24 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
petak, 17 Februar 2012 01:17

Logoraši protiv torture

Status žrtava torture – potrebe i prioriteti, bila je tema okruglog stola, održanog u Zenici. Inicijator skupa bio je Savez udruženja logoraša ZDK, dok su organizatori bili : tuzlansko Udruženje Vive žene, bh Savez logoraša, Hrvatska udruga logoraša domovinskog rata Srednjebosanskog kantona, Savez udruženja logoraša Tuzlanskog kantona i Udruženje logoraša Brčko Distrikta.

Skup je organizovan u okviru projekta „Zajedno protiv torture u BiH - Mreža“ , koji finasira Evropska unija sredstvima od blizu 268.000 eura, a provodi tuzlansko udruženje Vive žene u saradnji sa Ministasrtvom za ljudska prava i izbjeglice BiH. Na današnjem okruglom stolu prezentovani su detalji ovog projekta, čiji je cilj ojačati kapacitete organizacija civilnog društva koje pružaju pomoć žrtvama rata, da bi se osposobile da efikasno odgovore potrebama ovih žrtava, ali i da bi se umrežile i zastupale uspostavu zakonskih prava za pomenute žrtve. Stoga se projekat realizuje i u pravcu uspostave, te održavanja boljih partnerskih odnosa sa državnim institucijama, kao i uključenja šire javnosti u proceduru usvajanja Zakona o žrtvama torture u BiH.

Uz prezentaciju pomenutog projekta, današnji skup bio je prilika je da se razmijene informacije o prioritetima i potrebama žrtava torture na prostoru ZDK, ali i da se ukaže na prepreke koje u našoj zemlji treba prevazići kako bi ova populacija i ostvarila pripadajuća prava.

RTVZE.ba