28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
utorak, 10 Januar 2012 01:55

Jelovnik KPZ Zenica

Ako je sudeći po jelovniku, osuđenici Kazneno – popravnog zavoda Zenica imaju jedan od boljih menija na raspolaganju, mnogo bolji od mnogih «slobodnih» stanovnika Federacije. Također, mnogo preduzeća koja organizuju ishranu svojih radnika nisu u prilici osigurati oko 15 hiljada džula za tri obroka, što je obaveza za svakog osuđenika.

- Mi ne biramo, ni ne izmišljamo, postoje jasna pravila i mi ih se pridržavamo. Svaki osuđenik ima meso za ručak. Također, svaki osuđenik koji radi, a to je polovina u zatvoru, te svi maloljetni, ima pravo na dodatnih 2.000 džula, u vidu četvrtog obroka. Uz sve to, osuđenik za doručak i večeru ima pravo da bira alternativu, druga dva dodatna jela. Posebno, imamo specijalne menije za dijabetičare, za ljude koji jedu isključivo halal hranu, te one koji u meniju žele hranu sa proizvodima svinjskog porijekla, i svaki od tih menija se priprema prema propisima, odvojeno, kaže Mugdim Musić, pomoćnik direktora KPZ-a Zenica za tretman osuđenika.

 

Osuđenici kompletan meni dobiju okačen na zidu dva dana prije početka radne sedmice i ukoliko sumnjaju da su dobili traženo, imaju pravo da se žale.

- Jedan dio namirnica proizvodimo u vlastitoj ekonomiji, a drugi se nabavlja, kupuje na tržištu putem javnih poziva. S obzirom da polovina osuđenika radi, dobija naknadu za svoj rad, imaju na raspolaganju i kantinu, u kojoj mogu kupovati namirnice, kaže Musić.

A hranu, uglavnom, pripremaju osuđenici koji jesu ili nisu imali prethodna iskustva sa ovim poslom, naravno, uz asistenciju zaposlenih stručnjaka.

da biste vidjeli meni osuđenika kliknite na foto desno ili brojeve ispod

 

Više iz kategorije: 5:0 »