25 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
ponedjeljak, 29 Juli 2013 21:38

Otvaranje: Stvaramo bolji svijet

NA BORAČKOM JEZERU OTVOREN PROJEKAT  „STVARAMO BOLJI SVIJET“ 270 mladih, 19 patrola, 4 čete izviđača svečano obilježili početak projekta „Stvaramo bolji svijet" Ovo jutro je osvanulo drugačije od ostalih za učesnike: , poslije jutarnje gimnastike, higijene i doručka uslijedilo je kolektivno sredjivanje kampa. Danas je u kampu izviđača Zenice održno i zvanično otvorenje projekta „STVARAMO BOLJI SVIJET“, podržanog od strane američke ambasade. Ovom veoma značajnom događaju su prisustvovale i mnoge zvanice kako iz vladinog sektora, tako i iz izviđačke organizacije, i drugih nevladinih organizacija. 


Održan je i razgovor  predstavnika Ambasade SAD-a u BiH sa orgaizatorima projekta i predstavnicima vladinih institucija i izviđačke organizacije:  Potpredsjednik Vlade RS-a g-din Enes Suljkanović, Ministar obrazovanja Federacije BiH  g-din Damir Mašić, Premijer Ze-Do kantona g-din Munib Husejnagić, Predsjedavajući općinskog vijeća Zenice g-din Nebojša Nikolić, Predsjednik Skupštine grada Prijedora g-din Sead Jakubović,  Predsjednik Saveza izviđača u Bosni i Hercegovini g-din Dragan Gnjatić, starješina OI „Vermont“ Brčko Distrikt  g-dja Dragana Stanić, g-din Radomir Miličić  predstavnik OI „Semberija“ Bijeljina, g-djica Jasmina Perge predstavnica OI „Spartak“ Subotica  i vođa čete „Mi mladi“ ; predstavnik OI „Bajina Bašta“ g-din Miloš Lazarević; starješina OI „Neretva“ Mostar g-din Ćolić Senad,  predsjednik Skupštine Saveza izviđača općine Zenica g-din Miroslav Popović i g-din Jordan Bajraktarjev , predstavnik Europskog skautskog Biroa.

 

Uslijedio je izviđački pozdrav dobrodošlice i intoniranje himni Sjedinjenih Američkih Država i Bosne i Hercegovine, a i nama najznačajnije himne izviđača, koja je prvi put danas predstavljena uživo. Izviđačku himnu pod nazivom „Stvaramo bolji svijet“ autora: Zekerijaha Zeke Avdića i Seada Seje Mustafića, dugogodišnjih izviđača izvela je Merima Mustafić uz pomoć svojih izviđačkih prijatelja.Himna je na oduševljenje zvanica prihvaćena gromoglasnim aplauzom. Nakon toga nam se obratio Edin Šarić predsjednik Saveza izviđača općine Zenica: „Ovim projektom nismo imali namjeru stvoriti bolji svijet, nego boljeg čovjeka, u našem slučaju boljih 250 ljudi koji će kreirati bolji svijet“, kazao nam je gospodin Šarić. Potom je uslijedilo obraćanje Ernesta Badnjevića,  starješine O.I. „Dr. Mladen Stojanović“ iz  Prijedora koji je pored pozdrava i zahvalnice gostima izrazio svoju nadu da će naredni dani pomoći u stvaranju boljeg svijeta.

 

Izviđačima se obratio i Sead Jakupović, Predsjednik skupštine grada Prijedora, nudeći svoju punu podršku ovom kao i sličnim projektima. Nebojša Nikolić, Predsjedavajući Vijeća općine Zenica uputio je čestitke izviđačima Prijedora i Zenice na ostvarenom projektu, a posebnu zahvalnost uputio je izviđačima Zenice zbog pozitivnog promovisanja Zenice.

Prisutnima se obratio i Munib Husejnagić, Premijer Zeničko-dobojskog Kantona koji je izrazio svoj ponos na uspjeh mladih, ono što stariji godinama nisu mogli, da možemo svi živjeti zajedno, biti jedna zemlja bez obzira na vjeru i naciju. Obratio nam se i gospodin Damir Mašić Ministra obrazovanja Federacije Bosne i Hercegovine sa riječima: „Vi ste na prvom mjestu, vi ste u prvim grupama, vi definitivno stvarate bolji svijet“. Skup je uveličalo i obraćanje gospodina Enesa Suljkanovića Podpredsjednika Republike Srpske: „ Ovakvim projektima želimo pokazati da Bosna i Hercegovina ima prespektivu“, rekao je gospodin Suljkanović.

 

Veličinu i vrijednost ovog projekta prepoznala je i finansijski podržala ambasada SAD-a u BiH. Stoga se skupu obratila gospođica Emily Armitage, atašeica za obrazovanja i kulturu Ambasade  Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini, koja je drugi interetnički kamp na Boračkom jezeru svečano proglasila otvorenim.Atašeica SAD-a u BiH. U razgovoru sa učesnicima je iskazala veliko zadovoljstvošto je sa nama, izjavila je da cijeni naš rad, a da je ambasada SAD-a ponosna na nas. Poželjela nam je da provedemo nezaboravno vrijeme učeći o prirodi, izviđačkim vještinama i da pružamo ruke prijateljstva, a ona je sigurna da će ta prijateljstva trajati. Nakon obraćanja zvanica ovaj događaj su uveličali i članovi izviđačke organizacije iz Zenice: Tijana Šarić- vokal i Benjamin Delić- akustična gitara, što je najavilo jedan od najznačajnijih trenutaka bratimljenja između izviđačkih organizacija Prijedora, Mostara i Zenice.

 

 Nakon toga je održana ceremonija razmjene povelja bratimljenja Saveza izviđača općine Zenica i Odreda izviđača „Neretva“ Mostar , te ceremonija bratimljenja Saveza izviđača općine Zenica i Odreda izviđača „Dr. Mladen Stojanović“ iz Prijedora.

 

POVELJA BRATIMLJENJA

Vođeni časnom idejom skautizma, posvećeni odgoju djece i mladih, uvjereni da svojim trudom i zalaganjem  doprinosimo stvaranju boljeg svijeta potpisujemo ovaj dokument s namjerom da učvrstimo zajednički rad i saradnju  u cilju razvoja i unapređenja skautizma. Bratimljenjem se obavezujemo da ćemo djelovati na zbližavanju i boljem međusobnom upoznavanju naših članova kao i svih građana.

 

Uslijedilo je i oficijelno slikanje zvanica i učesnika, nakon čega su se učesnici i gosti uputili u svečani obilazak, otvaranje i demonstraciju Zip laina u izviđačkom centru Boračko jezero, napravljenog uz pomoć naših prijateljaiz kluba ekstremnih sportova „Scorpio“. Dio učesnika kampa svečano je otvorilo zip line spuštajući se niz isti. Održano je i druženje i razgovor gospođice Emily Armitage  sa  učesnicima Interetničkog kampa „Stvaramo bolji svijet“. Razgovor je održan u učionici izviđačkog kampa, gdje su gospođicu Armitage učesnici dočekali izviđačkim pozdravom, a potom su otpočeli opušteni razgovor uz osvježenje. Za početak su se učesnici predstavili i dali svoje viđenje projekta. Gospođica Armitage je izrazila veliko oduševljenje njihovim pozitivnim komentarima, a najviše od svega joj se svidjelo to što svi žele isto-prijateljstvo. Razgovarali su o njihovom boravku i o njihovim aktivnostima na Boračkom jezeru. Učesnici nisu razgovarali samo o našem projektu, nego i o temama koje su vezane za edukaciju u BiH i SAD-u, o razmjeni učenika između ovih država. Atašeica Armitage je iziđačima predstavila i programe i projekte koje nudi američka ambasada. Bila je toliko ljubazna pa je pričala i o svom djetinjstvu i na naše veliko iznenađenje kazala je da je i ona bila izviđač u svojim školskim danima. Atašeica je i našu djecu pozvala da apliciraju za različite projekte i naglasila da se ne boje ako dobro ne poznaju jezik, jer njihova velika prednost je njihovo izviđaštvo.  Poslije svečanog otvaranja uslijedio je ručak i opušten razgovor uzvanica i učesnika, a nakon toga gosti su, puni utisaka o grupi izvidjača koja je stvorila svoj mali savršeni svijet, napustili kamp.

 

Učesnici su zasluženo dobili svoj odmor, pa smo se lagano uputili put plaže da bi se osvježili i rashladili. Organizovali smo tačkmčenje u štafetnom plivanju izmedju vodova. Uz veliku graju, puno osmjeha i natjecateljski duh izabrali smo najboljeg među jednakima. Sa zalaskom Sunca uputili smo se put kampa na tuširanje pa u trpezariju da se nahrane gladni stomaci. Punih stomaka krećemo u oblačenje, juče napravljenih maski, i spremamo se za večerašnju kinđurijadu. Na kinđurijadi smo vidjeli mnogo zanimljivih kostima, svim učesnicima čestitamo na kreativnosti i uloženom trudu.

  

Izviđački pozdrav! 

 

Savez izviđača općine Zenica

www.sioz.ba