29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
srijeda, 02 Maj 2012 08:00

Zenički Zlatni ljiljan na Floridi

Dvoje Zeničana, Smail i Faika Buljić (iz Blatuše) uspješno vode Kulturno - umjetničko društvo u dalekom SAD-u. Reportažu o KUD-u Zlatni ljiljan donosi portal Bošnjaci.net, a mi ga prenosimo u cijelosti.

 

Postoji li danas u modernom društvu mjerilo, koje može utvrditi udaljenost naše dijaspore od naše države Bosne i Hercegovine? Jedina pupčana vrpca kojom smo vezani za našu državu, jeste kultura. O kulturi kao i mnogim drugim društvenim pojavama ne postoji opće prihvaćena definicija ni teorija. Postoje samo globalna određenja kulture, grupisana u nekoliko grupa: kulturalistička, normalistička, naturalistička, pozitivistička i metafizička. Ljubav prema našoj domovini i uloga naših organizacija, sekcija i udruženja širom Amerike, nastoje iz dana u dan pospješiti i ubrzati uzdizanje naše kulture na ovim prostorima. Jedan od primjera koji zaslužuje posebnu pažnju i podršku u daljnjem radu, jeste KUD “Zlatni Ljiljan” - Pinellas Park, Florida.

 

Još prije 18 mjeseci se pojavila grupa enutizajsta i edukovanih Bošnjaka, s namjerom da osnuju Kulturno umjetničko društvo, u čemu su i uspjeli. U startu su imali samo osam omladinaca a kojima su utvrdili temelje originalnog bošnjačkog KUD-a, a ta brojka samo nakon nekoliko sedmica je porasla do 38 omladinaca i 4 djece, uzrasta do 12 godina starosti. U sklopu KUD-a “Zlatni Ljiljan” oformljene su folklorna, dramska, literarna sekcija koje prati i ženski hor. Osim nastupa tokom obilježavanja bajramskih sijela, imali su do sada dva samostalna i veoma uspješna nastupa. Ove godine, obilježavajuci “Dan nezavisnosti BiH” pod nazivom “Bosna u srcu”. S razlogom su izabrali naslov manifestacije, jer program koji su sami kreirali i režirali je zaista dodirnuo naša srca i za tren nas vratio u našu Bosnu ponosnu. Uloženi trud i maksimalno zalaganje rukovodstva KUD-a su urodili plodom i ovi ljudi koji vode KUD “Zlatni Ljiljan” imaju razloga da budu ponosni na dosadašnji rad.

 

Kao i u većini naših sredina širom Amerike, često dođe do razmimoilaženja mišljenja u čijoj sjenci obično ostane nedostatak edukacije i razumjevanja prema važnosti očuvanja naše kulutre i tradicije. To je razlog što je trenutno članstvo stagniralo, ali ostao je zdrav nukleus koji i dalje intezivno radi i nastoji izboriti status (čast ostalim KUD) našeg najboljeg KUD-a u Americi.

 

Pomalo zvuči (ne)realno, ali na zadnjoj priredbi koju su organizovali, 21.aprila 2012.godine, potvrdili su svoju profesionalnost i zaslužuju svaku vrstu pohvale. Pod nazivom “Miris jorgovana” upriličen je bogat repertoar i ljubitelji drame, folklora a i bosanske tradicionalne pjesme su zaista uživali u prikazanom programu. U razgovoru s ljudima UO KUD “Zlatni Ljiljan” smo saznali dosta o njihovim budućim planovima i projektima ne samo na lokalnom već i na prostoru jugoistočne Amerike.

Aferim, Bošnjaci!

 

Treba naglasiti i to da su prve reakcije i podrške u njihovom radu počele stizati na njihovu adresu, a jedna veoma važna podrška je upućena od predsjednika Koordinacije KBSA - Florida, gospodina Amira Makarevića, koji je naglasio da KUD “Zlatni Ljiljan” zasigurno ima blistavu budućnost i da će se lično potruditi i pomoći u aktivnostima
KUD.

 

Sa ovom reportažom o radu KUD “Zlatni Ljiljan” želimo i vas pozvati da podržite rad i rukovodstvo koje se maksimalno trudi i bori za bolju budućnost naše i vaše djece na prostoru Floride.

 

UO KUD “Zlatni Ljiljan”:

Smail Buljić - predsjednik
Sabahudin Memić- koreograf
Fuad Dutović - drama i ženski hor
Faika Buljić - literarna sekcija
Mirsada Dautović – dječiji hor
Emsad Ibrahimović - marketing
Facebook – KUD Zlatni Ljiljan.

 

Preneseno sa portala Bošnjaci.net