20 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
ponedjeljak, 11 Juni 2012 09:22

Nemilska alka 2012

Treća poslijeratna "Nemilska alka" okupila je  više od tri stotine učesnika koji su tokom dvodnevnog druženja bili smješteni u Omladinskom naselju Nemila. Domaćini međunarodnog izviđačkog višeboja članovi Odreda izviđača «Safet Ribić» ove godine obilježavaju četiri decenije svoga postojanja.

 

 

- Svojim gostima iz zemlje i inostranstva upriličili smo obilazak Nemile, tradicionalno alkarsko nadmetanje u kojem učesnici vozeći bicikl pokušavaju da pogode alku podignutu na visini od skoro dva metra, poludnevni boravak u prekrasnom ambijentu netaknutog prirodnog rezervata Nemilske rijeke, logorsku vatru sa kulturno-zabavnim programom koji predstavlja zaštitni znak svih skauta svijeta, te veličanstven noćni vatromet, koji slavi jedan od najmnogoljudnijih svjetskih pokreta ljubitelja prirode – pokret skautizma koji danas diljem svijeta okuplja skoro trideset miliona članova, kazao nam je Ramiz Mujkanović, jedan od čelnika Odreda.

 

U takmičarskom programu sudjelovalo je dvadesetak ekipa, sa oko stotinjak članova iz svih dijelova Bosne i Hercegovine, ali i Republike Hrvatske. Nadmetali su se u vještini konstrukcije staze na karti, kretanju po karti i na osnovu postavljenih putnih znakova na nepoznatom terenu, slanje poruka pomoću signalnih zastavica (semafor), vještini podizanja i rušenja šatora (šatorologija).

 

Pokazano je i umijeće u vještini pletenja čvorova (čvorologija), streljaštvu (gađanje iz vazdušne puške), izradi složene skice trena (kroki), izradi panoramskog snimka, izradi skice i prolaza kroz minsko polje, testu iz prve pomoći i mnogim drugim izviđačkim disciplinama.

 

- Na tradicionalnoj izviđačkoj "Nemilskoj alki", ove godine se se susreli izviđači iz zapadnog i istočnog dijela Mostara, Doboja, Gračanice, Osijeka, Ilidže, Sarajeva, Tešnja, Orahovice, Širokog Brijega, Zenice i mnogih drugih mjesta, kazao nam je Mujkanović.

 

Ukupni pobjednik izviđačkog višeboja su članovi Odreda izviđača "Igman '92" sa Ilidže, drugi su članovi Općinskog saveza izviđača Zenica i trećeplasirana je bila ekipa Odreda izviđača "Slavonski hrast" iz Osijeka, Republika Hrvatska. Najspretniji i najuspješniji izviđački alkar za 2012. godinu je mladi šesnaestogodišnji skaut, učenik saobraćajne škole iz Širokog Brijega Mateo Soldo.


Korisnici Facebooka mogu vidjeti fotografije klikom ovdje