Printaj ovu stranu
ponedjeljak, 30 Juni 2014 23:47

Zeničke balerine u Portugalu

Baletna umjetnost u  Zenici  i njeno predstavljanje na svjetskom prestižnom takmičenju u Portugalu - Iskra i Sajra sa zastavom BiH u Portugalu - Dvije mlade Zeničanke Sajra Spahić i Iskra Nadžak, članice Ars centra – baletne škole iz Zenice, ove godine  predstavile su našu zemlju na prestižnom takmičenju  DANCE  WORLD  CUP u portugalskom gradu Algarve. (od  29. juna do 5. jula).


Koliki je značaj ovoga susreta i pojavljivanja naših predstavnica, govori podatak, da će se naći na sceni sa još 39 zemalja učesnica iz čitavog svijeta. Naše balerine su spremno otišle u Portugal sa svojom učiteljicom baleta Reom Šuvak i  prve utiske ćemo prenijeti nakon njihovog povrataka u Zenicu. One su zapravo već moralne pobjednice, jer su izborile svoje mjesto i mjesto za svoju zemlju samim kvalifikovanjem na ovakvo prestižno takmičenje osvojivši zlato, srebro i bronzu na međunarodnom kvalifikacionom takmičenju u Sofiji, Bugarska. Pratićemo ih u danima takmičenja i biti ponosni što se zastava Bosne i Hercegovine vijori u rukma naših Zeničanki.

 

Prilika da upoznamo Ars centar iz kojeg balerine Iskra i Sajra dolaze -  Baletni Studio "ARS" škola za klasični balet, započela je  s radom u junu 2012. godine i  nudi po prvi put profesionalne uslove koji djeci garantuju stručne profesore, inovativan program i diplomu, te mogućnost napredovanja i daljnjeg usavršavanja. Uz zadani nastavni plan i program inovativnog pristupa visoko obrazovanih plesnih pedagoga, uspjeli su se  nametnuti kao vodeća ustanova umjetničkog obrazovanja djece u regiji. Dosadašnje djelovanje škole već utiče na osviještenost i promjenu stava među ostalom djecom prema baletu i suvremenom plesu kao atraktivnoj izvanškolskoj aktivnosti....rekli su nam u razgovoru, tim Ars centra, i dodaju:

 

„ Misija Ars centra je prepoznati, izučiti i educirati izvanredne dječje potencijale na prostoru grada Zenice i okoline. Baletni studio osjeća to  kao svoju posebnu zadaću, te na tom području ulaže sve svoje napore i sredstva. Tako ćemo u septembru krenuti korak dalje, otvaranjem privatne baletne i muzičke škole, koja će svoje ciljeve usmjeriti prema jednom načelu, a to je osigurati talentiranoj djeci najbolju moguću edukaciju kako bi ih pripremila za daljnju karijeru u svijetu plesa i muzike. Nakon osnovne baletnu škole, trudićemo se da  omogućimo i  srednjoškolsko obrazovanje za polaznike klasičnog baleta. Od septembra ćemo takođe  raditi baletnu školu za početnike  sa djecom u Kaknju, koja su se u velikom broju odazvala na prijemni ispit, održan ovoga mjeseca“

 

Aktivnosti Ars centra  i promocija baleta u Zenici

 

U periodu u kojem Ars centar egzistira balerine različitih uzrasata, imale su brojna takmičenja i nastupe u našem gradu kao i u drugim BiH gradovima. Učestvovali su na poznatim manifestacijama kao što je Zeničko proljeće ili takmičenje u modernim plesovima u Vitezu, i mnogim drugima.  Polovinom ovoga mjeseca su Ars centar i Multiplex Ekran Zenica napravili fantastičnu manifestaciju  pod nazivom „ Nešto drugačija subota za malu raju“ u kojoj su uz pedesetak balerina učešće  uzeli oko stotinjak djece iz zeničkih škola i obdaništa... pjevalo se, plesalo ispred kina, a potom su održane radionice Crtanja na temu baleta, učenje baletnih koraka, te uz frizreski salon Aysun napravljena je radionica „Napravimo baletnu frizuru“. Isti dan u sali kina održan je i javni čas baletnog studija Ars,  uz brojne goste( malu raju iz obdaništa i škola) koji su uveličali tu drugačiju subotu za malu raju, izvedbom svojih tačaka i prezentiranjem svojih talenata.

 

Ovih dana promocija Ars centra je u toku i to druženjem balerina  sa djecom zeničkih obdaništa, a najveća promocija je svakako odlazak dvije balerine (sa početka našeg priloga ) u Portugal,  koje su već imale svoj prvi nastup iz kategorije modernog baleta i ispraćene su burnim aplauzom. Pratimo dalje takmičenje i čekamo njihovo drugo pojavljivanje na sceni iz kategorije klasični balet. Sretno našim Zeničankama.

 

Bilo bi lijepo da je i naša ekipa bila brojnija...u nadi da ćemo do iduće godine uspjeti nametnuti svhu i značaj baletne umjetnosti u našem gradu i u državi, te imati veću podršku nadležnih institucija...ovako se jedino možemo zahvaliti rijetkim pojedincima (koji žele ostati anonimni) i ArcelorMittal Zenica koji su uručili skromne iznose, te na taj način pomogli i omogućili predstavljanje BiH sa naše dvije balerine.

 

POGLEDAJTE FOTO GALERIJU

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Posljednje od

Povezani članci (by tag)