25 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
četvrtak, 02 Februar 2012 03:37

Gdje zapelo sa Radioterapijom?

kbze-ulazČlanovi Vlade Zeničko-dobojskog kantona (ZDK), na čelu sa premijerom Fikretom Plevljakom, susreli su se  s predstavnicima zdravstvenih i drugih ustanova i organizacija s područja Kantona, s kojima su razgovarali o realizaciji projekta izgradnje kapaciteta radioterapije u Kantonalnoj bolnici Zenica, u namjeri da radioterapija u zeničkoj bolnici što prije počne s radom.
Projekat izgradnje radioterapije u Kantonalnoj bolnici Zenica, vrijedan oko pet miliona KM, trebalo je, prema ugovoru, realizovati do aprila 2011. godine. Odstupanja od orginalnog ugovora razlog su što pacijenti još nemaju kompletnu onkološku uslugu u Kantonalnoj bolnici Zenica, istaknuto je.

''Najveći propust bio je nepoštivanje procedure. Stvari su se dogovarale mimo resornog ministarstva'', izjavio je Plevljak, premijer ZDK. Doktor Harun Drljević, šef radne grupe projekta izgradnje kapaciteta radioterapije u Kantonalnoj bolnici Zenica, izjavio je kako samo jedan uređaj za radioterapiju u Kantonalnoj bolnici, kako je predviđeno ugovorom, ne bi bio dovoljan.
''Bio bi to vid diskriminacije pacijenata, jer bi 50 posto korisnika zdravstvene zaštite bivalo upućivano na liste čekanja ove usluge u Tuzli ili Sarajevu'', ocijenio je on. Italijanska kompanija 'San Paolo' za odgovarajuću opremu kod uspostavljanja radioterapije u zeničkoj bolnici, ranije je donirala oko 3,3 miliona KM. (kraj) S.S.