19 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
petak, 01 Avgust 2014 21:06

72SSF:Zoster umjesto Letu Štuke

Popularni mostarski bend Zoster nastupiće na prvom 72 Sata Summer Festu koji će se održati od 8. do 10. augusta na kakanjskom izletištu Ponijeri. Sarajevski bend Letu Štuke zbog privatnih obaveza članova benda bio je prinuđen otkazati nastup, a organizatori su brzo djelovali i pozvali Mostarce koji su sa oduševljenjem prihvatili poziv za ovaj planinski festival.


“Radujemo se nastupu na Ponijerima i dobroj atmosferi na ovom izletištu. Čuli smo da će biti veliki broj ljudi. Možemo im obećati dobru svirku i odličnu energiju.” ,izjavili su članovi benda pred nastup na Ponijerima. Biće ovo odlična prilika da posjetioci uživaju u njihovim hitovima, kao što su: „Imači kada“, „Utopija“, „Vrijeme je“, “Ko je jamio jamio”… 


Zoster nastupa u petak 8.8. u 21:00, a osim njih headlineri festivala su i bend Billy Andol, Laka i Lela u subotu 9.8. te beogradski S.A.R.S. u nedjelju 10.8., a cjelodnevni program sva tri dana će upotpuniti i još 15 bendova i DJ-eva sa prostora cijele BiH. Ulaznice za sve tri dana festivala koštaju 13 KM i moći će se kupiti i prvi dan festivala na ulazu u festivalski prostor a cijena ulaznice za pojedinačne dane je 10 KM.

 

Grupa «Zoster» nastaje u jesen 2000. godine na inicijativu Marija Knezovića i Dražana Planinića kao potreba da se nešto kaže. Njima su se nakon godinu dana pridružili bubnjar Goran Rebac i pjevačica Marijana Pejić, i njih četvero čine okosnicu grupe. «Zmajevi», «Flomasteri» samo su neka od imena koje su mijenjali sa svakim nastupom.

 

Naziv «Zoster» nastaje nakon što je Mario, prebolovao herpes zoster, a dijagnozu mu je očitovao veliki fan grupe, izvjesni Dr Miško. Herpes zoster je virus koji živi u ljudskom tijelu, a prilikom pada imuniteta, manifestira se na površini kože u vidu osipa, koji se vremenom širi, najčešće po ramenima i oko pasa. A «Zoster» je nastao kao posljedica pada imuniteta društva i kao potreba da se nešto kaže i učini.

 

«Zoster» smatra da je reggae muzika prikladna za ova trusna područja u kojima je doza agresivnosti čak i u muzici previše. Grupa stoga prenosi poruke tolerancije, mira, progresivnosti i afirmacije, te ponekad i edukacije. I ljubavi naravno…

 

Kada je pjevačica napustila grupu, Mario je postao glavni vokal. «Zoster» prvi put ulazi u studio 2003. godina kada snima single «Majko Jamajko». Prolazeći kroz razne krize (najteže je bilo naći istomišljenike koji su ujedno i kvalitetni muzičari), Goran, Mario i Dražan, odlučuju snimiti demo album. To su i učinili u februaru 2004. i ne sluteći postali hit na lokalnim radio stanicama. U ljeto iste godine, grupi su se pridružili Marko Jakovljević i Atilla Aksoj oživljavajući napola mrtav bend. Prva zajednička svirka na West Herzegovina Festu donijela je i pobjedu.

 

Nakon prvog albuma Ojužilo, Dražan Planinić napušta bend i kreće u drugačije životne avanture, a njegovo mjesto u bendu zauzima saksofonista Boris Gutić, koji je bio gost na albumu Ojužilo. Nakon toga su uslijedili albumi Festival budala (2007) i Imači kada (2012).

Novi album Zostera Srce uzavrelo bit će objavljen ove godine, a prvi singl Gavrilo zvanično je promoviran u aprilu ove godine nakon čega je uslijedio i video spot. Album je snimljen u sljedećem sastavu:

 

Mario Knezović – vokal
Atilla Aksoj – gitara
Adis Sirbubalo – klavijature
Nikola Galić – bas
Goran Rebac – bubnjevi

www.zoster.ba