Printaj ovu stranu
srijeda, 16 Juli 2014 23:41

Brodolom Interview: G Edd

Nedim Begić, jedan od članova BRODOLOM tima, postavio je nekoliko zanimljivih pitanja G Edd-u.  U nastavku pročitajte šta G Edd misli o Tuzli, njenim stanovnicima, kulturi, muzici i Brodolomu uopšte. Inače, karte u Zenici za BRODOLOM 8 možete u Caffe baru Hennessy.

 

Spektakularni BRODOLOM #8 dolazi u susret, subota 09. August 2014. godine i ovog ljeta na Carinskoj zoni - Šićki Brod - Tuzla. Prvi muzički spektakl Bosne i Hercegovine prepoznatljiv u cijelom regionu koji je još na svom prvom izdanju inicirao istinski razvoj scene elektronske muzike u tuzlanskoj regiji i vratio vrijednost pojma kvalitetne i jedinstvene zabave.  BRODOLOM je svakim svojim narednim izdanjem postajao sinonim i inspiracija zabavama nastalim paralelno sa njim. Svojom originalnošću odredio je pravac kretanja u kojem se one i danas razvijaju. Ovo je neosporno jedan od najvećih i najimpresivniji muzičkih događaja regiona, te prvi event u BiH koji pruža iskustvo clubbinga širih razmjera na otvorenom

 

-          Nedim Begić: Dugo godina se baviš elektronskom muzikom i organizacijom muzičkih događaja, a eksperimentisao si i u domeni konceptualne umjetnosti pronalazeći svoj angažman na polju zaštite životne sredine. Koliko publika u BiH prati i podržava tematski rad umjetnika ili pojedinaca koji su angažovani na takav način?

 

-          G Edd: Sve što radim imacilj skrenuti pažnju publike i interesovanje o pomenutim stvarima. Pokušavam im prikazati svu ljubav prema onome što radim a pri tome nastojim ih inspirisati da probaju nešto drugo, što prkosi svakodnevnici na našim prostorima.

 

-          Nedim Begić: Često za Tuzlu kazeš da je to tvoj drugi grad, zašto je to tako?

 

-          G Edd: Tuzla i Ja imamo privatan odnos, odnos koji sam gradio zadnjih 10 godina. Uvijek sam se u Tuzli lijepo osjećao, a paralelno sa time uvijek me fasciniralo razumijevanje stanovnika tog grada po pitanju elektronske muzike, hip-hop kulture, konceptualne umjetnosti… Jednostavno to je moj drugi grad, druga kuća, uvijek se rado vraćam tamo.

 

-          Nedim Begić: Čini mi se da je ovo jako ambiciozan put za tebe kao DJ-a, budući da učestvuješ već treći puta na ovakvom projektu kakav je BRODOLOM. Da li sve ovo stvara pritisak, zadovoljsto ili čast?

 

-          G Edd: Sigurno da se osjećam počašćeno računajući sa činjenicom da ove godine brojim treći Brodolom na kojem nastupam. Posebna draž svakom DJ-uu našoj državi je nastupiti na BRODOLOMareni, jer takvu koncentraciju pokretačke energije danas nemožete sresti nigdje u Bosni i Hercegovini. Ako imate priliku da nastupite jednom, uvijek se želite vratiti.

 

-          Nedim Begić: Kako bi mogli opisati priču oBRODOLOMkoja seže osam godina unazad i jedina je kontinuirano prisutna u BiH, gradeći jednu novu domenu razvoja scene elektronske muzike u našoj državi?

 

-          G Edd: BRODOLOM je prema svim dosadašnjim pokazateljima i kritikama publike “najveći plesni” događaj u Bosni i Hercegovini. BRODOLOM nije klasična večer komercijalne muzike (EDM), nego je to događaj koji se muzički nalazi na granici između underground i komercijalnih muzičkih žanrova, i inspiriše da počnete eksperimentisati. U ovom slučaju publikadobija mnogo više od uobičajene ponude koja se susreće na regionalnim događajima sličnog karaktera.Oni koji su slušali novije setove Funkermana, shvatit će o čemu govorim.

 

-          Nedim Begić: Šta možeš da vidiš u nekom skorijem budućem vremenu kada je riječ o BRODOLOM u vezi sa publikom koja iz godine u godinu sa nestrpljenjem isčekuje datum održavanja ovog događaja?

 

-          G Edd: Ovo je ambiciozan projekat, i Ja vjerujem u njegov napredak u svakom aspektu.Nevjerovatna posjećenost koja raste iz godine u godinu, i razlog zašto organizatori moraju širiti kapacitete, prisutna je najbolja produkcija, događaj koji pomjera granice plesne kulture u našem društvu.

 

-          Nedim Begić: Da li bi se poredeći sve parametre usudio projekat BRODOLOM nazvati najvećim i napozitivnijim primjerom unapređenja scene elektronske muzike, ali i zabave na otvorenom u BiH?

 

-          G Edd: BRODOLOM napreduje temeljno i planski a mislim da publika to  očekuje. Bosna i Hercegovina, kada je riječ o događaju ovih razmjera na otvorenom sa međunarodnim izvodžačima elektronske muzike, ima samo BRODOLOM. Cijeli region zna za ovaj događaj. Očekivati je da će u budućnosti biti jako interesantan publici u svim susjednim državama.

 

-          Nedim Begić: Zašto je BRODOLOM toliko poseban i privlačan za tebe kao izvodžača, ali i za publiku koja godine pamti po izdanjima ovog događaja?

 

-          G Edd: Mnogo faktora daje taj šarm, ali sigurno je da su produkcija i koncentracija povratne energije koju dobijate od publike najvažniji. Jednostavno teško je naći nešto što nije posebno i što ne bi trebalo prestavljati zadovoljstvo.

 

-          Nedim Begić: Šta je prema tvojim procjenama danas navažnije uraditi za očuvanje scene elektronske muzike i na koji način održati publiku aktivnom? Jesu li za to odgovorni organizatori, festivali, klubovi, izvodžači ili mediji?

 

-          G Edd: Sve od navedenog. Educirati publiku je najvažnije a za to je potrebno koristiti sve raspoložive resurse. Elektronska muzika na ovom području se pojavilapreko noći. Danas je sve drugačije jer imamo mogućnosti za praćenje svih tržišta i noviteta, ali i ponašanja publike. Puno je važnije da su ovakvi događaji rijetki ali kvalitetni, baš kao BRODOLOM.

 

-          Nedim Begić: U tvojim setovima je zastupljeno nekoliko različitih muzičkih žanrova. Kako opisati ono što publika može da očekuje od tebe na ovogodišnjem izdanju BRODOLOM?

 

-          G Edd: Za BRODOLOMse uvijek posebno pripremim, ali suština je uvijek ista. Dosta duboko, groovy, funky i uvijek mora postojati neka emocija. Naredni set će biti dosta progressivniji, nikom neću dozvoliti da radi bilo šta drugo osim da pleše. Obećavam da nikog neću razočarati. Vidimo se brodolomci…


 

Za ljubitelje muzike, ljeto je vrijeme za muzička dešavanja i nezaboravne provode na otvorenom. U nedostatku kvalitetnih i konceptualnih zabava na otvorenom, a vođeni idejom da ”Uspjeh nema veze sa sredinom i situacijom u kojoj smo se rodili ili u kojoj živimo, uspjeh ima veze sa našim izborom da li tu želimo ostati“ nastali su imperativ i želja za organizacijom jedinstvenog muzičkog događaja na otvorenom čime bi se upotpunila ljetna sezona. Unikatan u svakom segmentu nastao je muzički spektakl pod nazivom Brodolom koji se po obimu iz godine u godinu izdiže stepenicu više, te prema svim pokazateljima u ovogodišnjem izdanju dostiže nivo regionalnog lidera. 

Od svog prvog izdanja postao je najpoznatiji događaj elektronske muzike u BiH ikada. To je definitivno bila prekretnica u razvoju i istoriji razvoja elektronske muzike  i elektro-pop culture u BiH. Proteklih godina bilo je muzičkih događaja u BiH koji su se trudili privući značajne izvođače i publiku, no niti jedan od njih nije uspio zadržati identičnu snagu, kreativnost, posebnost i kontinuitet kao Brodolom. I ove godine odlučili smo udovoljiti potrebama najvjernijih brodolomaca i nosač najboljeg provoda usidriti u Tuzli, na već poznatoj lokaciji Carinska zona - Šićki Brod - Tuzla, a koja će u svrhe Brodoloma#8 doživjeti istinsku metamorfozu. 


IMG 6884

 

 

 

 

 

Posljednje od

Povezani članci (by tag)