29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
Greška
  • JFolder: :files: Putanja nije direktorij. Putanja: /var/www/vhosts/zeblog/www/arhiva.zenicablog.com/images/minmed
Obavijest
  • There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/minmed
srijeda, 22 Februar 2012 06:02

Foto: Ministrice posjetile Mediku

Udruženje „Medica“ Zenica posjetile su tri ministrice Vlade Zeničko-dobojskog kantona , gđa.Amra Babić - ministrica finansija,  gđa.Senka Balorda- ministrica zdravstva, gđa.Bernadeta Galijašević - ministrica za obrazovanje, nauku, kulturu i sport i gđa.Berjana Ačkar, sekretar Vlade Zeničko-dobojskog kantona.

Tokom posjete, gošće su sa direktoricom „Medice“ Zenica, mr.sci. Sabihom Husić,  razgovarale o dugogodišnjem radu i iskustvima „Medice“ Zenica, primjerima dobre prakse iz Zeničko-dobojskog kantona, dobre saradnje „Medice“ Zenica i Zeničko-dobojskog kantona u iznalaženju prelaznih rješenja za adekvatno zbrinjavanje žrtava nasilja kao i Izmjene i dopune Zakona o socijalnoj zaštiti,  koji su prepoznati i prezentirani ne samo u Bosni i Hercegovini  već i šire.

 

Važno je istaći daZakon o izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj zaštiti ZDK  prepoznaje žrtve nasilja kao socijalnu kategoriju, ali i daje definiciju ko su žrtve nasilja, koja prava imaju kao i predviđa privremeni smještaj žrtava nasilja u sigurnu kuću. Gošće su istakle da je rad „Medice“ evoluirao, te se polje djelovanja vremenom razvijalo  kako bi se na sveobuhvatan način zadovoljile potrebe zajednice a prije svega njenih najugroženijih žena i djece žrtava nasilja i traume.

Tri ministrice relevantnih ministarstava Zeničko-dobojskog kantona i Sekretar Vlade Zeničko-dobojskog kantona u okviru pomenute posjete imale su priliku da upoznaju polaznice obuka za zanimanje u okviru programa ekonomskog osnaživanja, žene i djecu korisnice/ke Sigurne kuće „Medica“ Zenica kao i da se upoznaju sa osobljem „Medice“ Zenica i raspoloživim kapacitetima koje „Medica“ Zenica stavlja na raspolaganje i uz pomoć postojećih resursa  iz zajednice, zalaže se i štiti prava najugroženijih kategorija u zajednici i iznalazi najbolja rješenja i modele zaštite žrtava i prevencije nasilja i traume.  

„Medica“ Zenica u partnerstvu sa nevladinim organizacijama i vladinim institucijama kao i međunarodnim organizacijama, zalaže se za dostojanstven život bez nasilja i diskriminacije, te doprinosi kreiranju politika i strategija koje kreiraju okruženje u kojem svaka individua ima jednake mogućnosti kako u porodici tako i u zajednici, a u skladu sa međunarodnim standardima.


{gallery}minmed{/gallery}