29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
četvrtak, 02 Februar 2012 11:15

Ljekovitim biljem do posla

Asocijacija za razvoj LEDA u partnerstvu s Općinom Zenica pokrenula je realizaciju projekta „Smanjenje stope siromaštva kroz uzgoj ljekovitog bilja“. Realizacija projekta za koji je finansijska sredstva u visini od 9.654 eura osigurala Švicarska agencija za razvoj i saradnju - SDC trajat će osam mjeseci.

„Imajući u vidu podatke Svjetske banke, prema kojim oko 48 posto stanovništva u BiH živi na granici siromaštva, dok je 18 posto ispod linije koja označava kritično stanovništvo, Asocijacija za razvoj LEDA se ovim projektom opredijelila za promociju uzgoja ljekovitog bilja - matičnjaka, kao jedne od mogućnosti sticanja prihoda za potencijalne uzgajivače“, izjavila je Adela Mehinagić, direktorica Asocijacije za razvoj LEDA.

 

Realizacijom aktivnosti koje su ovim projektom predviđene bit će odabrano 15 porodica s područja zeničke općine za koje će LEDA osigurati po oko 4.000 sadnica matičnjaka. Uz sadnice matičnjaka, korisnicima će biti osigurana i neophodna edukacija za uzgoj matičnjaka, informacije o metodama i mogućnostim otkupa matičnjaka, te uvezivanje s otkupnim stanicama.