25 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
subota, 06 Oktobar 2012 21:51

Na Smetovima JAUK 2012

Održano je osmo UKT ARG prvenstvo pod nazivom „JAUK 2012.“. Prvenstvo je održano na području Smetova, a kao i do sada cilj održavanja ovog takmičenja je omasovljavanje amaterske radio goniometrije, a posebno oblasti UKT-a. Ove godine učestvovalo je 34 takmičara iz sedam radio klubova i veliki broj gostiju. 



Članovi radio kluba Zenica uložili su veliki napor da organizuju ovo takmičenje i da budu dobri domaćini. Vrijeme lijepo i sunčano sa ne tako visokim temperaturama pogodovalo je takmičarima. Amaterska radio goniometrija, kao jedna od oblasti kojom se bave radio amateri, okuplja sve više pristalica zbog samog boravka u prirodi, a uz korištenje radio amaterske tehnike (prijemnici za ultrakratke talase).

Prije osam godina započeli smo organizaciju amaterske radio goniomerije(traženje skrivenih radio stanica) na UKT sa par goniometara i nekoliko predajnika. Danas je ta oprema modernija i brojnija ali zbog visokih cijena nismo u mogućnosti nabaviti kvalitetniju opremu da bi povećali broj takmičara.