25 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
ponedjeljak, 21 Maj 2012 22:38

Tavla i u Zenici

Asocijacija Mostovi Prijateljstva BiH-Zenica je danas  u prostorijama Muzeja Grada Zenica organizovala zajedno sa novoosnovanim klubom tavle “Uskudar”iz Zenice, manifestaciju pod nazivom “Promocija i prezentacija igre TAVLA”, u sklopu manifestacije “Dani Republike Turske u Zenici” koja traje od 18 do 23 maja. Inicijativa za osnivanje kluba tavle u Zenici je pokrenuta od članova Asocijacije Mostova Prijateljstva. Postoji veliki broj zainteresovanih tavla igrača koji žele postati članovi tavla klub “Uskudar”. Predsjednik tavla kluba “Uskudar” je Salih Dizdarević član Mostova Prijateljstva.


U prezentaciji i promociji tavla igre učestvovao je veliki broj igrača. Učešće u manifestaciji uzeli su i pripadnici turske vojne misije(EUFORA). Igrači koji su igrali danas su: Muzafer Turhan, Jasmin Imamović, Bariš Ulucanli, Bekir Šačiragić, Salih Dizdarević,Omer Aksoy, Zaim Hajdarević, Sanel Spahić, Adi Sivro, Munira Zukić, Volkan Bagug, Murat Erden, Ali Durak. Tavla je stara igra iz Republike Turske, koja nije mnogo poznata u našim krajevima(Srednja Bosna), te je osnivanje kluba tavle “Uskudar”, i organizovanje naše manifestacije korak više ka popularizaciji ove igre koja je veoma zastupljena u Turskoj. Ciljevi tavla kluba “Uskudar” su popularizacija i omasovljenje tavla igre u Zenici I ZDK jer je ovo prvi klub tavle na području ZDK povezivanje tavla klubova, organizacija takmičenja, međunarodna saradnja i organizacija turnira. Tavla je najstarija poznata igra u pisanoj historiji. Na području sadašnjeg Irana (bivše Mezopotamije), pronađene su ploče tavle stare više od 5.000 godina. Kroz historiju je poznato da je tavla bila jednako popularna međe plemstvom kao i običnim narodom. Dokazi o igranju tavle pronađeni su u svim poznatim kulturama (Egipat, Grčka, Rim…). U Japanu je bila toliko popularna da je jedno vrijeme bila čak i zabranjivana.

 

Postoje razni nazivi tavle u svijetu, a u Bosni i Hercegovini se koristi turski naziv za igru – “tavla”, iako tavla nije turska igra. U svijetu se danas najčešće koristi izraz "backgammon" koji je nastao sredinom 17. stoljeća u Engleskoj. Sada u BiH tavla spada u u tradicionalne igre i sportove. Interesentna je zato što je mogu igrati ljudi svih godina, muškarci i žene, jer za bavljenje tavlom nema nikakvih ograničenja.


Izvršni menadžer-Jasmin Imamović