29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
srijeda, 15 Februar 2012 16:37

Vlada FBIH o zeničkom zagađenju

mital-zagadjenjeRealizirajući zaključke Vlade Federacije BiH (FBiH) sa 18. sjednice, održane 13. septembra 2011. godine, Federalni zavod za agropedologiju i Federalni zavod za poljoprivredu su na teritoriju općine Zenica ispitivali zagađenost zemljišta i biljnog materijala teškim metalima, sumporom i organskim zagađivačima koji potječu, prvenstveno, iz metalurških i termoenergetskih postrojenja, ali i iz lokalnih kotlovnica i drugih manjih zagađivača.

Istraživanjima su obuhvaćene lokacije na kojima je i prije rata ispitivana kontaminacija tla i biljaka organskim i neorganskim polutantima: Tetovo, Podbrežje, Gradište, Pehare, Novo Naselje, Gornja Zenica, Stranjani, Janjički Vrh, Mutnica, Arnauti, Orahovica i Šerići.

Nakon što je upoznata s rezultatima istraživanja, Vlada FBiH je danas u Mostaru ocijenila potrebnim da se, na osnovu cjelovitih informacija kojima će rezultirati stalno praćenje stanja na ovom području, predlože i definiraju neophodne mjere za ublažavanje posljedica zagađenosti, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.