29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
petak, 02 Decembar 2011 07:35

Sud nije oslobodio Adisu Gačić Istaknuto

Autor 
Ocijeni
(0 glasova)

Sudija Općinskog suda u Zenici Esad Hodžić je svojim Rješenjem odbio da dopusti prijevremeno puštanje kući Adise Gačić, koja se nalazi na liječenju u Psihijatrijskoj klinicu Kliničkog centra Univerziteta Sarajevo (KCUS), saznaje «Dnevni avaz».  Odluka je uslijedila nakon niza postupaka i zahtjeva, koje su započeli Ambasada Švajcarske Konfederacije u BIH i advokatica Gačićeve.

 

Kako nam je potvrđeno u ovom sudu, sudiji Hodžiću se prvo obratila ambasada, nudeći garancije da će Gačićeva, koja ima švajcarsko državljanstvo, biti smještena u Kliniku u Bernu.

- Zatražio sam stav Ministarstva pravde BiH i oni su od Ambasade zahtjevali dva uvjeta, prvi da ona prvo izmiri sve eventualne obaveze i oštećenim, koji su pokrenuli parnicu, izmiri materijalnu i  nematerijalnu štetu. Također, traženo je da se garantuje prihvatanje presude našeg suda, u svim elementima, što je uobičajena praksa u ovakvim slučajevima «preuzimanja», što je u skladu i sa Evropskom konvencijom o transferu osuđenih lica iz 1983. godine, kazao nam je sudija Hodžić.

Prije korespodencije, dobijen je nalaz Psihijatrijske klinike, koji je potpisao njen načelnik Abdulah Kučukalić. Ukratko, nalaz KCUS-a navodi da je «Gačićeva bolje i da se preporučuje njen izlazak i dalje ambulantno liječenje!!!!».

Sudija Hodžić nije jučer nije želio komentirati nalaze da je osoba, koja je prije nepunu godinu na tako brutalan način ubila drugu osobu, a potom proglašena neuračunljivom zbog teškog oboljenja, već izlječena.

- Na osnovu tog nalaza kojim se preporučuje puštanje, a nakon što je Ministarstvo dalo ozbiljne smjernice za prebacivanje u Švajcarsku, njen advokat je zatražio puštanje, koje sam odbio. Naravno, prije toga sam zatražio poseban neovisan nalaz vještaka, koji je utvrdio da je neophodan nastavak liječenja, barem još četiri mjeseca, a na osnovu dosadašnjih iskustava sa takvim pacijentima. Donio sam odluku kojom se odbija i prebacivanje u Švajcarsku i puštanje ovdje u BiH. Iz švajcarske ambasade se još od pisma Ministarstva pravde nisu oglašavali,a na moju odluku se nije žalila ni advokat ni porodica Gačićeve, kazao nam je Hodžić.

Između ostalog, Švajcarska je nudeći silne garancije tražila da Gačićeva u njihovu kliniku bude prebačena privatnim vozilom, sa roditeljima. Hodžić je odgovorio da, i ako se ispune ostali uvjeti, poput isplate odštete i prihvatanja presude, Gačićeva u Švajcarsku može samo u osiguranom vozilu tamošnje klinike ili države, kako to nalažu propisi o «isporuci» osuđenih osoba, nakon čega su prestali upiti iz Švajcarske.

Presudom Kantonalnog suda u Zenici od 14. decembra prošle godine utvrđeno da je optužena Adisa Gačić (30) iz Zenice 30. avgusta u neuračunljivom stanju usljed hronične duševne bolesti-paranoidne šizofrenije učinila djelo protiv sigurnosti javnog prometa i prourokovala vozeći BMW švicarskih tablica BE352675 smrt bicikliste Vladimira Andrijevića (69) na raskrsnici u naselju Radakovo.

Čitano 4683 puta