom bilo je i Šveđana koji su tekst mogli pratiti preko titla.  Ispred Udruženja NBV Ileana Alidžanović je predala cvijeće glumcima i autorici Kučuk-Sorguč. Nakon toga uslijedilo je cjelovečernje druženje u omiljenom klub restoranu Kalmarana kojeg drži naš Anes Jakupović.

 

U švedskim medijima o „Mahaluši“ je napisano između ostalog i slijedeće: „Nela Đenisijević ima sjajan uvid u ono što o glasinama zna osoba koju ona glumi. Njen izraz lica i govor tijela je veoma izražajan i kada prenosi grupe šale. Ona publiku u potpunosti drži u šaci. Nela Đensijević je primadona i ona u potpunosti nosi nastup. Uz nju je i pijanista Nenad Tešić koji je također poput nje u strip maniru i izgleda kao mješavina Rowen Atkinson u ulozi mister Beana i klasičnih istočnoevropskih ljubavnika. Dvoje glumaca, klavir, minimalna rekvizita, ponekad je samo to potrebno za stvaranje pjenušave čarolije na pozornici“ – stoji u kritici časopisa iz kulture, koju možete pročitati na http://www.tidningenkulturen.se/artiklar/scenkonst/scenkonst-kritik/18625-teater-ja-mahalusa-regi-mirela-trepanic 

 

Nakon ove turneje predstava ide ponovno u Hrvatsku.

 

Indira Kučuk-Sorguč, autorica projekta i producentica Filtera      

publika u kalmaru

 



Posljednje od

Povezani članci (by tag)