24 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
ponedjeljak, 30 Januar 2012 18:31

Novo trovanje Zeničana

mital-zagadjenjeNabavka opreme i početak mjerenja koncentracija kancerogenih materija u zraku, najznačajniji je projekat Vlade Zeničko-dobojskog kantona u sektoru okoliša u 2011. godini. Opremom je moguće satno mjerenje koncentracija polutanata, a 25. januara u 14 sati počelo se s radom. Prva mjerenja na mjernom mjestu u blizini zgrade Kantonalne vlade, pokazala su višestruka prekoračenja, izjavio je za Radio Zenicu Muhamed Čizmić, pomoćnik ministra okoliša u Vladi ZDK.

 

- U jednom satu, u noći 27./28. januar, izmjereno je u jednom momentu čak 60 mikrograma sumporvodika (granična vrijednost mu je 7 mg/m3) po jednom kubnom metru vazduha. Slična situacija je i sa benzolom čija je maksimalno dozvoljena vrijednost od 5 mikrograma u jednom satu tokom iste noći prekoračena četiri puta. Maksimalna izmjerena vrijednost bezola iznosila je 20 mg/m3, - izjavio je Čizmić.

Oprema za mjerenje kancerogenih materija vrijedna je 148.000 maraka, dok cijela mobilna stanica, računajući kombi, kao i neka ranije nabavljena sredstva, košta blizu 400.000 maraka. Stanica je instalisana pored zgrade Vlade Kantona a sredstva su obezbijedjena iz kantonalnog EKO-FONDA.

/rtvze.ba