24 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
subota, 15 Decembar 2012 11:00

Poslušajte S.A.R.S. u BNP-u

Bosansko narodno pozoriste Zenica zajedno sa svojim koprodukcijskim partnerom East West Centrom Sarajevo ulazi u posljednju fazu kada je u pitanju priprema predstave MUJO, SULJO I FATA U DRUŠTVU SPEKTAKLA koja će svoju premijernu izvedbu dozivjeti u petak, 21.12. u BNP-u Zenica, a sarajevska premijera je zakazana za 25.12. u Narodnom pozoristu Sarajevo

 

 

 

 

PRESS SAOPĆENJE - BEND S.A.R.S. komponira muziku za predstavu MUJO, SULJO I FATA U DRUŠTVU SPEKTAKLA - Jedan od lidera muzičke scene na Balkanu, bend S.A.R.S. komponira muziku za predstavu Harisa Pašovića “Mujo, Suljo i Fata u društvu spektakla” u produkciji East West Centra Sarajevo i Bosanskog narodnog pozorišta Zenica. Glavna muzička tema predstave je pjesma “Društvo spektakla” koji je S.A.R.S napravio za ovu predstavu. Pored ove pjesme u prestavi će se uživo izvoditi i pjesma “Mir u svijetu” sa novog, još neobjavljenog albuma ovog poznatog benda. Dio radnje predstave su još i neki od velikih hitova S.A.R.S-a.

 

CIJELA PJESMA OVDJE

 

 

 

PredstavaMujo, Suljo i Fata u društvu spektaklaje sastavljena od četiri priče: “Stavisky” – esej Miroslava Krleže o usponu i padu jednog ruskog tajkuna ukrajinskog porijekla u Francuskoj; “Jedan lijep film” – kratka priča Gulliaumea Appolinaira o brutalnoj manipulaciji putem filma (i televizije); dijelovi iz knjigeDruštvo spektaklaGuya Deborda; i kratka priča Harisa Pašovića o Bosancima i Hercegovcima.

 

Ove priče su postavljenje u kontekst života mladog ljubavnog para danas u Bosni i Hercegovini. Predstava nije komedija kako bi to naslov sugerirao (mada ima i komičnih elemenata). Naslov je satirična kontekstualizacija savremenih političkih, ekonomskih i socijalnih (svjetskih i lokalnih) procesa.

 

U predstavi učestvuju mladi bh. glumci predvođeni Sašom Handžićem i Džanom Džanić. Pored njih na predstavi će raditi provjereni autorski tim: Irma Saje i Vanja Ciraj (kostimi), Lada Maglajlić (scenografija), Enes Huseinčehajić (grafički dizajn), Source Production (video), Nermin Hamzagić (asistent reditelja). Izvršni producent predstave je Ismar Hadžiabdić

 

Premijera predstave će biti u Zenici 21.12.2012. u BNP-u, nakon čega će predstava imati i svoju drugu premijeru u Sarajevu 25.12.2012.

 

Dio teksta pjesme “Društvo spektakla”:

 

Digni sebi kredit

I postani rob

Plati rate, kamate

Pa pravac u grob

 

Ne digneš li kredit

Maznuće ti san

Uzmeš kredit veliki

Oteće ti stan

 

Društvo spektakla

Na nogama od stakla

Zato čekić kupi

Iz sve snage lupi…