29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
utorak, 14 Avgust 2012 22:34

Završeno Jednostavno izviđaštvo

POBIJEDILA JE ČISTA STRANA MLADOSTI - ( posljednji dan interetničkog kampa izviđača na Boračkom jezeru) - Deveti dan našeg druženja započeli smo uobičajenim jutarnjim razgibavanjem i uređenjem šatora i bungalova. Pomalo smo počeli da se pakujemo predzadnjeg dana našeg druženja, duboko zabrinuti nad količinom stvari koje trebaju da stanu u malecne torbe, a prava avantura je pronaći sve ono što smo upakovali. Naravno da nam je svo druženje bilo divno i nezaboravno iskustvo, ali današnje aktivnosti su tu da nam pomognu kako da unaprijedimo postojeću aktivnost i učinimo da naša sljedeća druženja budu još bolja.

 

POGLEDAJTE FOTOGRAFIJE

 

 

Pošto izgovorena riječ traje kratko svoje impresije i dojmove ispisali smo na zastavice , koje će još dugo lelujati na vjetru kao podsjetnik u budućoj organizaciji kampova. Na ovoj radionici pod vodstvom Nerdžis Čaplje podsjetili smo se svih radionica, naučenih znanja i vještina, iznenadivši se koliko toga smo prošli i naučili za ovo kratko vrijeme našeg veličanstvenog druženja. Nakon vrednovanja i plana za početak aktivnosti GLASNIK MIRA 2013 – 2016 koji ne napravljen na iskustvu proteklih deset dana od strane vođa patrola i osoblja aktivnosti, otišli smo na preljepo glacijalno Boračko jezero.

 

Pozivamo vas da doživite njegove ljepote. Leži na podnožju planine Prenj, na nadmorskoj visini 397 m. Sa zapada ga okružuju strmi i šumoviti visovi Crne gore (1343 m), a sa istoka Tranjine (1055 m). Basen jezera je nastao u Boračkoj dragi procesom glacijalne erozije.Jezero ima elipsast oblik. Dugačko je 786, a široko 402 m. Površina mu iznosi 0,26 km². Dužina jezerske obale je 2,4 km. Jezero je najdublje u jugoistočnom užem dijelu oko 17 m, a sadrži približno 2,5 mil.m³ vode, koja je zbog bistrozelene boje prozirna i do 8,3 m. Voda je najtoplija u augustu (oko 25°C), a najhladnija u februaru (0°C).Boračko jezero dobija vodu od Boračkog potoka i brojnih okolnih izvora, kojih ima i po dnu jezera. Iz jezera ističe Šištica, koja se poslije kratkog toka klisurom dugom 6 km i dubokom 60 m ruši 30 m visokim vodopadom u rijeku Neretvu.Jezero je poznato po dobroj pastrmci i rakovima.

 

CEREMONIJA ZATVARANJA
Na svečanoj ceremoniji zatvaranja najvećeg izviđačkog druženja u posljednjih 20 godina u Bosni i Hercegovini ,postrojeni po posljednji put u okviru ovog kampa sa ponosom smo spustili zastavu kampa. Proglasili smo najbolje vodove i pojedince , šepurili su se kao pauni u svojim majicama sa logom projekta, znajući da su najboljim proglašeni najbolji. . Uvodnu riječ na ceremoniji zatvaranja je uzeo koordinator projekta , Denis Samardžić Bimbo iz SIO Zenica. Pozdravnim riječima obratili su nam se gospodin Predrag Marić-Peđa, starješina OI”Bajina Bašta”,gospodin Rasim Kečević , starješina OI”Boško Buha” Prijepolje, te članovi OI “Kestengrad” iz Prnjavora .


Učesnici radionice “ Peace Dance Floor” otplesali su nam svoju tačku koju su vrijedno uvježbavali svih devet dana našeg druženja.Svojim pozdravnim riječima su nam se obratili i gospodin Ernest Badnjević, starješina OI “Dr Mladen Stojanović, menadžer projekta Halilović Sakib –Pixi, i gospodin Edin Šarić , predsjednik SIO Zenica.  Kamp je svečano zatvorio Miroslav Popović predsjednik skupštine SIO Zenica. Veličanstveno druženje na Boračkom jezeru završavamo koncertima grupa Kružni tok i Unplugged Nesh uz obećanje da se vidimo ponovo za nekoliko mjeseci na prelijepim obroncima planine Kozare. Posebno želimo da izrazimo zahvalnost našim odraslim izviđačima i instruktorima koji su sve ove dane našeg druženja bdjeli i brinuli nad nama , usađujući nam sve vrijednosti koje krase izviđače. Takođe zahvaljujemo našim sponzorima ,prvenstveno Ambasadi Sjedinjenih Američkih Država koja je prepoznala i podržala projekat “Jednostavno izviđaštvo”.

 

Naš entuzijazam su podržali i : “Arcellor Mital” Zenica, “Arcellor Mital “ Prijedor, Općina Zenica, ”Mira” Prijedor, “ Grafostil” Zenica, Centar za socijalni rad Prijedor, “Copyprint “ Zenica,” Print” Prijedor, “Hitko –rafting “ Konjic,”Janjić doo” Prijedor.

Izviđački pozdrav,
Z-D-R-A-V-O

SIMPLY SCOUTING
PR & PRESS TEAM