Printaj ovu stranu
nedjelja, 16 Decembar 2012 22:52

Foto: Djeca Perviza 2012

U Hotelu Dubrovnik održana je tradicionalna (četrnaesta)  IGRANKA - DJECA PERVIZA. Od 1999 god, Saša Domuz sa svojim TAXI BAND-om i prijateljima, organizuje ovu Igranku koja je posvećena sjećanju na nekadašnji hram Rock'n Roll-a u Zenici „PERVIZ“ i Igranke od prije 40 i više godina. Bilo je mnogo muzike ,plesa i prisjećanja na te lijepe dane Rock'n rolla. Pogledajte ko je sve došao - 

 

KLIKNI DA VIDIŠ FOTO GALERIJU autora Milenka Šećerovića

 

Više o igranki - Djeca Perviza

 

Djeca Perviza 1967... 1968 ... 1969 ...KUD Ibrahim Perviz se nalazio u ulici Borisa Kidrića na mjestu gdje je sada Stadion bilino Polje.U njemu su svirale Rock'n Roll sve popularne grupe iz Jugoslavije Indexi, Siluete, Sanjalice, Elipse, Crveni Koralji ....


U Zenici su Rock'n Roll grupe bili Plameni Dječaci, Giganti, Eloidi, Minimax i još niz drugih ali su najpoznatiji bili Plameni Dječaci i Giganti. Plameni Dječaci su bili THE BEATLES, a Gigant THE ROLLING STONES. Igranke su bile subotom i nedeljom. Mora se priznati da su Plameni Dječaci bili bolji i zreliji Band, a Giganti su bili agresivniji muzičari pa ih je publika volila kao i Plamenjake.

Najbolja postava Plamenih Dječaka je bila: Enes Bajramović (kasnije otišao i svirao u grupi COD), Nedžad Čamdžić Đađo, Dževad Bajramović, Mile Stevanović, Emil Jekauc, Slavko Boškić i Boro Augustinović.


U Gigantima su tada svirali : Naim Beganović, Zoran Pehar, Alojz Pop, Leon, Giga, Čorba. Saša Domuz je došao u Gigante 1969 god. Posljednja postava Giganata je bila pravi Rock trio, Saša Domuz solo gitara i vokal, Željko Jukić bas gitara i Učo Šon bubnjevi.

U proljeće 1970 god. Negdje u aprilu Perviz je zatvoren i ubrzo srušen jer je počela izgradnja stadiona Bilino Polje. Plameni Dječaci su se već ranije ugasili a Giganti 1970 god.


Perviza više nije bilo ali Rock'n Roll je živio ... nastale su mnoge grupe kao Integrali, Korak, Taxi Band, Grupa X, Terapija, Grupa BOM te Nemoguće vruće, Ritam Srca ... uglavnom Giganti su među prvima svirali u Pervizu, a i posljednji. U Zenici se tokom 70-ih sviralo u Domu Kulture, na Brodi, Peharama, Industrijskoj školi, Metalurškom Fakultetu i sve je to trajalo negdje do 1978 ... 1980 god. kada su počeli nicati kafić i kada se omladina prestala interesovati za živu svirku.

15.decembra 2012 god. po četrnaesti put su se okupila Djeca Perviza da se podsjete kako je to bilo 1966, 1967, 1968, 1969, 1970, ... Priča Igranka Djeca Perviza počela je 1999 god. u diskoteci Metropolis na kojoj su pored TAXI BAND-a svirali i Plameni Dječaci. Na žalost plamenih Dječaka odavno više nema jer Enes Bajramović, Mile Stevanović i Emil Jekauc nisu više sa nama. Ostala su lijepa sjećanja na prve Dječake Rock'n Rolla grada Zenice. Saša Domuz je jedini ostao da sa svojim TAXI BAND-om ispriča po četrnaesti put kako je bilo 1969 u Pervizu kada se svirao Rock'n Roll u Zenici.

Ideja za Igranku Djeca Perviza 1969 – 1999 god, postojala je kod Saše Domuza Salleta koga od milja članovi TAXI BAND-a zovu Johny Gitara. On kaže u ostvarenju ove priče najviše je pomogao Josip Karačić i sam dijete Perviza kao i Željko Lincer koji je dao moralnu i materijalnu podršku. Da nije bilo njih kao i članova TAXI BAND-a možda ove priče nebi ni bilo i Djeca Perviza bi bila zaboravljena. Ovako ovo je postao kultni događaj u gradu Zenici i u subotu 15.decembra 2012. održao  se četrnaesti put (1999 – 2012). 


TAXI BAND

Posljednje od

Povezani članci (by tag)